I. Šimonytė: Europos Komisija atsiuntė dokumentą, kuris turi labai daug neaiškumų

Europos Komisija Lietuvai atsiuntė dokumentą dėl Rusijos tranzito į Kaliningradą ribojimo, tačiau jis turi daug neaiškumų ir sukelia papildomų problemų, tvirtina premjerė Ingrida Šimonytė.

Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 I.Šimonytė<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 I.Šimonytė<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 I.Šimonytė<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kaliningradas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Kaliningradas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Kaliningradas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaliningradas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaliningradas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaliningradas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 11:24 AM, atnaujinta Jun 27, 2022, 12:09 PM

Prieš pusantros savaitės įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą, ir nurodė tai padariusi remdamasi EK išaiškinimu.

Maskva sako, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pagrasino atsaku. Reaguodama į situaciją, EK šiuo metu rengia atnaujintas gaires dėl sankcijų.

I.Šimonytė teigė, jog Lietuva Europos Komisijai išsakė nemažai pastabų.

„Mūsų pozicija yra labai paprasta – sankcijos turi būti įgyvendinamos, ir bet kokie sprendimai, kurie yra priimami, neturi kompromituoti pačios Europos Sąjungos. <...>

Europos Komisija atsiuntė dokumentą, kuris, mūsų supratimu, turi labai daug neaiškumų ir sukelia papildomų problemų. Į visas tas problemas mes EK dėmesį atkreipėme, kiek žinome, Komisijos darbas vyksta toliau“, – pirmadienį kalbėjo I.Šimonytė.

„Manau, kad tai priklausys nuo to, kiek Komisija užtruks tobulinant dokumentą“, – paklausta, kada tikisi EK atsakymo, svarstė ministrė pirmininkė.

I.Šimonytė pažymėjo, kad sulaukus nepalankaus Komisijos sprendimo to traktuoti kaip pralaimėjimo nebūtų galima.

„Man atrodo, reikia vieną dalyką labai aiškiai suprasti – kas beatsitiktų, kokie bebūtų sprendimai, bet kuriuo atveju Rusijos propaganda tai pateiks kaip kitų pralaimėjimą – niekada kitaip nebuvo.

Tai, kad visada Putinas visus nugali ir visada prieš visus laimi, man atrodo, yra mantra, kurią girdime pastaruosius 10, o gal ir daugiau metų. Siūlyčiau paskui šias mantras nebėgti, nes tai yra labai svarbu“, – kalbėjo premjerė.

L. Kasčiūnas: būkime realistai

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė, kad Lietuvos pozicija dėl Kaliningrado tranzito apribojimo yra aiški – Lietuva elgsis taip, kaip Europos Sąjungos išaiškinimai nustatys.

„Jeigu būtų tam tikras atsitraukimas nuo ankstesnių pozicijų – ES atsitraukimas, ne Lietuvos – tai reikia matyti visą geopolitinį vaizdą. Nėra gerai, kai Rusija, eskaluodama tam tikrą situaciją, priverčia kažką iš ES atsitraukti. Tai nėra gerai“, – nurodė jis.

L.Kasčiūnas taip pat pakomentavo viešojoje erdvėje pasirodžiusias kalbas apie pavojų dėl Lietuvos teritorijoje formuojamo koridoriaus.

„Šiuo metu Rusijos reikalavimai atverti koridorius ar net sujungti koridoriais Rusiją su Kaliningrado sritimi yra tiesiog kopijuoti Hitlerio reikalavimai 1939 metais Lenkijai“, – anksčiau yra sakęs profesorius Gintautas Mažeikis.

„Būkime ant žemės, realistai – iki birželio 17 dienos, kai tos prekės ėjo per Lietuvą, juk nebuvome koridoriumi. Tai kodėl dabar kažkas turėtų atsirasti, kaip koridorius. Manau, tai nėra adekvati interpretacija pasitelkiant istorinėmis analogijomis. Atsitraukimas, jeigu tą padarytų EK, tai nebūtų geras signalas.

Bet einant toliau, mums labai svarbus momentas yra transatlantinė vienybė ir sąjuningų pozicijos“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.