Dėl V. Gerasimovo likimo – dvi versijos: įvertino galimo naujo rusų karo vado reikšmę invazijos Ukrainoje eigai

Ukrainiečių šaltinių žiniomis, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nušalino Generalinio štabo vadą Valerijų Gerasimovą nuo „specialiosios operacijos“ Ukrainoje. Karybos eksperto Dariaus Antanaičio teigimu, labiau tikėtina, kad V.Gerasimovas buvo sunkiai sužeistas arba žuvo.

 Dėl V. Gerasimovo likimo – dvi versijos: įvertino galimo naujo rusų karo vado reikšmę invazijos Ukrainoje eigai.<br> Lrytas.lt koliažas
 Dėl V. Gerasimovo likimo – dvi versijos: įvertino galimo naujo rusų karo vado reikšmę invazijos Ukrainoje eigai.<br> Lrytas.lt koliažas
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Charkovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Charkovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Gerasimovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Gerasimovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Darius Antanaitis.
Darius Antanaitis.
V.Gerasimovas.
V.Gerasimovas.
Rusijos prezidentas V. Putinas ir Generalinio<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas V. Putinas ir Generalinio<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-05-11 08:41, atnaujinta 2022-05-11 14:40

„Gali būti du variantai. Vienas variantas gali būti tai, kad V.Gerasimovas nepasiteisino savo pozicijose, kuo aš abejoju. Antrą variantą galima sieti su paskutiniu pranešimu, kad Ukrainos kariuomenė sudavė smūgį štabui, kur tuo metu buvo ir V.Gerasimovas, ir kiti aukšti Rusijos karininkai, o V.Gerasimovas buvo sužeistas.

Iš pastarosios išvados gali būti dar du variantai – arba V.Gerasimovas tiek sužeistas, kad tam tikrą laiką negali eiti savo pareigų, mėnesį arba du, arba jis žuvo“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ įvertino D.Antanaitis.

Jo teigimu, naujas karo vadas ukrainiečiams iš tiesų būtų gera žinia.

„Paprastai niekas nekeičia arklių kai važiuoja per brastą. Jeigu pasikeičia pagrindiniai planavimo karininkai, kurie žino visą situaciją, turi ryšių Kremliuje, manau, tai šiek tiek pablogins Rusijos kariuomenės padėtį, nes naujam vadui reikės įsivažiuoti į naują situaciją. Net jeigu jis jau buvo joje – vis tiek reikės naujai „įvažiuoti“.

Manau, kad tai yra labai gera žinia Ukrainai ir jos kariuomenei“, – svarstė karybos ekspertas.

Rusai prarado puolamąją galią?

D.Antanaitis teigė manantis, kad rusų pajėgos jau prarado savo puolamąją galią Ukrainoje.

„Rusai atsitraukia vis artyn savo sienų. Ir vertinant pagal tai, kiek jie prarado tankų – o tankai yra labai svarbūs, norint vykdyti puolimą, nes tiesiog nepajudėsi į priekį, neturėdamas tokios ugnies, ir šarvo, ir pravažumo, kaip tankas turi. Manau taip – jie prarado“, – įvertino karybos ekspertas.

Karybos eksperto teigimu, yra ne viena galima priežastis, kodėl režimas nepaskelbė visuotinės mobilizacijos.

„Mobilizacija šią akimirką nieko nepagelbėtų, o rusams reikia pagalbos čia ir dabar. Todėl jie vietoj mobilizacijos atšaukia savo karius iš Sirijos ir kitų vietų. Vykdant mobilizaciją reikėtų aprūpinti žmones, juos apmokyti, priskirti prie dalinių, juos transportuoti.

Taip pat visuomenei paaiškinti, kad „nedenacifikuoji“ kažką, o iš tikrųjų puoli, todėl reikia daugiau žmonių ten. Tai visas gumulas priežasčių, kodėl kol kas neskelbiama mobilizacija“, – įvertino D.Antanaitis.

Šiuo metu, anot jo, vyksta rusų pajėgų resursų papildymas, tačiau pildoma sena, 50 metų senumo technika.

„Lūžis galėtų būti, jeigu prie Rusijos prijungtų kažkoks jos sąjungininkas ir kartu kariautų prieš Ukrainą, bet vargu, ar kas norėtų prisijungti prie kariaujančios šalies“, – pastebėjo jis.

Vis dėlto, D.Antanaičio teigimu, Rusijos pajėgos turi galimybių išlaikyti dalį Luhansko ir Donecko apskričių.

Tuo metu Ukrainos pajėgos lūžį kare, anot D.Antanaičio, pasiekė Vakarams pradėjus tiekti ginkluotę.

„Lūžis atsirado tada, kai ukrainiečiai pradėjo gauti normalią vakarietišką ginkluotę, ir kada ją įsisavino. Taip pat tada, kai 40 valstybių neoficialus aljansas susivienijo tam, kad paremtų Ukrainą kovoje su Rusija.

Manau, būtent tai buvo lūžis, kada ukrainiečiai pirmiausiai patikėjo, kad gali tai padaryti, kad jie ne vieni pasaulyje, o tai pakelia moralę.

Tik jeigu turi moralę, bet neturi tinkamų ginklų, tai esi tiesiog aukštos moralės lavonas. Šiuo atveju jie turi ir moralę, ir vakarietiškus ginklus“, – nurodė D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.