Ž. Pavilionis: Rusijos gąsdinimai Lietuvai išėjo tik į naudą

Užsienio žiniasklaidoje pasirodžius šaltinių informacijai, jog liepos viduryje gali būti pritaikyta išimtis krovinių judėjimui tarp Rusijos ir Kaliningrado srities, Seimo narys, konservatorius Žygimantas Pavilionis teigia, kad be Lietuvos pritarimo tokio sprendimo Europos Komisija priimti negali, o Lietuvos vadovų pozicija šiuo klausimu, anot jo, yra labai aiški.

NATO kariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
NATO kariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-07-01 06:10, atnaujinta 2022-07-01 16:27

Tuo metu Rusijos gąsdinimai, anot Seimo nario, Lietuvai išėjo tik į naudą – NATO viršūnių susitikimo metu buvo priimti istoriniai, šalies saugumui itin reikšmingi sprendimai.

Išaiškinimas bus keičiamas?

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį teigė, kad jokių pokyčių ar atnaujinimų Europos Komisijos (EK) gairėse dėl Kaliningrado tranzito be Lietuvos sutikimo negali būti.

D.Grybauskaitė užsiminė, kad jeigu atsirastų pasiūlymai pritaikyti išimtį Kaliningradui, tai reiškia, kad prie Europos Vadovų Tarybos (EVT) stalo sėdintis asmuo – prezidentas Gitanas Nausėda, su tokiais pokyčiais sutiko.

„D.Grybauskaitė yra teisi ta prasme, kad be Lietuvos sutikimo tokie dalykai negali būti daromi. Ir ta prasme aš esu ramus, nes žinau, kokia yra premjerės, užsienio reikalų ministro ar to pačio prezidento nuomonė“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ sakė Ž.Pavilionis.

Konservatorių frakcijos narys nesutiko, kad valdantieji padarė klaidų komunikuodami tranzito į Kaliningradą klausimą, ir kad dėl to, pajutusi įtampas, EK nusprendė iš naujo išaiškinti sprendimą dėl sankcijų.

„Kai prieš tave įsijungia visa Kremliaus propagandos mašina, nėra lengva tai atlaikyti. Bet atlaikėme“, – įsitikinęs jis.

Nors užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis anksčiau pareiškė, kad Lietuva nevetuotų naujo EK išaiškinimo, Ž.Pavilionis pabrėžė, kad tiek G.Landsbergis, tiek G.Nausėda ne kartą pareiškė, kad Lietuva nenori jokių išimčių dėl ES teisės taikymo ES teritorijoje, todėl jų EK ir neturėtų numatyti.

Ž.Pavilionis įsitikinęs, kad Europos Sąjunga turėtų nereaguoti į Kremliaus grasinimus dėl tranzito į Kaliningradą ir jokių išimčių netaikyti.

„Šie vagys ir žudikai, bandydami nukreipti dėmesį, kuria problemą čia aplink – jaudina vakariečius, jaudina mus ir skaldo. Tai sena Kremliaus taktika, bet patys nepasiduokime ir nesukime Kremliaus malūnų“, – kalbėjo konservatorius.

Gąsdinimai išėjo į naudą?

Ž.Pavilionio teigimu, kad ir kiek Kremlius gąsdintų Lietuvą dėl Suvalkų koridoriaus atkirtimo, Rusija šiuo metu tiesiog neturi tokių pajėgumų.

„Visos geriausios Rusijos pajėgos, geriausi jų tankai jau sunaikinti – jau lavonai tręšia nuostabius Ukrainos laukus. Kad ir kaip jie mus gąsdintų, tie gąsdinimai išeina tik į mūsų pačių naudą“, – kalbėjo politikas.

Anot jo, ties Suvalkų koridoriumi iš Lenkijos pusės jau stovi NATO kariai, o ateityje jų tik daugės.

„Jei žiūrėtume į NATO sprendimus, amerikiečiai padvigubins savo buvimą pas mus, vokiečiai patrigubins. Šiandien rusai nieko negali padaryti ties Suvalkais, nes jie neturi pajėgų. Bet ateityje mes turime susitvarkyti – savo biudžetą, oro gynybą“, – nurodė jis.

Ž.Pavilionio teigimu, net ir 40–50 tūkst. karių Baltarusijos kariuomenė šiuo metu žiūri tik į Ukrainos pusę. O ateityje, šalyje atsiradus brigadai ir įsitvirtinus kitiems NATO viršūnių susitikime priimtiems sprendimams, regiono saugumo situacija vėl pasikeis.

„Visos kariuomenės žvalgosi tik į vieną pusę – visos kariuomenės kovoja savo karą Ukrainoje. Pritariu D.Grybauskaitei, kad mes privalome šį karą laimėti, ir dar šiais metais.

Jeigu mes jį laimėsime, visos priemonės bus tikrai pakankamos. Jeigu mes jį pralaimėsime, tai tada net ir tos priemonės, kurios priimtos NATO Madrido susitikime, nebus pakankamos“, – pastebėjo Ž.Pavilionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business