Valstietis įpykdė Seimo moteris: apie „mergaitiškus pokalbius“ leptelėjusiam D. Gaižauskui pasiūlė pažiūrėti į veidrodį

Seimui antradienį pateikti Vadovybės apsaugos įstatymo pakeitimai, kuriais premjerė Ingrida Šimonytė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen siekia išvengti nuolatinės apsaugos, eilinį kartą įžiebė kivirčą tarp valdančiųjų ir opozicijos.

Dalį parlamento atstovų supykdė valstiečio Dainiaus Gaižausko pareiškimas, esą apsaugos valstybės vadovės nenori, nes joms reikia „moteriškai pakalbėti“.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Dalį parlamento atstovų supykdė valstiečio Dainiaus Gaižausko pareiškimas, esą apsaugos valstybės vadovės nenori, nes joms reikia „moteriškai pakalbėti“.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-05-24 10:45, atnaujinta 2022-05-24 11:58

Dalį parlamento atstovų supykdė valstiečio Dainiaus Gaižausko pareiškimas, esą apsaugos valstybės vadovės nenori, nes joms reikia „moteriškai pakalbėti“.

Po pristatymo už teisės akto pakeitimus balsavo 73 Seimo nariai, prieš – 13, susilaikė 37 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Mano, kad nuolatinė apsauga nebūtina

Ministrė pirmininkė Seimui antradienį pristatė Vadovybės apsaugos įstatymo pakeitimus, kurie leistų jai ir V.Čmilytei-Nielsen išvengti nuolatinės pareigūnų apsaugos.

Įstatymo pataisos numato, kad prezidentas, kaip ir iki šiol, būtų saugomas 24 valandas per parą. Tačiau kiti vadovybei priskirtini asmenys būtų saugomi tik užsienio vizitų ir oficialių susitikimų metu bei kitais atvejais, kai vadovybei priskirtas asmuo tiesiogiai įgyvendina funkcijas, dėl kurių jam skirta apsauga.

Šiems asmenims apsauga taip pat galėtų būti skirta ir kitu laiku, jeigu kiltų grėsmė jų saugumui (jų arba atitinkamų tarnybų motyvuotu prašymu ar teikimu). Tokios apsaugos skyrimo tvarką ir pagrindus nustatytų Vyriausybė.

Pasak I.Šimonytės, dabartinė premjero ir Seimo vadovo apsaugos tvarka yra „sunkiai paaiškinama kažkokiais racionaliais argumentais“.

„Vis dėlto tiek ministras pirmininkas, tiek Seimo pirmininkas atskirais gyvenimo momentais dar turi galimybes kažkokiems savo asmeniniams privatiems dalykams, pavyzdžiui, apsilankymui pas draugus.

Turbūt mažai kas ginčysis, kad, jeigu tai yra privatus apsilankymas privačioje aplinkoje, toks lydinčių pareigūnų, automobilių ir visų kitų dalykų paradas, koks paprastai lydi saugomą asmenį, yra sunkiai paaiškinamas kažkokiais racionaliais argumentais“, – tvirtino Vyriausybės vadovė.

Premjerė pasiūlė pradėti diskusiją Seime, kad Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT) galėtų lanksčiau reaguoti į gyvenimiškas situacijas, nes pagal dabartinį įstatymą toks lankstumas yra neįmanomas. Ji pabrėžė, kad tokio prašymo negalima vadinti užgaida.

„Mes tikrai esame turėję ne vieną valstybės pareigūną, kuris yra pasirinkęs gyventi savo asmeninėje rezidencijoje, nors tai yra susiję su tam tikrais papildomais iššūkiais VAT, papildomomis išlaidomis ir žmonių darbo sąlygomis, kurios nėra tokios geros, kaip, pavyzdžiui, gyvenant oficialių rezidencijų kvartale.

Vadinasi, yra gyvenimiškų situacijų buvę ir kitais atvejais, kai kiti valstybės vadovai rinkosi savo asmeninį patogumą ir su tuo buvo susiję tam tikri iššūkiai VAT. Šiuo atveju, sakyčiau, kad mes su Seimo pirmininke siūlome rinktis ne savo asmeninį patogumą, o galimybes turėti labiau subalansuotą apsaugos režimą.

