Parlamentarai pritarė, kad neįgaliuosius lydintys asistentai pramogų ir sporto renginiuose lankytųsi nemokamai

Seimas po svarstymo pritarė Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo pataisoms, numatančioms, kad „asmeninis asistentas, lydintis neįgalųjį į kultūros įstaigas (muziejus, galerijas ir kt.), lankytinas vietas, kultūros, pramogų ar sporto renginius, turi teisę įsigyti bilietą su 100 procentų nuolaida.“

Neįgalusis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Neįgalusis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 1:41 PM

Tokias Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkės Monikos Ošmianskienės inicijuotas įstatymo pataisas antradienį po svarstymo vieningai palaikė 107 Seimo nariai. Seime jų dar laukia priėmimo stadija.

Šiuo metu galiojančiuose teisės aktuose asmeninio asistento, lydinčio neįgalų žmogų, patekimo į kultūros, pramogų ir sporto renginius tvarka nėra reglamentuota.

Todėl dažniausiai asmeninis asistentas turi susimokėti už renginio bilietą iš savo asmeninių lėšų arba papildomą bilietą turi nupirkti žmogus su negalia.

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų 2023 m. sausio 1 d.

Lietuvoje nuo 2021 m. liepos 1 d. pradėta teikti individuali asmeninio asistento pagalba, kuria siekiama užtikrinti žmonių su negalia teisę kartu su visais savarankiškai gyventi ir dalyvauti bendruomenėje – mokytis, dirbti, pramogauti ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.