Lietuvos stačiatikių vadovas prašo susitikimo su premjere I. Šimonyte

Lietuvos stačiatikių bažnyčios vadovas prašo susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte.

Lietuvos stačiatikių vadovas prašo susitikimo su premjere I. Šimonyte.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos stačiatikių vadovas prašo susitikimo su premjere I. Šimonyte.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 3:47 PM

Antradienį išplatintame Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos pranešime metropolitas Inokentijus pabrėžė, kad dauguma šalies ortodoksų „lieka ištikimi stačiatikių bažnyčiai, kanoniškai priklausančiai Maskvos patriarchato jurisdikcijai“ ir neketina keisti bažnytinės jurisdikcijos. Jis tikisi šiuos klausimus aptarti su premjere.

„Mums reikia atviro ir sąžiningo dialogo. Išsiunčiau asmeninį laišką premjerei Ingridai Šimonytei su pasiūlymu susitikti. Tikiuosi, kad šis pasiūlymas bus priimtas, ir galėsime aptarti susidariusią situaciją. Tai būtų palanku visos Lietuvos visuomenės interesams“, – sakė metropolitas.

Lietuvos ortodoksų bažnyčios vadovas Inokentijus anksčiau iš pareigų atleido kelis stačiatikių kunigus, kai šie inicijavo atsiskyrimą nuo Maskvos patriarchato ir nusprendė kreiptis į Konstantinopolio patriarchą, kad galėtų tapti šios metropolijos dalimi.

Minėti kunigai anksčiau kritikavo Rusijos invaziją į Ukrainą ir Rusijos ortodoksų bažnyčios paramą šiems veiksmams. Jie tvirtina, jog su jais susidorojama dėl kitokios nuomonės. Lietuvos stačiatikių vadovai tai neigia ir sako, kad pati Lietuvos ortodoksų bažnyčia pasmerkė Rusijos veiksmus, o kunigai skaldo bendruomenę, sulaužė priesaiką ir pažeidė kitus kanonus.

Praėjusią savaitę Lietuvos ambasadorius Turkijoje Ričardas Degutis perdavė I. Šimonytės laišką Konstantinopolio patriarchui Baltramiejui I, kuriame ši išreiškė Lietuvos Vyriausybės paramą dalies stačiatikių siekiui atsiskirti nuo Maskvos.

Premjerė antradienį žurnalistams tvirtino, kad daliai tikinčiųjų, smerkiančių Rusijos veiksmus Ukrainoje, šiuo metu „gali būti sudėtinga išpažinti savo tikėjimą be tam tikro kompromiso su savo įsitikinimais“. I. Šimonytė taip pat akcentavo, kad visus sprendimus turi priimti būtent religinės bendruomenės, nesikišant Vyriausybei.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.