Kalbu apie tuos atvejus, kai nėra iš anksto paskelbta darbotvarkė, kai yra privatūs reikalai, kadangi abi su Seimo pirmininke, būdamos moterys, nemažai tų reikalų turime sutvarkyti pačios, kuriuos ankstesniems vadovams sutvarkydavo jų žmonos“, – pažymėjo I.Šimonytė.

Ministrė pirmininkė davė pavyzdį, kad net ir savaitgalį važiuojant aplankyti tėvų kapus ji turi nuolat būti lydima VAT pareigūnų. Tokius veiksmus ji vadino pertekliniais.

D.Gaižausko pareiškimas supykdė Seimo moteris

Tačiau tokie argumentai įtikino ne visus Seimo narius. Opozicijos atstovai susirūpino ne tik dėl Seimo vadovės ir premjerės saugumo, bet ir dėl skaidrumo. Valstietis D.Gaižauskas pareiškė, kad VAT turi saugoti I.Šimonytę ir V.Čmilytę-Nielsen, jog „prie jų neprieitų su dėžutėmis“.

„Apsauga skiriama ne tik dėl jūsų saugumo. Apsauga skiriama taip pat tam, kad mus visus, t.y. valstybę, piliečius saugotų nuo galimai jūsų neteisėtų veiksmų, veiklos skaidrumo, jog neprieitų prie jūsų su dėžutėmis, nesugalvotumėte kada žolės parūkyti“, – rėžė D.Gaižauskas.

Tiesa, nors šis argumentas prajuokino I.Šimonytę, tolesni valstiečio pareiškimai įsiutino dalį Seimo moterų.

„Gal jums ir atrodo moteriškai, kad nereikia tos apsaugos, gal jums ir norisi moteriškai pakalbėti tarp jūsų, kaip ten sako, mergaičių. Neįsižeiskite“, – pasisakė D.Gaižauskas.

Į šiuos žodžius griežtai sureagavo Seimo pirmininkė. „Gerbiamas kolega, labai apmaudu, kad jūs sugebate suvokti šį įstatymo projektą tik per savo vyriškumo prizmę. Tai visiškai su tuo nesusiję“, – atšovė V.Čmilytė-Nielsen.

„Gal jūs, kolega, galėtumėte prevenciškai kada nors į veidrodį pasižiūrėti, nes realiai taip, kaip jūs atrodote, kaip jūs kalbate, kaip jūs žeminate moteris, yra gėdinga šiame parlamente.

Jeigu viskas, ką jūs sugebate pasakyti apie premjerę ir Seimo pirmininkę yra apie mergaitiškų pokalbių siekius, tai aš tiesiog norėčiau pasakyti, kad jūs esate užkietėjęs senas šovinistas“, – atgal rėžė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Nors ministrės atsakymas sulaukė plojimų Seimo salėje, D.Gaižauskas dar turėjo ką pasakyti.

„Jūs atsisukite Vyriausybės valandą ir pasižiūrėkite, kaip jūs šnekate. Skaidruoliai jūs skaidruoliai. Žmonės apie jus ką kalba. O konservatorių moterys tai išvis praradusios moteriškumą, neįmanoma suprasti, nei ką jos sako, kokias vertybes išpažįsta. Pažiūrėkite į veidrodžius, ypač moterys. Aš kalbu apie jūsų vidinį charakterį“, – sakė valstietis.

Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma įsitikinęs, kad dėl tokių D.Gaižausko kalbų turėtų būti kreipiamasi į Seimo etikos ir procedūrų komisiją. Jos pirmininkė valstietė Aušrinė Norkienė bendražygio šou nekomentavo.

„Aš tikiuosi, kad į D.Gaižausko pasisakymus sureaguos ir VAT, nes ponas Gaižauskas priskyrė jiems labai keistą funkciją – saugomų vadovų šnipinėjimą. Nemanau, kad ta tarnyba turi tokią funkciją“, – nurodė J.Razma.

Tačiau įstatymo projektui komplimentų turėjo Regionų frakcijos narys Petras Gražulis.

„Iš tikrųjų manau, kad įstatymas yra geras, ir, jeigu jūs neprisidirbsite, neprisivogsite, nei čia į jus kas šaudys, nei čia skriaus“, – apibendrino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business