I. Šimonytė piktinosi opozicijos elgesiu dėl K. Navicko: jei klausimas svarbus – nereikia pertraukų, reikia ateiti į balsavimą

Premjerė Ingrida Šimonytė pripažįsta, kad interpeliaciją atlaikiusiam žemės ūkio ministrui  žemdirbių bendruomenė pelnytai reiškė pretenzijų, tačiau dabar, pasak jos, ministras bendrauja su jomis kur kas daugiau negu anksčiau, o priekaištų sulaukia mažiau. 

Ingrida Šimonytė<br>LRVK (L.Penek) nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>LRVK (L.Penek) nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Fiodorovas<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Fiodorovas<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>LRVK (L.Penek) nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>LRVK (L.Penek) nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 8, 2022, 9:40 AM

„Buvo (pelnytai reikštos pretenzijos – BNS). Bet per tą laiką, kiek mes tuos priekaištus nagrinėjome, buvo nemažai ir pokyčių“, – trečiadienį po balsavimo dėl interpeliacijos Kęstučiui Navickui Seime žurnalistams teigė premjerė.

„Pati taip pat susitinku su tomis organizacijomis ir žinau, kad ir ministras bendrauja su jomis nepalyginamai daugiau ir priekaištų yra nepalyginamai mažiau. Tai, kad kai kurios organizacijos nesugebėjo priimti sprendimo arba nenorėjo, ar negalėjo jo priimti dėl to, kad pritarė šiai interpeliacijai, tą geriausiai ir parodo“, – kalbėjo I. Šimonytė. 

Ji pabrėžė, kad visi jos vadovaujamos Vyriausybės ministrai stengiasi į pastabas reaguoti – kažkam geriau sekasi, o kažkam prasčiau.  

Paklausta, kaip vertina opozicijos pareiškimus, kad ji nebemato galimybių dirbti su šiuo ministru, I. Šimonytė atsakė: „Kai nenori matyti, tai gal ir nematai, bet jeigu norėtų matyti, tai ir matytų“.   

I. Šimonytė, be kita ko, piktinosi opozicijos elgesiu per balsavimus dėl K. Navicko: „Jeigu buvo toks svarbus klausimas, opozicijai nereikėjo imti pertraukų (antradienį – BNS). Buvo organizuotas balsavimas, reikėjo ateiti į balsavimą“.

Ateiti iki posėdžių salės nėra sudėtinga

Valdančiųjų lyderiai nesutinka su opozicijos kaltinamais, esą dešinieji nenumatytą Seimo posėdį trečiadienio rytą suplanavo vien tam, kad išgelbėtų žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką nuo interpeliacijos.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina nieko neteisingo valdančiųjų sprendimuose nematanti. Priešingai, jos teigimu, nedera vilkinti interpeliacijos ministrui klausimo. O tokių intencijų, pažymi parlamento vadovė, trečiadienio rytą neeilinį posėdį boikotavusi opozicija veikiausiai turėjo.

„Vakar vakare Seimo darbotvarkėje buvo interpeliacija ir visa procedūra. Nežaidėme su jokiomis pusvalandžio pertraukomis. Deja, bet vienos iš opozicinių frakcijų atstovas atsistojo prie mikrofono ir pasakė, kad trūksta vieno žmogaus, todėl ima pertrauką iki kito posėdžio. Tiesiog tokiu būdu – procedūriniu būdu – visą procesą mėgino vilkinti. Mes puikiai suprantame, kad ministro, pakabinto tarp dangaus ir žemės, laikyti ilgą laiką yra nekorektiška. Tai buvo, mano galva, pasiūlytas visiškai racionalus sprendimas“, – žurnalistams po posėdžio Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Be to, jos teigimu, ankstyvas trečiadienio rytas tokiam posėdžiui yra labai tinkamas, nes būtent šią dieną parlamentarai dirba Seimo komitetuose.

„Seimo nariai Seimo rūmuose yra ir ateiti iki posėdžių salės nėra taip sudėtinga. Manau, kad viskas buvo padaryta korektiškai, o opozicija pasirinko nedalyvauti“, – sakė politikė ir užsiminė, kad dar pasikalbės su opozicijos atstovais apie jų sprendimą boikotuoti nenumatytą posėdį.

V. Fiodorovas: posėdis trečiadienį surengtas visiškai „iš išskaičiavimo“

Vienos iš trečiadienio posėdyje nedalyvavusių opozicijos frakcijų – Darbo partijos frakcijos – seniūnas Viktoras Fiodorovas aiškino, kad nenumatytas posėdis trečiadienį skubotai organizuotas „iš išskaičiavimo“, matant, kad opozicija neturės pakankamai balsų patvirtinti interpeliaciją.

„Šiandien valdančiųjų suorganizuotas posėdis yra visiškai iš išskaičiavimo. Matyt, matė, kad šiandien opozicija turės keliais balsais mažiau nei galėtumėme turėti ketvirtadienį, todėl suorganizuotas tokia skuba. Galėjo klausimas būti svarstomas ketvirtadienį ir viskas būtų įvykę tvarkingai“, – žurnalistams argumentavo V. Fiodorovas.

Politikas teigė besiviliąs, kad po jam pademonstruoto nepasitikėjimo K. Navickas atkreips dėmesį į parlamentarų pastabas dėl nepadarytų darbų ir „šiek tiek pasistengs, nes stengtis žemės ūkiui tikrai yra kur“. Seime trečiadienį sušauktas nenumatytas posėdis, kuriame vien valdančiųjų balsais pritarta žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko atsakymams į jo interpeliacijos klausimus ir ji buvo atmesta.

Žemės ūkio ministras trečiadienį atlaikė opozicijos surengtą interpeliaciją ir išsaugojo pareigas.

Seimas trečiadienį 64 balsais „už“ pritarė jo atsakymams į opozicijos pateiktus klausimus. Opozicija nenumatytame posėdyje protestuodama nedalyvavo.

Dėl balsavimo trečiadienį buvo sušauktas nenumatytas Seimo posėdis, mat antradienį opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ siūlymu per interpeliacijos procedūrą padaryta pertrauka iki kito posėdžio. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.