A. Kubilius įvertino Rusijos grasinimus: sunku spėlioti, ar nesiims naujų kvailysčių

Iš Rusijos pasipylus naujiems grasinimams Lietuvai, europarlamentaras, konservatorius Andrius Kubilius antradienį teigė, kad po dalies prekių tranzito į Kaliningradą apribojimo grėsmė Lietuvai nei sumažėja, nei padidėja – išlieka tokia pati reali.

Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 21, 2022, 6:12 PM, atnaujinta Jun 21, 2022, 6:15 PM

A.Kubiliaus teigimu, Lietuvai neužtenka kartu su NATO stiprinti gynybinius pajėgumus – anot jo, dar svarbiau su Vakarų valstybėmis ieškoti tokių sprendimų, kurie tą grėsmę visiškai panaikintų.

Europarlamentaras nesiėmė prognozuoti, ar Kremlius iš tiesų gali imtis agresyvių veiksmų prieš Lietuvą, tačiau pabrėžė – bet kokie veiksmai, kurių imsis Rusija, bus ne tik prieš Lietuvą, bet prieš visą Europos Sąjungą.

Nauji grasinimai

Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas antradienį įspėjo Lietuvą dėl „rimtų pasekmių“, uždraudus dalies prekių tranzitą geležinkeliais į Karaliaučiaus sritį. Maskva apkaltino Vilnių dėl prekių, kurioms ES po Rusijos invazijos į Ukrainą įvedė sankcijas, tranzito draudimo.

„Grėsmės yra visada – nei jų sumažėja, nei padaugėja. Grėsmė yra viena – autoritarinis Rusijos režimas. Nuo tos grėsmės reikia sugebėti apsiginti, ją reikia atbaidyti – tam reikia karinių pajėgumų, brigados, priešlėktuvinės gynybos ir kito.

Tačiau vertinant ilgalaike prasme, tvarus sprendimas yra vienas – demokratinė Rusija, kuri nebebūtų grėsmė Europai. O norint tai pasiekti, Ukrainos integracija yra nuoseklus pirmasis etapas link to galutinio tikslo“, – nurodė A.Kubilius.

Ar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas iš tiesų gali sugalvoti užpulti Lietuvą, anot A.Kubiliaus, nuo pačios Lietuvos mažai priklauso.

„Kad V.Putinui gali šauti kas nors į galvą ir jis gali nutarti, jog pats laikas ką nors dar pagąsdinti – tai nuo mūsų labai mažai priklauso. Nutars ir darys. Patikrins, koks NATO pajėgumas“, – neatmetė A.Kubilius.

Europarlamentaro teigimu, Lietuva, apribodama plieno ir juodųjų metalų gaminių tranzitą į Kaliningradą, tiesiog įgyvendina ES sprendimą – neįgyvendinti sankcijų ji negali, taip pat negali įvesti naujų sankcijų.

„Dėl visų Rusijos nepasitenkinimų įvedamomis sankcijomis būčiau linkęs pasiūlyti pačiai Rusijai pagalvoti apie tai, kaip ji galėtų jų neturėti. O kelias yra paprastas – išsivesk kariuomenę iš Ukrainos ir neturėsi jokių sankcijų. Ne mes čia tą košę užvirėme“, – pabrėžė jis.

A.Kubilius teigė netikėjęs, kad Rusija puls Ukrainą, todėl spėlioti dėl kitų Kremliaus veiksmų – sudėtinga.

„Matysime, ką jie pašnekės dėl Kaliningrado. Sunku spėlioti, ar jie dar nori kokių naujų, agresyvių karinių išpuolių. Prisipažinsiu atvirai – netikėjau, kad jie pradės karą prieš Ukrainą. Tai didžiulė kvailystė ir klaida. Bet dabar aš jau nieko negaliu prognozuoti, nes matant tokią kvailystę svarstyti, ar jie nepadarys kitų kvailysčių, nesiimsiu. Jiems kvailystę padaryti nereikia jokių priežasčių“, – įsitikinęs A.Kubilius.

Vis dėlto, europarlamentaras pabrėžia – bet kokie veiksmai, kurių imsis Rusija, bus ne prieš Lietuvą, bet prieš visą Europos Sąjungą.

Vienintelis sprendimas

Tuo metu paklaustas, ar Lietuva, įgyvendindama ES sprendimą, nėra palikta viena kovoti prieš Kremliaus dezinformaciją, A.Kubilius teigė manantis, jog Rusijos propagandos pajėgumai pastaruoju metu yra nusilpę.

„Man atrodo, kad jie yra praradę jėgų savo propagandai. Kai pasižiūriu į dabartinę situaciją Lietuvoje, man kyla daug klaustukų – ir Šeimų maršas nebe toks, ir LGBT paradai praeina be didelių opozicijų.

Net ir Viktoras (Uspaskichas – aut.past.) palieka politinę erdvę. Darau paprastą išvadą – Kremlius, susikoncentravęs į karą Ukrainoje, nebeturi pajėgumų kitiems dalykams“, – svarstė jis.

Vis dėlto, A.Kubiliaus teigimu, Lietuva neturėtų analizuoti kiekvieno naujo Rusijos grasinimo.

„Nemanau, kad turime labai daug nagrinėti, patys save gąsdinti – mus gąsdinti turi tai, kad gyvename tokio režimo kaimynystėje, kuris demonstruoja fašistinę beprotybę, bet kada gali pradėti bet ką, neskaičiuodami savo pasekmių.

Mums neužtenka vien kartu su NATO svarstyti, kaip sustiprinti savo atbaidymo ir gynybos pajėgumus. Tai yra būtina, bet dar svarbiau kartu su ES, Vakarų valstybėmis ieškoti tokių veiksmų, tokių sprendimų, kurie tą grėsmę visiškai panaikintų. Žiūrint geografiškai, Rusija niekur pati neišnyks, bet ji gali būti visiškai kitokia.

Ji gali transformuotis, tapti europietiško tipo valstybe. Gal demokratija iš pradžių nebus graži ir efektyvi, bet ji gali būti kitokia. Turime nuosekliai to siekti“, – įsitikinęs A.Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.