Opozicija neatmeta galimybės rinkti parašus, kad V. Čmilytė-Nielsen pasitikrintų pasitikėjimą Seime

Opozicijoje svarstoma galimybė rinkti parašus ir inicijuoti pasitikėjimo Seimo pirmininke procedūrą. Tai Eltai tvirtino valstietis Jonas Jarutis, komentuodamas parlamento vadovės Viktorijos Čmilytės-Nielsen išsakytą nuomonę, kad ji pati negalinti inicijuoti pasitikėjimo procedūros, kaip to pastarąją savaitę pareikalavo boikotą Seimo posėdžiams paskelbusi opozicija.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2022, 12:39 PM

„Atkreipčiau dėmesį, kad Seimo pirmininkui nėra numatyta procedūra proaktyviai pasitikrinti pasitikėjimą“, – pirmadienį LRT televizijai sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Su tokia nuostata sutinka ir valstietis J. Jarutis. Kita vertus, tęsia politikas, jei suburtoje Dialogo grupėje į opozicijos reikalavimus nebus įsiklausyta, parašus, būtinus šiai procedūrai, valdantiesiems oponuojantys parlamentarai nesunkiai surinks. Kaip nurodoma Seimo statute, iniciatyvą dėl pirmininko atšaukimo gali inicijuoti ne mažiau kaip penktadalis parlamentarų.

„Tikrai nėra problemos surinkti 29 parašus iš opozicijos. Tačiau mes dabar šio klausimo neformuojame, nes tikimės Dialogo grupėje kažkokių sprendimų. Jei ten nieko nebus kalbama – tai bus vienas iš mūsų siūlymų, nes surinkti 29 parašus tikrai nėra sunku“, – Eltai teigė valstietis.

„Viskas priklausys nuo Dialogo grupei pasiūlytų išeičių, nes mes savo reikalavimus pateikėme“, – teigė politikas, dar kartą pažymėdamas, kad šiuo klausimu opozicija dar neskuba.

Po praėjusią savaitę kilusių nesutarimų tarp valdančiųjų ir opozicijos parlamentarai ėmė posėdžiauti atskirose salėse. Siekiant grįžti prie normalaus darbo Seime, parlamento pirmininkė pakvietė opozicinių frakcijų atstovus į Dialogo grupę.

Konfliktas tarp valdančiųjų ir opozicijos prasidėjo praėjusios savaitės antradienį Seime diskutuojant dėl opozicijos inicijuotos interpeliacijos žemės ūkio ministrui. Opozicija piktinosi tuo, kad valdantieji nesutiko su antradienio posėdžio metu paprašyta pertrauka Kęstučio Navicko interpeliacijai. Jos opozicija paprašė siekdama sau norima linkme pakeisti balsų pusiausvyrą Seime. Tačiau valdantieji trečiadienio rytą sušaukė neeilinį Seimo posėdį. Šį posėdį opozicija boikotavo, o valdantieji balsuodami pritarė K. Navicko atsakymams.

Galiausiai konfliktas įsismarkavo praėjusios savaitės ketvirtadienį. Opozicija, pareiškusi, kad valdantieji negerbia jos teisių, nusprendė posėdžiauti atskirai kitoje posėdžių salėje. Čia per kelias valandas parengė rezoliuciją, kurioje išdėstė reikalavimus valdantiesiems.

Rezoliucijoje kreiptasi į prezidentą Gitaną Nausėdą, kad šis įvertintų, ar vis dar turi pasitikėjimą žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku. Taip pat ragina Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen pasitikrinti, ar ji vis dar turi pasitikėjimą Seime. Opozicija reikalauja besibaigiančioje Seimo pavasario sesijoje visą dėmesį skirti tik, pasak jų, būtiniausių ir neatidėliotinų socialinių ir ekonominių klausimų sprendimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.