Pasitikėjimą Seime pasitikrinti paraginta V. Čmilytė-Nielsen lakoniška – procedūrą gali inicijuoti parlamento nariai

Opozicijos paraginta pasitikrinti pasitikėjimą Seime, parlamentui vadovaujanti Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad inicijuoti šią procedūrą gali patys parlamentarai.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2022, 4:33 PM

„Tai yra tam tikros procedūros, kurias pagal Statute numatytas taisykles gali inicijuoti Seimo nariai“, – lakoniškai žurnalistams Seime atsakė V. Čmilytė-Nielsen.

Tokį raginimą opozicija suformulavo ketvirtadienį parengtoje rezoliucijoje. Šiame dokumente, be kita ko, valdančiaisiais pasipiktinusi opozicija kreipiasi ir į prezidentą Gitaną Nausėdą, kad šis įvertintų, ar vis dar turi pasitikėjimą žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku. Taip pat pareikalauta besibaigiančioje Seimo pavasario sesijoje visą dėmesį skirti tik, pasak jų, būtiniausių ir neatidėliotinų socialinių ir ekonominių klausimų sprendimui.

„Sąrašas nuolat pildosi. Problemos pradžia buvo interpeliacijos ministrui žlugimas. Dabar jie labai prasiplėtė“, – komentuodama tai, ar valdantieji atsižvelgs į maištaujančios opozicijos reikalavimus, sakė Seimo vadovė.

Bent jau dėl žemės ūkio ministro V. Čmilytė-Nielsen buvo tikra. Interpeliacija, pasak jos, nepavyko, tad ir opozicija turėtų su tuo susitaikyti.

„Mes turime konstatuoti, kad ši procedūra – interpeliacija, kurią inicijavo opozicija, nepavyko. Mano galva, ši istorija baigėsi“, – tvirtino ji.

Konstruktyviu pasiūlymu V. Čmilytė-Nielsen pavadino opozicijos siūlymą padiskutuoti apie konstruktyvesnį darbą specialioje dialogo grupėje.

„Šis siūlymas yra konstruktyvus, aš jį palaikau“, – sakė Seimo pirmininkė.

Dėl kitų reikalavimų, tęsė pirmininkė, ypač susijusių su biudžeto korekcijomis, situacija sudėtingesnė.

„Kviesčiau į šios savaitės įvykius pažiūrėti ne emocingai, o ramiai, prisiminkime, kokia buvo įvykių seka. Statutas nebuvo pažeistas ir niekas netrukdė opozicijai vykdyti savo parlamentinės paramos“, – pažymėjo politikė.

Rezoliucija, kurią komentavo V. Čmilytė-Nielsen, parengta po to, kai ketvirtadienį opozicijai priklausantys politikai paskelbė boikotuosią Seimo posėdžius. Šis sprendimas priimtas paaiškėjus, kad nuo pirmininkavimo Seimo posėdžiams buvo nušalinti opozicijos atstovai. Boikotuoti plenarinį posėdį opozicija nusprendė nepaisant valdančiųjų pripažinimo, kad sprendimas nušalinti opozicijos atstovus buvo klaida.

Valdantieji tvirtina, kad oponentų įtūžį lėmęs sprendimas dėl Seimo vicepirmininkų buvo padarytas, nes opozicija pati anksčiau pareiškė boikotuosianti Seimo darbą dėl nepavykusios interpeliacijos žemės ūkio ministrui.

Savo ruožtu opozicija piktinosi tuo, kad valdantieji nesutiko su antradienio posėdžio metu paprašyta pertrauka dėl žemės ūkio ministro K. Navicko interpeliacijos klausimo. Jos opozicija paprašė siekdama sau norima linkme pakeisti balsų pusiausvyrą Seime ir atleisti neįtinkantį ministrą. Tačiau valdantieji trečiadienio rytą sušaukė neeilinį Seimo posėdį. Šį posėdį opozicija boikotavo, o valdantieji balsuodami pritarė K. Navicko atsakymams.

Valdančiųjų lyderiai sutartinai tvirtina, kad paskelbusi boikotą Seimo posėdžiams ir keldama sąlygas dėl grįžimo į normalų darbą, opozicija elgiasi nederamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.