Lietuvos stačiatikiai nebegali toleruoti Rusijos bažnyčios taisyklių – tai ne tik religijos, bet ir nacionalinio saugumo klausimas

Už Konstantinopolio jurisdikciją Lietuvoje renkami parašai atkreipė ir Vyriausybės vadovų, ir visuomenės dėmesį, visgi ši tema ir toliau kursto diskusijas – ar tikrai darome viską, kad stačiatikiai, nenorintys eiti prieš savo sąžinę ir prašantys Visuotinio (Konstantinopolio) patriarcho įsteigti jam pavaldžias parapijas – gautų reikiamą paramą. Kodėl delsiame ir toleruojame Rusijos bažnyčios taisykles?

Lietuvos ortodoksų vadovas Inokentijus nuo Maskvos atsiskirti siekiančio kunigo bylą perdavė Bažnyčios teismui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos ortodoksų vadovas Inokentijus nuo Maskvos atsiskirti siekiančio kunigo bylą perdavė Bažnyčios teismui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2022, 10:46 AM

Peticijos.lt portale pasirodžius peticijai „Už Konstantinopolio Jurisdikciją Lietuvoje“, iniciatyva sulaukė palaikymo. Premjerė Ingrida Šimonytė neseniai laišku kreipėsi į Konstantinopolio ekumeninį patriarchą Baltramiejų I ir išreiškė Lietuvos Vyriausybės paramą dalies stačiatikių siekiui atsiskirti nuo Maskvos. Lietuvos ambasadorius Turkijoje Ričardas Degutis lankėsi Konstantinopolio patriarchate ir įteikė premjerės laišką patriarchui Baltramiejui I, tačiau šių veiksmų gali nepakakti.

Rusijos Ortodoksų (Stačiatikių) bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas palaikė Putino agresiją prieš Ukrainą. Dėl to daugeliui ortodoksų (stačiatikių) tikinčiųjų, taip pat ir Lietuvoje, pasidarė nepriimtina patriarchą pamaldų metu minėti kaip „Mūsų didįjį poną ir tėvą“ ir jį tokiu laikyti, kaip to reikalauja Rusijos bažnyčios taisyklės.

Tačiau stačiatikybė – tai ne tik Maskvos patriarchatas, bet ir kitos Autokefalinės bažnyčios. Lietuvos ortodoksai (stačiatikiai), nenorintys eiti prieš savo sąžinę, prašo Visuotinio (Konstantinopolio) patriarcho įsteigti jam pavaldžias parapijas Lietuvoje. „Mums tai svarbu ir todėl, kad mūsų bendruomenę papildo tikintieji iš Ukrainos, kurie buvo priversti bėgti nuo Kremliaus agresijos. Tikimės, kad Jo Šventenybė patriarchas Baltramiejus išgirs mūsų prašymą. Prašome visų Lietuvos krikščionių mus paremti“, – teigia peticijos iniciatoriai, raginantys palaikyti iniciatyvą Peticijos.lt portale. Uždelsto veikimo bomba – kodėl veikti reikia jau dabar

„Kadangi kalbama apie Nacionalinės stačiatikių bažnyčios atkūrimą, tai turėtų būti ne tik visuomenės, bet, visų pirma, valstybės klausimas ir atitinkami veiksmai. Šiuo atveju atsakingi valstybės vadovai turėtų organizuoti vizitą į Konstantinopolį ir apie tai kalbėtis tiesiogiai, o ne rašyti laiškus. Valstybė į šią situaciją reaguoja nepakankamai rimtai“, – pabrėžė VDU Politikos ir Diplomatijos fakulteto Dekanas ir Profesorius Šarūnas Liekis. Pašnekovo teigimu, mūsų šalyje privalo būti sudarytos sąlygos įsteigti savarankišką su Konstantinopolio patriarchatu susijusią bažnyčią.

Konstantinopolio patriarchato kanoniniame pavaldume buvusi stačiatikių bažnyčia yra senesnė ir istoriškesnė Lietuvoje ir LDK nei Maskvos Patriarchato stačiatikių bažnyčia. Tačiau yra skirtumas tarp „turėti“ ir „galėti“. Religinių bendruomenių ir bendrijų įstatymo 5 straipsnyje išvardijamos devynios „Lietuvos istorinio, dvasinio bei socialinio palikimo dalį“ sudarančios tradicinės bendrijos.

Tarp jų yra ir stačiatikiai. Tačiau kyla klausimas, kurie? Valstybė palaiko santykius tik su Maskvos patriarchatui pavaldžia Lietuvos stačiatikių vyskupija. Norėdami įsteigti Konstantinopolio patriarchatui priklausančias bendruomenes, susidursime su Lietuvos įstatymais, teismų praktika ir Maskvos patriarchatu. „Lietuva neįsteigė patriarchatui priklausančių bažnytinių institucijų tarpukario laikotarpiu, nes glaudžiai bendradarbiavo su Sovietų Sąjunga.

Tiesa ta, kad storija sudėtinga, o valdžios laikysena visuomet buvo dviprasmiška. Lietuvos stačiatikių bažnyčios savarankiškumas kanoninės teisės požiūriu tapo pagrįstas jau 1923 sukūrus autokefalinę Lenkijos stačiatikių bažnyčią bei visai neseniai įsteigus autokefalinę stačiatikių bažnyčią Ukrainoje. Lietuvos stačiatikių bažnyčios savarankiškumas yra integralus visų buvusių LDK ir Abiejų Tautų Respublikos teritorijų stačiatikių savarankiškumo klausimas“, – akcentavo Š.Liekis.

Rašytojas, apžvalgininkas Ramūnas Bogdanas atkreipė dėmesį, kad Lietuvos stačiatikių bendruomenė yra senesnė už Maskvos patriarchatą ir istoriškai glaudžiai susijusi su Ukraina. Šiuo metu Lietuvos stačiatikių bažnyčia priklauso Maskvos patriarchatui, kuris ją valdo pagal tą patį 1686 m. raštą, kuriuo rėmėsi valdydama Ukrainos bažnyčią ir kuris yra panaikintas. „Stačiatikybė yra mažumos religija, bažnyčia, todėl dalis visuomenės galvoja, kad jiems tai nėra aktualu, nes nesusiję su jais tiesiogiai. Tai didelė bėda. Kas yra Maskvos valdoma cerkvė? Tai yra cerkvė, kurią sunaikino bolševikai ir kurią atkūrė Stalinas per antrą pasaulinį karą. Tai cerkvė, tarnaujanti Kremliaus valdžiai, o ne Dievui“, – kalbėjo A.Bogdanas.

Stačiatikiai, pasak R. Bogdano, Lietuvoje turėtų veikti ne kaip priešiškos šalies potenciali penktoji kolona, o tiesiog kaip stačiatikių bažnyčia. „Turėti rusų valdomą cerkvę Lietuvoje yra potenciali grėsmė. Į šią situaciją reikėtų žiūrėti per nacionalinio saugumo, o ne per religinių jausmų prizmę“, – įsitikinęs R.Bogdanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.