Ukrainai prašant rezervuoti vietą ES, G. Nausėda ragina skeptikes „suvokti momento svarbą“ Įvertino Suomijos norą prisidėti prie NATO

Ukrainai prašant rezervuoti vietą Europos Sąjungoje, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ragina skeptikes Bendrijos šalis „suvokti momento svarbą“.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 12:31 PM, atnaujinta May 12, 2022, 12:33 PM

„Mes turime padaryti viską, kad Ukraina gautų labai aiškų signalą dėl savo narystės ES, (...) dėsime visas pastangas, kad įtikintume visas be išimties ES valstybes suvokti momento svarbą“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė šalies vadovas.

Bendroje spaudos konferencijoje su Kosovo prezidente Vjosa Osmani jis teigė, kad kandidato statuso suteikimas „yra taškas labai ilgame kelyje į visišką ES narystę“, tačiau jis ypač svarbus Rusijos užpultai Ukrainai.

Kiek anksčiau ketvirtadienį ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba paragino Bendriją rezervuoti Kyjivui vietą Europos Sąjungoje, net jei visapusiškai narystei pasiekti gali prireikti daug laiko.

Šiuo metu Ukrainos paraišką dėl narystės ES nagrinėja Europos Komisija, ji savo vertinimą žada pateikti birželį.

Oficialiai sprendimą dėl kandidatės statuso suteikimo šaliai dar turės priimti visos 27 ES narės, pasiremdamos ekspertų rekomendacijomis iš Komisijos.

G. Nausėda teigė negalintis prognozuoti Bendrijos narių svarstymų dėl kandidatės statuso suteikimo rezultato, tačiau jis akcentavo, kad „diskusija bus labai įdomi“.

„Esu paraginęs visas Lietuvos institucijas, kurios dalyvauja atitinkamose ES institucijose ir susitikimuose, kad šis klausimas būtų keliamas. Šis klausimas, kartu su sankcijų Rusijai griežtinimu, yra vienas iš prioritetinių mūsų užsienio politikos klausimų“, – kalbėjo Lietuvos vadovas.

„Turime padaryti viską, kad vėliau mūsų sąžinė būtų rami“, – pridūrė jis.

G. Nausėda dar kartą pakartojo, jog kalbos apie europinę perspektyvą Ukrainai „per kitus politinius substitutus“ jo neįtikina.

„Tai nėra nuoširdu ir sąžininga Ukrainos žmonių atžvilgiu“, – sakė prezidentas.

Kiek anksčiau šią savaitę Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad prireiks „dešimtmečių“, kol tokia kandidatė kaip Ukraina įstos į ES, ir pasiūlė šalia Bendrijos burti platesnę „Europos politinę bendruomenę“.

Tikisi, kad formalumai dėl Suomijos narystės NATO bus sutvarkyti iki Madrido

G.Nausėda sako besitikintis, kad Suomijos ir Švedijos stojimo į NATO procedūros bus užbaigtos iki Aljanso viršūnių susitikimo Madride birželį.

NATO pareigūnų teigimu, to siekiama, kad susitikime Suomija ir Švedija turėtų pakviestų į Aljansą šalių statusą, o šalys narės galėtų imtis naujų narysčių ratifikavimo.

„Ar tos procedūros bus sutvarkytos artimoje ateityje? Aš manau, kad toks ir yra tikslas – suspėti iki NATO viršūnių susitikimo, kuris įvyks jau netrukus“, – bendroje spaudos konferencijoje su Kosovo prezidente ketvirtadienį Vilniuje sakė G. Nausėda.

Suomijos prezidentas Sauli Niinisto ir premjerė Sanna Marin ketvirtadienį pareiškė paramą šalies stojimui į NATO pabrėždami, kad Suomijos narystė NATO sustiprintų šalies saugumą ir „visą gynybinį aljansą“. 

Vėliau šią savaitę dėl narystės turėtų pasisakyti ir Suomijos valdančioji partija, tarptautinė bendruomenė taip pat laukia ir kaimyninės Švedijos apsisprendimo.

Pasak G. Nausėdos, šių dviejų šalių narystė NATO „tikrai sustiprintų Baltijos regiono saugumą, padidintų šio regiono karinės kontrolės operacionalumą ir sustiprintų mūsų karinį bendradarbiavimą su šiomis valstybėmis“.

Jo teigimu, esminių kliūčių NATO šalių parlamentuose ratifikuojant sprendimus dėl Suomijos ir Švedijos narystės neturėtų kilti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.