Ketvirtadienį Seime – dvi alternatyvos partnerystės įstatymui: kaip bus priimtos naujos nuostatos?

Ketvirtadienį Seimui bus pateiktos dvi alternatyvos dėl artimų žmonių civilinių santykių teisinio reglamentavimo. Dar nepasiekus Seimo plenarinių posėdžių salės siūlomi projektai, kuriuos pristatys du konservatoriai – parlamentarai Jurgita Sejonienė ir Paulius Saudargas, sukėlė audringas diskusijas visuomenėje.

LGBT.<br>T.Bauro nuotr.
LGBT.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 7:34 AM

Civilinės sąjungos įstatymo projektas ir jį lydinčios Civilinio kodekso, Gyventojų registro įstatymo pataisos reglamentuoja civilinės sąjungos įregistravimo, jos galiojimo bei nutraukimo pagrindus ir tvarką, partnerių tarpusavio turtines ir asmenines neturtines teises ir pareigas.

Šiame projekte, kurį pateiks Seimo narė Jurgita Sejonienė, nurodoma, kad civilinės sąjungos santykių teisinis reglamentavimas Lietuvos Respublikoje „grindžiamas monogamijos, civilinės sąjungos savanoriškumo, partnerių tarpusavio lygiateisiškumo ir kitais civilinių santykių teisinio reglamentavimo principais“.

Įstatymo projektas numato, kad „civilinė sąjunga yra dviejų asmenų (partnerių) savanoriškas susitarimas, įregistruotas teisės aktų nustatyta tvarka, kuriuo jie siekia sukurti ir (ar) plėtoti, apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius“.

Asmenys, siekiantys laisva valia įregistruoti civilinę sąjungą, turės būti sulaukę pilnametystės, nesiejami giminystės ryšių, nesudarę santuokos tarpusavyje ar su kitais asmenimis, taip pat neįregistravę civilinės sąjungos su kitais asmenimis.

Seimo pirmininko pavaduotojas konservatorius Paulius Saudargas pasiūlys į Civilinį kodeksą įtraukti „artimo ryšio“ sąvoką.

„Kiekvienas turi teisę, kad būtų gerbiamas jo turimas artimas ryšys su artimaisiais. Artimas ryšys – tai asmens santykis su kitu asmeniu, kylantis iš tvaraus ir pasitikėjimu grįsto asmeninio socialinio ryšio. Artimas ryšys teisines pasekmes sukelia tik įstatymų numatytais atvejais“, – numato naujos siūlomos Civilinio kodekso nuostatos.

Kodekso straipsnyje „asmens teisės į artimą ryšį pripažinimas“ taip pat siūloma numatyti, kad „artimą ryšį savaime turi šeimos nariai bei artimieji giminaičiai“.

Taip pat artimą ryšį, preziumuojama, turi „asmenys, kurie yra sudarę susitarimą dėl bendro gyvenimo, asmenys, kuriuos sieja globos ar rūpybos santykiai arba yra sudarę susitarimą dėl tarpusavio išlaikymo“.

Projektas numato, kad įstatymų nustatytais atvejais kiti asmenys gali būti pripažinti turintys artimą ryšį. Šeimos narius siejantis artimas ryšys yra, pagal siūlomą reglamentavimą, „pirmesnis nei kitais pagrindais atsiradęs ryšys.“

Jeigu projektams po pateikimo pritars Seimas, jie toliau bus svarstomi Seimo komitetuose, o po to vėl sugrįš į plenarinę salę svarstymui ir priėmimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.