G. Nausėda, I. Šimonytė ir V. Čmilytė-Nielsen sutarė „dėl pagrindinių principų“ kalbantis su EK dėl Kaliningrado tranzito

Prezidentūroje pirmadienį susirinkę šalies vadovai sutarė „dėl pagrindinių principų ir pamatinių nuostatų“, konsultuojantis su Europos Komisija (EK) dėl to, kaip įgyvendinti Europos Sąjungos (ES) sankcijas Rusijai vežant sankcionuojamas prekes Kaliningrado tranzitu.

 G.Nausėda, I.Šimonytė, V.Čmilytė-Nielsen<br> Lrytas.lt koliažas
 G.Nausėda, I.Šimonytė, V.Čmilytė-Nielsen<br> Lrytas.lt koliažas
Kęstutis Budrys<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Budrys<br>T.Bauro nuotr.
Kaliningradas<br>D.Umbraso nuotr.
Kaliningradas<br>D.Umbraso nuotr.
Kaliningradas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaliningradas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaliningradas<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Kaliningradas<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 9:23 AM, atnaujinta Jun 30, 2022, 3:09 PM

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys tvirtina, kad Lietuva ir toliau nuosekliai sieks sankcijų Rusijai įvedimo, ir neigia bet kokias kalbas apie neva vykstančią Kaliningrado blokadą.

„Kas buvo šiandien konstatuota ir kas pasilieka – tai, kad Lietuva nuosekliai siekė, siekia ir sieks sankcijų Rusijai įvedimo, tas sankcijas nuosekliai įgyvendins, konsultuodamasi su Europos Komisija, jeigu iškyla klausimų dėl įgyvendinimo būdų ir formų.

Būtent to siekdama Lietuva konsultavosi su EK prieš gaudama paaiškinimą balandžio mėnesį, kaip turėtų būti įgyvendinamas ketvirtasis sankcijų paketas“, – teigė K.Budrys.

Pasak jo, Lietuva nei ketino, nei svarsto, nei turi idėjų įvedinėti Kaliningrado blokadą.

„Ar rinktis dar kokių nors su tuo susijusių priemonių, imtis izoliavimo ar panašiai, kuo yra visiškai nepagrįstai kaltinama Rusijos propagandoje, kuri, deja, kartais turi atspindį ir Vakarų žiniasklaidoje. <...>

Šiai dienai tranzitas į Kaliningradą ir iš Kaliningradą per Lietuvos teritoriją keleivių ir prekių vyksta, Lietuva laikosi savo įsipareigojimų, bet taip pat įgyvendina savo suverenias teises – vykdome prekių kontrolę, taip pat keleivių kontrolę, ir dėl nesankcionuotų prekių šiuo metu jokių priekaištų mums niekas nėra išsakęs“, – pridūrė prezidento atstovas.

Prieš pusantros savaitės įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą, ir nurodė tai padariusi remdamasi EK išaiškinimu.

Maskva sako, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pagrasino atsaku.

Reaguodama į situaciją, EK šiuo metu rengia atnaujintas gaires dėl sankcijų.

„Viso to rezultatas bus, mes neabejojame, tam tikras išaiškinimas, kuris galios visai ES. Kaip žinia, ne tik per Lietuvos teritoriją vyksta tranzitas į Kaliningrado sritį“, – sakė K.Budrys.

„Jokių išimčių nebus sukurta, nes ir dabar jokių išimčių, susijusių konkrečiai vien tik su Lietuva, nėra, o Lietuva savo ruožtu toliau įgyvendins savo suverenias teises ir nacionalinius interesus“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.