Po valdančiųjų gudrybės opozicija paskelbė boikotą: į abi puses skrieja grasinimai etikos sargais

Supykusi dėl valdančiųjų gudrybės ankstų trečiadienio rytą surengti nenumatytą Seimo posėdį, kuriame buvo balsuojama dėl interpeliacijos žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui, opozicija ne tik nepasirodė parlamento salėje, bet ir boikotavo dalį vėliau vykusių komitetų posėdžių.

Posėdyje nutarusi nedalyvauti Regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė kaltina komiteto pirmininką konservatorių Stasį Šedbarą, kad šis pažeidė Seimo statutą, nes posėdžiui jis pirmininkavo net nesusidarius kvorumui.<br>Lrytas.lt koliažas
Posėdyje nutarusi nedalyvauti Regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė kaltina komiteto pirmininką konservatorių Stasį Šedbarą, kad šis pažeidė Seimo statutą, nes posėdžiui jis pirmininkavo net nesusidarius kvorumui.<br>Lrytas.lt koliažas
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jun 8, 2022, 4:06 PM, atnaujinta Jun 8, 2022, 4:11 PM

Ryškiausiai boikoto rezultatai pasimatė Teisės ir teisėtvarkos komitete, kuriam priklauso keturi valdančiųjų ir keturi opozicijos atstovai. Pastariesiems posėdyje nepasirodžius, dėl į jį prisijungusių svečių buvo nuspręsta vis tiek leisti jiems pasisakyti.

Posėdyje nutarusi nedalyvauti Regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė kaltina komiteto pirmininką konservatorių Stasį Šedbarą, kad šis pažeidė Seimo statutą, nes posėdžiui jis pirmininkavo net nesusidarius kvorumui.

Dėl to ji žada kreiptis į Seimo etikos ir procedūrų komisiją.

Savo ruožtu pats S.Šedbaras irgi grasina etikos sargais, jei kolegos iš opozicijos toliau nesirodys posėdžiuose.

Opozicija paskelbė boikotą

Seime antradienį prasidėjo žemės ūkio ministro K.Navicko interpeliacijos procesas. Jis atsakinėjo į opozicijos jam užduotus klausimus. Vėliau turėjo būti balsuojama, ar ministro atsakymai tenkina parlamentarus.

Opozicija pareikalavo, kad balsavimas būtų nukeltas į ketvirtadienį, – antradienį jiems užteko balsų padaryti pertrauką per interpeliacijos procedūrą iki kito posėdžio. Opozicija planavo, kad tai bus ketvirtadienis, tačiau valdantieji antradienį vakare nusprendė sušaukti nenumatytą posėdį ankstų trečiadienio rytą.

Nė vienas opozicijos atstovas jame nepasirodė, taip išreiškiant boikotą esą naktiniam valdančiųjų sprendimui. K.Navickui pavyko išsaugoti postą.

Tačiau dalis opozicijos atstovų savo protesto balsą išreiškė neateidami arba neprisijungdami ir prie trečiadienį įprastai vykstančių komitetų posėdžių. Pavyzdžiui, Teisės ir teisėtvarkos komitetą sudaro aštuoni nariai – pusė iš jų priklauso opozicijai.

Posėdžiui prasidėjus, komiteto pirmininkas S.Šedbaras dar mėgino sulaukti kolegų iš opozicijos, skambino jiems ir rašė žinutes, tačiau, supratęs, kad jie neateina ir nekelia telefonų ragelių specialiai, konservatorius nusprendė leisti pasisakyti prie posėdžio nuotoliniu būdu prisijungusiems įvairių įstaigų bei organizacijų atstovams.

Po šių pasisakymų posėdis buvo nutrauktas ir perkeltas į penktadienį.

Interpeliaciją K.Navickui inicijavo opozicinė Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“, surinkusi 56 parlamentarų parašus. Ją parėmė ir valstiečiai, socialdemokratai, darbiečiai, Lietuvos regionų frakcijos atstovai.

Opozicijos teigimu, K.Navickas nereaguoja ne tik į jos išsakytas pastabas, bet ir kitų raginimus bendrauti ir bendradarbiauti, sprendžiant aktualius klausimus, neįsiklauso į žemdirbių ir ūkininkų organizacijų, mokslininkų, savivaldos atstovų argumentus.

A.Širinskienė ruošiasi kreiptis į etikos sargus

Toks sprendimas papiktino posėdį boikotavusią A.Širinskienę. Ji tvirtina ketinanti kreiptis į Seimo etikos ir procedūrų komisiją, nes komitetų posėdžiai, jei juose nėra kvorumo, vykti negali.

„Tai yra Seimo statuto pažeidimas. Panašu, kad mes rytoj kreipsimės į Seimo etikos ir procedūrų komisiją“, – portalui lrytas.lt sakė A.Širinskienė.

Politikė negailėjo kritikos valdančiųjų sumanymui K.Navicko interpeliaciją surengti kitos dienos rytą, apie tai pranešus tik vėlai vakare, kai dalis opozicijos atstovų esą jau yra išvykę į savo apygardas ar turi kitokių planų.

„Opozicija tokiu būdu išreiškė protestą prieš pozicijos veiksmus, kuomet tiesiog nakties metu renkama valdyba, šaukiami Seimo posėdžiai, pasinaudojant Seimo procedūromis, bandoma sumažinti opozicijos galimybes, taip tyčiojantis iš Seimo narių.

Nežinau, ar jums būtų labai smagu gauti pranešimą žinute 8 val. 14 min. nakties metu, kad kitą dieną yra šaukiamas posėdis“, – stebėjosi ji.

Regionų frakcijos narė teigė dar nežinanti, ar pasirodys komiteto posėdyje ir penktadienį, į kurį jis buvo nukeltas. Dėl to bus tariamasi su kitais opozicijos atstovais.

Gali atsakyti tuo pačiu

Kolegės perspėjimų nepabūgęs Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas S.Šedbaras aiškina esą viskas vyko teisėtai, nes komiteto nariai nepriiminėjo jokių sprendimų, nevyko balsavimai, tiesiog buvo leista pasisakyti posėdžio svečiams iš Europos Žmogaus Teisių Teismo, Generalinės prokuratūros, Aukščiausiojo Teismo ir t.t.

„Tegul ji kreipiasi. Ten, kur balsavimai reikalingi, nieko nevyko, jokių balsavimų nebuvo“, – taip į A.Širinskienės sprendimą sureagavo S.Šedbaras.

„Gaila žmonių laiko. Dėl to buvo sutarta išklausyti atvykusių žmonių ir baigti posėdį ten, kur prasideda balsavimai. Viskas. Tegul Seimo etikos ir procedūrų komisija aiškinasi, kiek tik nori. Sprendimai nebuvo priimti“, – portalui lrytas.lt aiškino jis.

Komiteto pirmininkas tikina suprantantis, kad nedalyvavimas posėdyje buvo pasirinktas kaip tam tikra opozicijos protesto forma, ir kartais, anot jo, ji yra galima, tačiau, jei komiteto nariai iš opozicijos posėdyje nepasirodys ir penktadienį, konservatorius taip pat grasina kreiptis į etikos sargus.

„Jeigu ir toliau nedalyvaus, kreipsiuosi į Seimo etikos ir procedūrų komisiją, kad dalis Seimo narių, prisiekę ant Konstitucijos, pažeidė priesaiką“, – pareiškė S.Šedbaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.