Valstiečiai kritikuoja A. Anušauską dėl derybų siekiant NATO brigados: ministras ragina atskirti lūkesčius nuo galimybių

Opozicija priekaištauja krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui, kad šis esą dėjo per mažai pastangų, jog Lietuvoje jau artimiausiu metu atsirastų sąjungininkų brigada. Kaip po Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) teigė valstietis Dainius Gaižauskas, jei šis uždavinys nebus įgyvendintas, A. Anušauskas turėtų trauktis iš krašto apsaugos ministro pareigų.

Dainius Gaižauskas<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2022, 11:24 AM

„Mes pasakėme – jeigu šitas tikslas bus neįgyvendintas, bus fiasko, bus labai didelis pralaimėjimas, ir nežinau, ko gero, krašto apsaugos ministras turės pasitraukti“, – žurnalistams Seime sakė jis.

Tačiau tiek pats ministras, tiek NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tokią kritiką ir lūkesčius, kad šalyje artimiausiu metu fiziškai turėtų būti dislokuota sąjungininkų brigada, vertina atsargiai. Politikų teigimu, Lietuva, be jokios abejonės, sieks, kad brigada atsirastų šalyje, tačiau, akcentavo jie, tokiems siekiams įgyvendinti dar prireiks laiko.  

A. Anušauskas pažymi, kad labai svarbu įvertinti tai, kad apskritai prasidėjo kalbos, jog ilgainiui Lietuvoje, kaip ir kitose rytinio NATO flango valstybėse, galėtų atsirasti sąjungininkų brigados.

„Lietuvoje bus brigados vadovavimo elementas. Jau pradėti darbai. Rudenį atsiras. Tad kai išsakomi lūkesčiai – (reikia – ELTA) čia ir dabar, tai aš noriu juos grąžinti į realybės rėmus. Aš manau, kad mes galiausiai pasieksime konsensusą ir NATO susitarimuose“,– po NSGK posėdžio žurnalistams Seime sakė A. Anušauskas ir pažymėjo, kad tokiems sprendimams didelę įtaką daro ir vyraujančios nuostatos Vokietijos vidaus politikoje.

„Lūkesčius reikia atskirti nuo galimybių. Nereikia (būti – ELTA) Pelenės vaidmenyje, kai sako, kad per naktį turi viskas atsirasti. Turi pakeisti vokiečių poziciją, nors jie turi ir viduje pas save labai skirtingų nuomonių. Turiu galvoje politikus, kurie formuoja pozicijas“, – teigė jis.

„Kad ir kaip besistengtume, mes to visiškai pakeisti negalime. Ką mes galime ir kas yra padaryta – iki šių metų NATO buvo rytams skyrusi vieną brigadą, dabar mes kalbame apie brigadas kiekvienai rytinio flango šaliai“, – pažymėjo ministras.  

Panašiai kalbėjo ir L. Kasčiūnas. Jo teigimu, nereikėtų nuvertinti rezultatų, kurių jau pavyko pasiekti derantis dėl didesnių saugumo garantijų su NATO partneriais.

„Jeigu mes nusikeltume du mėnesius atgal, tai apie brigadą nebuvo kalbama išvis jokiuose dokumentuose. Vėliau brigados formuluotė atsirado, ir tai buvo mūsų diplomatijos nuopelnas. Mes esame ten, kur dar niekada nesame buvę“, – sakė politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.