R. Juknevičienė paaiškino, kaip sprogo tranzito istorija: atsitraukimas dėl ribojimų būtų didžiulė klaida Sureagavo į V. Sinkevičiaus kritiką

Atsitraukimas nuo tam tikrų prekių tranzito į Kaliningradą apribojimų šiuo metu būtų didžiulė Europos Komisijos (EK) klaida, įsitikinusi europarlamentarė, konservatorė Rasa Juknevičienė.

Rasa Juknevičienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 23, 2022, 3:49 PM, atnaujinta Jun 23, 2022, 3:52 PM

Ketvirtadienį Briuselyje žurnalistams europarlamentarė papasakojo, kaip klaidinga informacija apie tranzitą apskriejo visą pasaulį bei kokių priemonių dabar turėtų imtis Lietuva.

Paskleista žinia

Buvusi krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė pasakojo, kad daugiausiai laiko pastorosiomis dienomis europarlamentarai praleidžia užsienio žiniasklaidai aiškindami situaciją dėl tranzito į Kaliningradą.

„Žmonės situaciją suprato labai paprastai: esą Lietuva penktadienį staiga nubudo ir sugalvojo užblokuoti tranzitą – taip parašė „Reuters“.

Penktadienio vakare „Reuters“ Kanados skyrius, visiškai nesidomėjęs, visam pasauliui paleido tokią žinią, kokią Kremlius jiems parašė. Absoliučiai. O tada procesas užsikūrė.

Tada visiems reikėjo aiškinti, kad Lietuva tikrai tranzito nesustabdė, viskas važiuoja, kaip važiavę“, – pasakojo R.Juknevičienė.

Paklausta, ar laiku į Rusijos įvykių versiją sureagavo Lietuvos valdžia, europarlamentarė teigė pritarianti prezidento Gitano Nausėdos nuomonei – jeigu Rusija buvo suplanavusi atakuoti Lietuvą per Kaliningradą, tai būtų padariusi bet kokiu atveju.

„Ar mūsiškiai laiku išsišoko? Nežinau. Pritariu G.Nausėdai – jeigu jie suplanavo dabar per Kaliningradą kažką daryti, atakuoti mus, tai taip ir padarė – ir būtų padarę bet kokiu kitu atveju. Jie kovo mėnesį viską žinojo. Akivaizdu, kad buvo tai suplanavę.

Kad mūsiškiai galėjo sureaguoti sekmadienį – galbūt, tačiau pirmadienį jau sureagavo, paaiškino viską“, – kalbėjo konservatorė.

Galėjo pasielgti kitaip?

Tuo metu eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus pareiškimas, esą Lietuva dėl tranzito galėjo priimti kitokį sprendimą, R.Juknevičienę iš tiesų nustebino.

„Įsivaizduokite: kovo 15 dieną priimtas ketvirtasis sankcijų paketas, kuris dabar įsigaliojo. Kovo 15 dieną – net mėnuo nepraėjo nuo karo pradžios. Galit prisiminti, koks buvo šokas visur? Ar prisimenat, kaip visi reikalavo sankcijų, aiškino, kad Europos Sąjunga per mažai daro, per lėtai?

Ir dabar V.Sinkevičius sako, kad Lietuva galėjo prašyti išimties Kaliningradui. Įsivaizduokite – sėdi Lietuva, pakelia ranką, ir sako, kad gal duokime išimtį Rusijai, nes mes bijome. Tai kas būtų buvę su šia Vyriausybe? Būtų išlėkę be jokių kalbų, jei būtų paprašę išimties kažkokiai geležiai ir plienui dėl Kaliningrado“, – įsitikinusi europarlamentarė.

Ketvirtadienį šalies vadovas G.Nausėda paskelbė, kad Europos Komisija (EK) patikslins išaiškinimą, kaip įgyvendinti ribojimus, susijusius su Europos Sąjungos (ES) sankcionuotų prekių gabenimu tranzitu tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Kaliningrado srities.

Vis dėlto, R.Juknevičienė įsitikinusi, kad šiuo metu apribojimų taisymas būtų atsitraukimas.

„Dabar, po šio įvykio, tai būtų didelė klaida. Galima buvo taisyti kažkada iki to“, – įsitikinusi R.Juknevičienė.

Pranešė apie patikslinimą

G.Nausėda ketvirtadienį pranešė, kad EK patikslins išaiškinimą, kaip įgyvendinti ribojimus, susijusius su ES sankcionuotų prekių gabenimu tranzitu tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Kaliningrado srities, rašė naujienų agentūra BNS.

„15.30 valandą lankausi pas Europos Komisijos prezidentę, pamatysiu projektą ir tikiu, kad tas išaiškinimas bus paskelbtas pačiu artimiausiu metu. Jo turinio nekomentuosiu, nes nenoriu komentuoti dokumentų turinio, kurie dar nėra paskelbti ir aptarti“, – sakė prezidentas.

„Aš tiesiog norėčiau vadinti tai patikslinimais dėl prekių tranzito, kurios eina iš pagrindinės Rusijos teritorijos į eksklavą, į Kaliningrado sritį. Kuomet aš tai pamatysiu, tuomet bus galima apie tai kalbėti“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę įsigaliojus Europos Sąjungos (ES) sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą, ir nurodė tai padariusi remdamasi EK išaiškinimu. Maskva pirmadienį pareiškė, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pagrasino atsaku.

Apie ES aktualijas rašantis portalas „Politico“, cituodamas EK atstovą Ericą Mamerį ir neįvardijamus šaltinius, ketvirtadienį taip pat pranešė, jog Komisija pateiks papildomų nurodymų dėl sankcijų taikymo, reikšiančių laisvą Rusijai sankcionuotų prekių judėjimą tranzitu.

G. Nausėda pabrėžė, kad kovą, kai buvo tvirtinamas ketvirtasis sankcijų Rusijai paketas dėl jos invazijos į Ukrainą, Lietuva pasisakė už jas.

„Tačiau jau kuomet eina kalba apie sankcijų realų praktinį pritaikymą, mes kalbame apie Europos Komisijos atsakomybę tai padaryti. Ji tai daro ir tikiu, kad tai bus netrukus paskelbta“, – sakė Lietuvos prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?