I. Šimonytė: Vyriausybė nepriims jokių sprendimų už Konstantinopolio patriarchatą

Vyriausybės paramą dalies stačiatikių siekiui atsiskirti nuo Maskvos patriarchato laišku parėmusi premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad taip nesiekia kištis į religinius reikalus.

 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 12:26 PM, atnaujinta May 24, 2022, 12:32 PM

Anot jos, visus sprendimus turi priimti būtent religinės bendruomenės.

„Būtent taip ir manau, kad religinė bendruomenė pati turi svarstyti šiuos klausimus (...). Tikrai Vyriausybė nepriims jokių sprendimų už Konstantinopolio patriarchatą“, – sakė žurnalistams Seime antradienį sakė ministrė pirmininkė.

„Tačiau atsižvelgiant į tai, kad yra dalies Lietuvos Respublikos piliečių iniciatyva, kuri susijusi su jų teise išpažinti jų tikėjimą, kas yra konstitucinė  teisė, tai atitinkamai toks ir yra to laiško turinys, tikrai nieko kito tame laiške nėra“, – pabrėžė premjerė.

Ji taip pat teigė mananti, kad daliai karą Ukrainoje smerkiančių tikinčiųjų šiuo metu gali kilti keblumų išpažinti savo tikėjimą Lietuvoje.

„Yra žmonių, kuriems dabar gali būti sudėtinga išpažinti savo tikėjimą be tam tikro kompromiso su savo įsitikinimais apie tai, kas vyksta Ukrainoje. Manau, kad tą situaciją reikia gerbti“, – pridūrė Vyriausybės vadovė. 

I. Šimonytė laišku kreipėsi į Konstantinopolio ekumeninį patriarchą Baltramiejų I ir išreiškė Lietuvos Vyriausybės paramą dalies stačiatikių siekiui atsiskirti nuo Maskvos.

Praėjusią savaitę Lietuvos ambasadorius Turkijoje Ričardas Degutis perdavė premjerės laišką patriarchui Baltramiejui I.

Kaip nurodė Vyriausybė, laiške I. Šimonytė išreiškė paramą tikinčiųjų kreipimuisi ir patvirtino pasirengimą aptarti galimą Vyriausybės vaidmenį Konstantinopolio patriarchatui atkuriant motininės bažnyčios veiklą Lietuvoje tiek tiesiogiai su patriarchu, tiek ir „darbiniu lygmeniu“ siunčiant užsienio reikalų viceministrą Mantą Adomėną.

Laiške ji akcentuoja, kad stačiatikybė yra antroji didžiausia tradicinė religija Lietuvoje, be to, stačiatikių bendruomenė šalyje sparčiai auga, mat šalyje apsigyveno daugiau kaip 50 tūkst. nuo karo bėgančių ukrainiečių.

Dalis Lietuvos ortodoksų dvasininkų prašo Konstantinopolio patriarcho leisti stačiatikiams Lietuvoje atkurti kanoninį pavaldumą Konstantinopolio patriarchatui. Dabar jie pavaldūs Maskvos patriarchatui, o jo patriarchas Kirilas atvirai remia Rusijos pradėtą karą Ukrainoje.

Sužinojęs apie premjerės laišką Lietuvos stačiatikių bažnyčios vadovas Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus kreipėsi į I. Šimonytę, klausdamas, kodėl apie bendruomenės likimą kalbama šiai nežinant. Anot jo, absoliuti dauguma Lietuvos stačiatikių nė nemąsto apie jokį jurisdikcijos keitimą.

Lietuvos ortodoksų bažnyčios vadovas Inokentijus anksčiau iš pareigų atleido kelis stačiatikių kunigus, kai šie nusprendė kreiptis į Konstantinopolio patriarchą, kad galėtų tapti šios metropolijos dalimi. 

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.