S. Skvernelis kritikuoja sprendimą dėl Kaliningrado tranzito: Lietuva turėjo kitą pasirinkimą

Partijos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skernelis tikina, kad Lietuva turėjo ir kitokį pasirinkimą nei, vadovaujantis ES sprendimais, įgyvendinti Rusijos pyktį iššaukusius kai kurių produktų tranzito ribojimus per Lietuvą į Kaliningrado sritį.

Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2022, 3:00 PM

„Lietuva turėjo pasirinkimą prieš priimant sprendimus. Kitokį pasirinkimą, bet pasirinko tokį kelią“, – Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis po trečiadienį vykusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio.

Šiame Seimo komiteto posėdyje kaip tik ir buvo aiškinamasi dėl praėjusią savaitę įsigaliojusių plieno ir juodųjų metalų gabenimo į Rusiją per Lietuvos teritoriją ribojimų. Posėdyje taip pat dalyvavusio užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio teigimu, Lietuva taikydama ribojimus tranzitui į Kaliningradą išskirtinai vadovavosi ES sprendimais. Dėl to, pažymėjo jis, kitokių galimybių sprendimams šiuo klausimu net nebuvo.

Tačiau S. Skvernelis situaciją vertina kitaip. Pasak jo, ir šiuo atveju reikėjo įvertinti kokias pasekmes priimti sprendimai turės Lietuvos saugumui.

„Kiekvienu atveju kai svarstomi sankcijų paketai valstybės numato tam tikras grėsmes – konkrečiai kas gali būti, kaip gali būti tai panaudota atsakant į sankcijas prieš konkrečią valstybę. Lietuva tai turėjo vertinti... Galbūt ir įvertino – esame drąsi šalis ir tokį sprendimą priėmėme“, – sakė ekspremjeras.

Visgi dabar prašyti išimties dėl atsiradusių apribojimų S. Skvernelio nuomone nereikėtų.

„Aš nemanau, kad dabar reikėtų keisti. Mes išgirdome kokiais motyvais buvo sprendimai priimti. Mano galva, kad sankcijos, kurios taikomos, turi būti paveikios (...) Tai kas šiandien yra ribojama pervežti iš Rusijos teritorijos į Rusijos teritoriją tranzitu, ar tai tikrai yra skausmingos sankcijos? Ar jos buvo vertos to, kokią reakciją išsaukia“, – klausimus kėlė S. Skvernelis, visgi pripažindamas, kad priimti sprendimai atitinka ES teisę.

Galiausiai, pažymėjo politikas, reikia tikėtis, kad valdantieji yra pasiruošę galimam jau grasinimų Lietuvai pažėrusios Rusijos atsakui.

„Tikiuosi, kad buvo įvertinta, jog gali būti tokia reakcija, tokie veiksmai ir tai, kaip mes jiems esame pasiruošę. Tikiuosi, kad tai nebus kažkam naujiena, pasakant, kad mes nesitikėjome tokios reakcijos iš anos pusės“, – apibendrino S. Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.