Darbiečiams V. Uspaskicho žinia – kaip perkūnas iš giedro dangaus: neatmeta, kad planų Lietuvos politikoje dar turi

Europarlamentarui Viktorui Uspaskichui antradienį pranešus apie atsistatydinimą iš Darbo partijos vadovo pareigų, naujienų portalo lrytas.lt kalbinti Seimo Darbo frakcijos nariai teigia, kad ši naujiena jiems – sukrėčianti, „lyg perkūnas iš giedro dangaus“.

Viktoras Uspaskichas.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>D.Umbraso nuotr.
Ieva Kačinskaitė – Urbonienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Ieva Kačinskaitė – Urbonienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas, Vigilijus Jukna<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Uspaskichas, Vigilijus Jukna<br>V.Skaraičio nuotr.
Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.<br>T.Bauro nuotr.
Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.<br>T.Bauro nuotr.
Europarlamentaras V.Uspaskichas toliau vadovaus Darbo partijai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Europarlamentaras V.Uspaskichas toliau vadovaus Darbo partijai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 14, 2022, 1:56 PM, atnaujinta Jun 14, 2022, 2:21 PM

Netrukus darbiečiai teigia organizuosiantys naujojo partijos pirmininko rinkimus, tačiau neatmeta – V.Uspaskichą dar galime pamatyti kandidatuojantį į Vilniaus miesto mero postą.

Šokiravusi žinia

Darbo partijos narys, Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis portalui lrytas.lt teigė, kad žinia apie V. Uspaskicho atsistatydinimą iš partijos pirmininko posto buvo „kaip perkūnas iš giedro dangaus“.

„Absoliučiai, visiškai, kaip lietus šiandien iš giedro dangaus – ryte buvo giedras dangus, o dabar lietus pasipylė. Tai panašiai ir ta žinia – kaip perkūnas iš giedro dangaus. Tikrai nei žinojome, nei planavome, nei laukėme“, – sakė darbietis.

Anot A.Mazuronio, Darbo partijos frakcija apie V.Uspaskicho pasitraukimą sužinojo tik antradienio vidurdienį, partijos valdybos posėdžio metu, bet iš pačio partijos pirmininko.

„Buvo planuotas valdybos posėdis, darbinis, eilinis, išsiuntinėta darbotvarkė – nieko panašaus joje nebuvo numatyta. Iš tiesų ta žinia buvo stipri, sukrėčianti ir netikėta“, – kalbėjo Seimo narys.

A.Mazuronis teigė išklausęs V.Uspaskicho argumentus dėl pasitraukimo, jie jam atrodė logiški ir suprantami.

„Jis jau buvo minėjęs, kad ateis tas momentas, kai jam reikės pasitraukti, tik pastaruoju metu tos kalbos buvo pritilusios, nebuvo labai diskutuojama, tad šiandienos įvykis yra labai netikėta naujiena“, – kalbėjo jis.

Naujo pirmininko rinkimai

Nuostabos dėl V.Uspaskicho žinios neslėpė ir darbo partijos pirmininko pavaduotoja, Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

„Šis pareiškimas buvo tikrai netikėtas, išgirdome jį taip pat, kaip ir jūs. Bet tokį jausmą, kad taip gali atsitikti, turėjau jau kurį laiką. Vis dėlto susidėjo daug aplinkybių: ir karas Ukrainoje, kuriai jis daug talkina, turi pats giminaičių ir pats daug rūpinasi.

Šioks toks perdegimas jam tikriausiai kaip partijos pirmininkui yra. Jis seniai kalbėjo, kad reikalinga pamaina, ruoštis savivaldos, Seimo rinkimams“, – nurodė parlamentarė.

I.Kačinskaitės-Urbonienės teigimu, Darbo partijos nariai dar antradienio vakarą paskirs laikinai partijos pirmininko pareigas einantį asmenį ir sutars dėl naujojo partijos pirmininko rinkimų laiko. „Spėčiau, kad tai bus vasaros antra pusė – rudens pradžia“, – svarstė darbietė.

Seimo narė neatmeta, kad kandidatuos į Darbo partijos pirmininko poziciją.

„Kol kas nepriėmiau jokio sprendimu, esu labai patenkinta tuo, ką dabar turiu, komunikacijos sritis, kurią dabar kuruoju, man patinka, o kaip bus – pasižiūrėsime“, – teigė ji.

A.Mazuronis kandidatuoti neketina

Tuo metu darbietis A.Mazuronis, nepaisant to, kad opozicijai pradėjus maištą Seime jis viešojoje erdvėje buvo itin matomas, teigė į partijos pirmininkus kandidatuoti neketinantis.

„Seimo vicepirmininko atsakomybių turiu labai daug, kurios irgi nėra lengvos, ir su jomis reikia gerai susitvarkyti“, – nurodė darbietis.

Darbietis taip pat nesiėmė vertinti, kas šiuo metu galėtų geriausiai vadovauti partijai.

„Po tokios šokiruojančios naujienos, ypač partijai, su tokiu stipriai išreikštu, vienasmeniu lyderiu, kaip V.Uspaskichas, iš tiesų kyla didelis uždavinys ir dideli klausimai, kaip mato savo ateities perspektyvas, planus ir kokius tikslus kelia“, – kalbėjo jis.

Pamatysime savivaldos rinkimuose?

V.Uspaskichas pareiškė, kad atsistatydindamas iš Darbo partijos pirmininko posto tuo pačiu užbaigia ir savo, kaip aktyvaus politiko, gyvenimą. Vis dėlto, I.Kačinskaitė-Urbonienė neatmeta, kad politikas kandidatuos būsimuose Vilniaus miesto mero rinkimuose.

„Neatmetu tikrai tokios galimybės. Pati labai norėsiu ir skatinsiu jį dalyvauti Vilniaus mero rinkimuose, nes kito tokio kandidato, kuris realiai gali tapti Vilniaus meru, mes neturime“, – nurodė ji.

Išplatino laišką

Prieš metus partijos pirmininku perrinktas V.Uspaskichas antradienį pranešė atsistatydinantis iš šių pareigų.

„Pranešu, kad atsistatydinu iš Darbo partijos pirmininko posto ir tuo užbaigiu savo, kaip aktyvaus politiko gyvenimą. Darbo partija man, kaip politikui, yra didelis gyvenimo etapas, sentimentai nevienareikšmiški, nes tai buvo ir yra pirma mano politinė organizacija, kurios nariu aš tapau, o dar ir jos vadovu“, – partijos nariams išplatintame laiške sakė V.Uspaskichas.

Jis teigė pasitraukiantis, nes norintis „suteikti partijai naują impulsą, naujų idėjų, jaunatviškumą“. „Nenumaldomai, anksčiau ar vėliau ateina ta diena, kai baigiasi vienas gyvenimo etapas, o tam, kad prasidėtų naujas – reikalingi nauji sprendimai. Aš ne tik tikiu, bet ir žinau – žmogus ateina į šį pasaulį mokytis, lavintis, keistis, o tam, kad sugebėtų tai įgyvendinti, jis turi judėti į priekį per naujas pamokas, išbandymus ir naujų idėjų skleidimą“, – sakoma V. Uspaskicho laiške.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.