Kandi A. Gedvilo replika I. Šimonytei užtraukė kolegų nemalonę: prašo opozicijos įvertinti jo elgesį V. Čmilytė-Nielsen: Seimas – ne vieta chamams

Ketvirtadienį Seime vykęs Vyriausybės pusvalandis neapsiėjo be nesklandumų. Kandžius žodžius apie šeimą premjerei Ingridai Šimonytei skyręs darbietis Aidas Gedvilas užsitraukė ir kolegų nemalonę, savo ruožtu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis opozicijos narių paprašė tinkamai įvertinti parlamentaro pasisakymą.

Aidas Gedvilas, Ingrida Šimonytė.<br>Lrytas.lt koliažas
Aidas Gedvilas, Ingrida Šimonytė.<br>Lrytas.lt koliažas
Aidas Gedvilas<br>T.Bauro nuotr.
Aidas Gedvilas<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Aidas Gedvilas<br>T.Bauro nuotr.
Aidas Gedvilas<br>T.Bauro nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 23, 2022, 1:27 PM, atnaujinta Jun 24, 2022, 9:21 AM

Seime vykusio Vyriausybės pusvalandžio metu opozicijos atstovas, Darbo frakcijos narys Aidas Gedvilas premjerės teiravosi apie, jo nuomone, saugumo iššūkių Lietuvai keliančią Kaliningrado blokadą.

Visgi jis nepraleido progos I.Šimonytei įgelti dėl to, jog ši nėra sukūrusi šeimos, tad nesupranta, kodėl reikia rūpintis Lietuvos saugumu.

A.Gedvilo pasisakymą galite stebėti nuo 2 valandos ir 57 minučių.

„Drįstu priminti, kad Lietuva nėra uabas, ir jūs su ministru nesate akcininkai priiminėti tokius sprendimus, kurie kelia karo grėsmę mūsų šaliai. Tai ne baltarusiškų trąšų klausimas ir net ne konflikto su Kinija klausimas, nors koks jums skirtumas, kai visą gyvenimą dirbate viešajame sektoriuje.

Drįstate teigti, kad jokia Kaliningrado blokada nevyksta. Kuris konkrečiai sankcijų punktas nurodo tranzito draudimą iš Rusijos į Rusiją? Kas konkrečiai atsakingas už šį priimtą sprendimą? <...> Ar jūs tautą beraščiais laikote?

Priminsiu, kad jūsų, kaip ir šalies vadovo, pareiga yra užtikrinti taiką Lietuvoje, o ne kurstyti karą. Kas buvo padaryta, kad šalies piliečiai miegotų ramiai? O gal tikrai laukiama, kol į jaunus Lietuvos vyrus šaudys Rusijos kariai, o žmonas prievartaus vaikų akivaizdoje? Bepigu, kai nei to, nei kito neturi“, – rėžė A.Gedvilas.

Tokie Seimo nario žodžiai supykdė ir pačią I.Šimonytę.

„Štai, ką aš jums pasakysiu – į tuos klausimus, kuriuos galima suformatuoti kaip klausimus, aš atsakysiu raštu. O visa kita aš laikau tiesiog kliedesiu. Tai, kuo jūs mane kaltinate, yra tobuliausia Rusijos propaganda – niekaip kitaip to pakomentuoti negaliu“, – atsakė premjerė.

Kreipsis į Etikos ir procedūrų komisiją

Netrukus į A.Gedvilo repliką sureagavo ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, prašydamas opozicijos atstovų šį įžeidimą įvertinti rimtai.

„Norėčiau kreiptis į opozicijos atstovus kaip kolega Seimo narys. Norėčiau paprašyti jūsų įvertinimo. Tai, kad jūsų pusės, opozicijos atstovas Aidas Gedvilas dažnai pašneka, vadinkime, antivalstybiškai ar bent jau keistai, tas jau yra įprasta. Bet tai, ką mes girdėjome, neturėtų praeiti be įvertinimo.

Aš galiu įvertinti, kad tai buvo nepagarbu, kad tai žemina žmogų, į kurį jis kreipiasi ne kaip į politiką ar valstybės vieną iš vadovų, bet tiesiog kaip asmenį. Tai nėra teisinga. <...>

Jūs esate šios pusės atstovai, todėl aš vertinčiau ir jūsų pasisakymą ir gal šiokį tokį apgailestavimą, kad tenka dalintis šia Seimo salės puse su ponu Gedvilu“, – teigė G.Landsbergis.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pranešė, jog dėl A.Gedvilo žodžių kreipsis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

„A.Gedvilas savo replika premjerei I.Šimonytei peržengė visas padorumo ribas, sugebėjęs savo klausimą užbaigti užuomina apie premjerės asmeninį gyvenimą. Dalis Seimo narių pastarosiomis dienomis, atrodo, pradėjo varžytis, kas pasakys ką nors aštriau ir labiau žeidžiančio, labiau seksistiško“, – feisbuke paskelbė parlamento vadovė.

Ji taip pat sako, kad paprastai ad hominem argumentai ir seksistinės užuominos bei juokeliai naudojami, kai žmogus nepasitiki savo kompetencija, tada jis renkasi įžeidžiančią taktiką.

„Aidai Gedvilai, šiandien jūs savo pareiškimu įsirašėte į politikų gretas, Seimo salėje sugebėjusius politikos kultūrą pažeminti iki ribos, žemiau kurios yra tik atviri keiksmažodžiai ir muštynės. Prisiminkite tai kitą kartą ruošdamas replikas dėl smunkančios Seimo reputacijos. Kreipsiuosi į Etikos ir procedūrų komisiją.

Seimas ne vieta chamams ir jų norimai įdiegti tarpuvartės kultūrai“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.