G. Landsbergis, kaltinimais Lietuvai besisvaidančiai Rusijai, davė patarimą, kur kreiptis

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtina, kad pastaruoju metu Lietuvai grasinimus žerianti Rusija tikėjosi anksčiau sulaukti draudimo tranzitu per Lietuvą į Karaliaučiaus sritį gabenti kai kuriuos krovinius. Be to, teigia Lietuvos diplomatijos vadovas, Maskva veikiausiai laukė politinio, o ne teisinio sprendimo.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 21, 2022, 2:00 PM, atnaujinta Jun 30, 2022, 3:14 PM

„Mano žiniomis, Rusijos Federacija uždarymo tikėjosi kur kas anksčiau ir tikėjosi sprendimo politiniu pagrindu. Politiniu pagrindu tokie spendimai nebuvo priimti, jie yra priimami tik teisės pagrindu, kada Europos Komisija tam suteikia pagrindą. Dėl to tai, ką mes matome, aš manau, kad tai yra dalis paruošto teatro, siekiant nuspalvinti viską dramatiškomis spalvomis“, – žurnalistams Seime antradienį sakė G. Landsbergis, komentuodamas pirmadienį iš Rusijos pusės pasigirdusius grasinimus, kad jei nebus atšaukti tranzito ribojimai per Lietuvą į Kaliningrado sritį, Maskva ims kvestionuoti Lietuvos narystę ES ir spręs problemą „bet kokiomis priemonėmis“.

G. Landsbergio nuomone, tai, kad Kremlius dirbtinai eskaluoja situaciją, rodo ir kitos aplinkybės.

„Nereikia pamiršti, kad pirmuosiuose pareiškimuose buvo lyg netyčia pasakyta ir nemaža dalis netiesos: datos, kuriomis vežimas per Lietuvą turėtų būti pabaigtas. Jos buvo įvardintos netiksliai. Cementas – jį galima vežti dabar, nors Kaliningrado žmonėms buvo paskelbta, kad jie jo jau turėtų eiti įsigyti. Lygiai taip pat buvo paskelbta data dėl naftos pergabenimo – ji buvo paslinkta gerokai anksčiau nei yra iš tikrųjų“, – sakė ministras.

„Akivaizdu, kad yra bandymas dramatizuoti situaciją. Jei pažiūrėtume bendrąsias tranzito per Lietuvą apimtis, tai sankcionuotų prekių – kai sankcijos įsigalios visa apimtimi – bus mažiau nei pusė. Tai reiškia, kad jokios blokados nėra. Tranzitas vyksta, žmonių tranzitas vyko ir vyks, nebent Europos Komisija nuspręstų kažkaip kitaip. Bet kol kas tokių ženklų aš nematau“, – apibendrino G. Landsbergis.

ELTA primena, kad Rusijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pareikalavo nedelsiant panaikinti Lietuvos „atvirai priešiškus“ apribojimus Europos Sąjungos sankcionuotų prekių tranzitui geležinkeliais į Maskvos eksklavą Kaliningradą, įsispraudusį tarp Lietuvos ir Lenkijos.

Ministerija pranešė iškvietusi Lietuvos reikalų patikėtinį Maskvoje protestuodama prieš „provokuojamas“ ir „atvirai priešiškas“ priemones.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje (URM) pirmadienį vyko susitikimas su Rusijos laikinuoju reikalų patikėtiniu Sergejumi Riabokoniu. Rusijos diplomatui įteikta nota, kurioje paaiškinamas ES ribojamųjų priemonių taikymas Kaliningrado tranzitu gabenamoms tam tikros kategorijos prekėms.

URM nurodo, kad susitikimo metu paneigta Rusijos atstovų skleidžiama informacija, esą Lietuva uždraudė Kaliningrado srities tranzitą.

Taip pat ministerijos pranešime teigiama, kad per Lietuvos teritoriją toliau vyksta keleivių ir prekių, kurioms netaikomas ES sankcijų režimas, gabenimas į Kaliningrado sritį ir iš jos. Šiam tranzitui Lietuva nėra įvedusi jokių vienašališkų, individualių ar papildomų ribojimų. Lietuva nuosekliai įgyvendina ES sankcijas, kurios turi skirtingus pereinamuosius laikotarpius bei įsigaliojimo terminus.

Kaip numatyta 2022 metų kovo 15 dieną priimtame 4-ajame ES sankcijų pakete, 2022 metų birželio 17 dieną galutinai įsigaliojo ES ribojamosios priemonės rusiško plieno ir kitų juodųjų metalų produktų importui į ES ir pervežimui per ES teritoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.