V. Uspaskichas traukiasi iš Darbo partijos pirmininko pareigų, baigia politinę karjerą

Europarlamentaras Viktoras Uspaskichas pranešė atsistatydinantis iš opozicinės Darbo partijos pirmininko pareigų.

V.Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2022, 12:48 PM, atnaujinta Jun 14, 2022, 1:06 PM

„Pranešu, kad atsistatydinu iš Darbo partijos pirmininko posto ir tuo užbaigiu savo, kaip aktyvaus politiko gyvenimą. Darbo partija man, kaip politikui, yra didelis gyvenimo etapas, sentimentai nevienareikšmiški, nes tai buvo ir yra pirma mano politinė organizacija, kurios nariu aš tapau, o dar ir jos vadovu“, – partijos nariams išplatintame laiške sako V. Uspaskichas.

Jis sako pasitraukiantis, nes norintis „suteikti partijai naują impulsą, naujų idėjų, jaunatviškumą“.

V.Uspaskichas apie pasitraukimą paskelbė atvirame laiške.

„Atsistatydinu iš Darbo partijos pirmininko posto ir tuo užbaigiu savo, kaip aktyvaus politiko, gyvenimą. (...) Norėjau tai padaryti kitu laiku, bet gyvenimas ir aplinkybės vis koreguoja planus, verčia atidėlioti sprendimus, kurti naujus planus, tačiau šiandien būtent ta diena, kai sprendimą reikia daryti čia ir dabar, kad suteiktume partijai naują impulsą, naujų idėjų, jaunatviškumą“,– pranešė V. Uspaskichas.

Jis linki, kad partija nenukryptų nuo fundamentalių vertybių, paremtų gamtos dėsniais ir propaguotų „vienintelę religiją – absoliučią, besąlyginę meilę žmonėms, žmogaus prigimtinei laisvei ir teisei, nepaisant jo tautybės, tikėjimo, politinių pažiūrų ir socialinės padėties. Skleistų meilę viskam, kas gyva, visoms gyvoms būtybėms, puoselėtų, kilnintų savo žemę“.

„Tik tada įsigalės taika pasaulyje, harmonija, susikalbėjimas ir saugus gyvenimas.

Taika kuriama ne ginklais, o sąmoningumo plėtimu, dvasingumo lavinimu ir besąlygine meile viskam, kas gyva", – sako partijos vairą paliekantis europarlamentaras V. Uspaskichas.

Jis dėkoja  visiems savo partiečiams už bendrą darbą, atsidavimą ir palaikymą, dėkoja visiems savo rinkėjams. „Esu ir būsiu jūsų draugas bei pagalbininkas pagal savo galimybes. Dėkoju ir savo oponentams, konkurentams – kiekvienas jūsų spyris versdavo ieškoti naujų sprendimų, skatindavo apmąstymus“,– politiką cituoja Darbo partijos Informacijos centras.

V. Uspaskichas teigimu, Darbo partija jam, kaip politikui, yra didelis gyvenimo etapas.

„Sentimentai nevienareikšmiški, nes tai buvo ir yra pirma mano politinė organizacija, kurios nariu aš tapau, o dar ir jos vadovu. (...) Nenumaldomai, anksčiau ar vėliau ateina ta diena, kai baigiasi vienas gyvenimo etapas, o tam, kad prasidėtų naujas – reikalingi nauji sprendimai. Aš ne tik tikiu, bet ir žinau – žmogus ateina į šį pasaulį mokytis, lavintis, keistis, o tam, kad sugebėtų tai įgyvendinti, jis turi judėti į priekį per naujas pamokas, išbandymus ir naujų idėjų skleidimą.

Ne visada išeina taip, kaip planuoji. Gyvenimas pasiūlo naujas aplinkybes, naujas situacijas ir koreguoja tavo planus. Žinau, kad man buvo suteikta labai daug galimybių realizuotis politiniame gyvenime, padaryti daug gerų, naudingų, efektyvių darbų valstybei ir jos žmonėms. Noriu padėkoti už tokias galimybes ir atsiprašyti, kad nesugebėjau tinkamai jų išnaudoti. Žinoma, kai ką pavyko padaryti, kai ko ne. Buvo daug klaidų dėl patirties stokos, konjunktūrinių aplinkybių ir kitų priežasčių“, – neslepia politikas.

V. Uspaskich teigimu, šiandien jis sąžiningai ir atvirai galįs pasakyti, kad į politiką atėjo vedamas idealizmo. „Viskas, ką dariau, buvo nukreipta į gerą, reikalingą žmonėms ir Lietuvai rezultatą, nes myliu visus čia gimusius savo vaikus, myliu žmones ir Lietuvą, kuri suteikė man didžiules galimybes versle, politikoje, asmeniniame gyvenime. Tad galiu laisvai ir drąsiai žiūrėti visiems į akis“, – pareiškė Darbo partijos įkūrėjas ir lyderis V. Uspaskichas.

Sprendimas nustebino

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas antradienį BNS sakė, kad V. Uspaskicho sprendimas buvo netikėtas.

„Mažiau nei prieš metus esame perrinkę pirmininką dar vienai kadencijai, tad tas apsisprendimas buvo netikėtas“, – teigė jis.

„Aišku, kažkada turėjo tai įvykti. Pirmininkas visą laiką kalbėdavo, kad turi ribas, kiek gali pirmininkauti partijai, jis nėra tas, kuris nori visą gyvenimą tai daryti“, – sakė V. Fiodorovas.

Antradienį planuoja rinktis Darbo partijos prezidiumas, kad patvirtintų laikinąjį organizacijos vadovą. Juo greičiausiai taps vienas iš septynių vicepirmininkų.

Partijos suvažiavimas, per kurį būtų renkamas naujas lyderis, turi būti surengtas per porą mėnesių.

V. Fiodorovas pabrėžė, kad V. Uspaskichas lieka aktyviu partijos nariu, atstovaus partijai Europos Parlamente.

Darbo partijos įkūrėjas V. Uspaskichas su pertraukomis jai vadovavo nuo 2003-iųjų, pastarąjį kartą jis į pirmininko postą išrinktas 2018 metais ir perrinktas pernai lapkritį.

Opozicinė Darbo partija Seime turi devynių narių frakciją, partija turi apie 10 tūkst. narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.