Arūnas Karaliūnas. Beprasmių užduočių tenka ir Visvaldui Matijošaičiui

Miesto tarybos opozicijoje esantys konservatoriai netveria pykčiu – užuot skaitęs praėjusių metų veiklos ataskaitą, Kauno meras V.Matijošaitis išėjo atostogų ir turbūt žingsniuoja jūros pakrante gaudydamas saulės spindulius arba mėto meškerę paupyje ties Kačiūniškės dvaru.

Visvaldas Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Įstatymai įpareigoja savivaldybių merus ir administracijos direktorius kasmet rengti veiklos ataskaitą. <br>M.Patašiaus nuotr.
Įstatymai įpareigoja savivaldybių merus ir administracijos direktorius kasmet rengti veiklos ataskaitą. <br>M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-06-19 07:00

Ataskaitą buvo numatyta skaityti jungtiniame komitetų posėdyje, tačiau į jį susirinkę politikai mero neišvydo, o jo ataskaitą skaitė vicemeras A.Palionis.

Pasak Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotojos J.Kupčinskienės, anksčiau buvo įprasta, kad mero ir savivaldybės ataskaitą, kaip ir administracijos direktoriaus ataskaitą, privalu pristatyti kiekviename komitete.

V.Matijošaitis esą suformavo naują tradiciją rengti bendrą komitetų posėdį, kad nesivargintų prisijungdamas prie kiekvieno komiteto posėdžio. O šį kartą net nesugebėjo savo ataskaitos pristatyti pats, tad perleido šią pareigą vicemerui.

J.Kupčinskienė pridūrė, jog miesto tarybos nariai mero ataskaitos sulaukė birželio viduryje, nors tarybos veiklos reglamentas numato, kad ji turi būti pateikta iki gegužės pabaigos.

Kuo įdomi ir reikšminga 32 puslapius apimanti V.Matijošaičio 2021-ųjų veiklos ataskaita? Niekuo.

Dauguma joje išdėstytų pasiekimų ar darbų daugybę kartų aprašyti žiniasklaidoje, o pateikiami duomenys – gerokai senstelėję.

Pastaraisiais metais įvykiai bei aplinkybės taip sparčiai keitėsi, kad gražiausi planai pavirsdavo griuvėsių krūva. Tokia situacija tęsiasi toliau. Skirtumas tik tas, kad nuo 2020-ųjų pavasario tuos planus griovė pandemija, dabar – infliacija ir karas Ukrainoje.

Tokių ataskaitų rašymas – visiškai beprasmis biurokratinis užsiėmimas, kuris nesuteikia jokios naudos nei miestui, nei kauniečiams.

Kad ir koks meras dirbtų, visus įvykius ir pasiekimus mieste jis stengsis nupiešti kuo šviesesnėmis spalvomis, o opozicijai atrodys, kad pasirinkta nevykusi veiklos kryptis ir būtų galima padaryti daugiau.

Tokias ataskaitas galima įvertinti kaip dar vieną progą pasistumdyti valdantiesiems ir opozicijai, nors šios kadencijos Kauno taryboje tų pasistumdymų ir taip netrūksta.

Dar gerai, kad joje V.Matijošaitį remiantis visuomeninis judėjimas „Vieningas Kaunas“ turi daugumą. Taryba pritars ataskaitai ir ji bus amžiams padėta į stalčių.

O kas nutiktų, jeigu taryba nepritartų mero veiklos ataskaitai? Ar jis turėtų atsistatydinti, ar rengti naują ataskaitą, o galbūt taryba galėtų metams sumažinti jo atlyginimą ir atimti tarnybinį automobilį?

Turbūt nieko rimto nenutiktų, o gyventojams įsimintų dar vienas politikų ginčas, o ne dokumente išdėstyti faktai.

Kodėl V.Matijošaitis išvis imasi rengti savo veiklos ataskaitą, kuri niekam nereikalinga?

Jis tiesiog neturi pasirinkimo, mat įstatymai įpareigoja savivaldybės merą bei administracijos direktorių kasmet ataskaitą parengti ir pateikti tarybos nariams.

Norint šiuos postus užimančius žmones išvaduoti nuo beprasmių biurokratinių užduočių, reikėtų prašyti Seimo narių įsikišimo. Aišku, tikėtis tokio žingsnio artimiausiu metu nėra jokių galimybių. Įstatymų leidėjams tik per vargus pavyko įteisinti tiesioginius mero rinkimus, turi jie ir daugiau svarbios veiklos.

Veiklos ataskaitas merai rengs dar ne vienus metus, tačiau patikimiausias kelias įvertinti jų pastangas – ateiti prie balsavimo urnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.