Palygino Lietuvos ir Rusijos karinę techniką: ekspertas paaiškino, ką parodo paskutinieji ministerijos pirkiniai

Lietuvos perkamos karinės technikos efektyvumas Rusijos techniką lenkia nuo keliasdešimt iki kelių šimtų kartų, įvertino ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis.

Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Haubica Afganistane.<br>Wikimedia commons
Haubica Afganistane.<br>Wikimedia commons
Darius Antanaitis.<br>V. Skaraičio nuotr.
Darius Antanaitis.<br>V. Skaraičio nuotr.
Ukrainos kariai.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Darius Antanaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darius Antanaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prancūzijos gamybos haubica.<br>Wikimedia commons
Prancūzijos gamybos haubica.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 4, 2022, 5:15 PM, atnaujinta Jul 5, 2022, 6:24 AM

Iš didžiausios Europoje gynybos ir saugumo parodos „Eurosatory“ Paryžiuje grįžtantis D.Antanaitis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ įvertino naujausius Lietuvos karinės technikos pirkinius ir tai, kaip Ukraina, nusileidžianti Rusijai tiek ginkluotės kiekiais, tiek žmogiškaisiais resursais, vis tiek gali įgyti pranašumą prieš agresorę.

Lietuvos pirkiniai

Krašto apsaugos ministerijai skelbiant apie naujos karinės technikos pirkimus, karybos ekspertas teigia, kad Lietuva ginkluotę renkasi ne pagal priimtiniausią kainą, bet pagal jos modernumą ir efektyvumą.

„Žiūrint iš šalies, paskutiniai pirkimai rodo, kad Lietuvos kariuomenė žiūri į efektyvumą, ne į kainą. Galime prisipirkti labai pigių nesąmonių, bet jie sulūš arba bus neveiksmingi. Reikia vertinti reikia, kokį darbą tas daiktas atliks“, – kalbėjo ekspertas.

D.Antanaitis įsitikinęs, kad perkant kovos techniką į biudžetą žiūrėti reikėtų mažiau – taupyti žmonių ar valstybės saugumo prasme negalima.

„Iš paskutinių pirkimų matome, kad perkame tai, kas mums tarnaus 30–50 metų. Kovos technikos gyvenimo ciklas skaičiuojamas nuo 30 iki 50 metų. Tai, ką mes perkame dabar, šiai dienai dar yra modernu – dar 30 metų galėsime efektyviai naudoti.

Kaip bebūtų, Rusija yra didžiausias mūsų priešas ir grėsmė mūsų valstybingumui. Jeigu palyginsime mūsų technologijų efektyvumą – kiek darbo ir kaip greitai tą darbą gali atlikti mūsų technika – tai ji nuo keliasdešimt iki kelių šimtų kartų viršija tai, ką gali padaryti Rusijos kariuomenės technika“, – įvertino D.Antanaitis.

Pavyzdžiui, Lietuvos turimos haubicos „PzH2000“, anot ginkluotės eksperto, šaudymo nuotolio, greitošaudos ir vamzdžio stabilumo prasme yra penkis kartus efektyvesnės nei rusiškos haubicos.

„Vietoj to, kad savo valstybę užgriozdintume pigiomis nesąmonėmis, pasirenkame efektyvumą. Tai yra kaip konvejeris: turi taikinį, kali taikinį. Manau, tai labai išmintingas sprendimas“, – apibendrino jis.

Krašto apsaugos ministerija birželį pranešė planuojanti Lietuvos kariuomenei nupirkti 18 vienetų naujosios kartos prancūziškų „Caesar Mark II“ savaeigių ratinių haubicų.

Situacija Ukrainoje

Vis dėlto, kovodama Ukrainoje, Rusija ukrainiečius lenkia tiek ugnies galia, tiek ir žmogiškaisiais resursais. D.Antanaitis pastebi, kad kartais vietoj penkių šimtų ginklų gali užtekti ir penkių.

„Iš esmės nesvarbu, kiek daug priešas yra pastatęs taikinių – nes jie yra tik taikiniai. Svarbu ne kiekybė, bet kokybė – jeigu tu su vienu darbo įrankiu gali penkis kartus greičiau padaryti darbą negu kitas žmogus su penkiais įrankiais, tai reikia vieną įrankį imti.

Kalbant apie persvarą, taip, rusai turi daugiau visko. Bet ukrainiečiams reikia permąstyti, kad kai jie naudoja Vakarų technologiją, jie naudoja kokybiškesnę, našesnę technologiją. Jiems nereikia daug – jiems reikia tiksliau, greičiau, našiau. Todėl ne masė prieš kokybę, bet kokybė prieš masę“, – teigė jis.

Paklaustas, kiek ginkluotės dar reikėtų ukrainiečiams, kad įgytų pranašumą, D.Antanaitis dar kartą pabrėžė ne technikos kiekio, bet visumos svarbą.

„Įjunkime vakarietišką mąstymą: ginkluotė nėra tik kiekis – tai nereiškia, kad atvežiau maišą haubicų, išverčiau ir jos jau dirba. Ginkluotę sudaro ir žvalgyba, nes turi matyti, kur šaudai, turi būti kontržvalgyba – priešas tavęs neturi matyti. Kariai turi būti apmokyti naudotis technologijomis.

Kalbėti, kiek ginkluotės reikia, negaliu. Pavyzdžiui, Sirijoje nedidelis kiekis JAV spec. pajėgų karių visiškai sunaikino, anihiliavo 300 rusų samdinių su haubicomis, tankais, sunkiąja ginkluote. O tai padarė 10 žmonių tiesiog pasinaudodami technologijomis“, – priminė D.Antanaitis.

Todėl ne mažiau reikšmingas negu geležis gali būti Jungtinės Karalystės iniciatyva šimtus Ukrainos karių apmokyti naudotis pažangiomis raketų sistemomis.

„Žmonės turi mokėti kovoti – kas iš to, kad į mūšio lauką išvarysi karį, kuris arba blogai paruoštas, arba neparuoštas. Ne tik karys žus, bet jis sudarys grėsmę visai operacijai, milžiniškai operacijai – vienas žmogus gali sugadinti viską. Todėl treniravimasis, mokymasis yra labai svarbus – kad vienas karys nužudytų dešimt priešo karių ir toliau gyventų dėl savo valstybės“, – kalbėjo karybos ekspertas.

D.Antanaitis, grįžtantis iš pasaulinės ginklų parodos Paryžiuje, šiuo metu yra Nicoje, kuri anksčiau buvo itin mėgiama pasiturinčių Rusijos turistų. Šio vizito metu, anot jo, vaizdas Nicoje buvo kiek kitoks.

„Yra pakankamai daug Ukrainą remiančių ženklų, iškabintos jos vėliavos. Rusakalbių pirmomis dienomis nepavyko sutikti, vėliau juos pamatyti pavyko, tačiau jie kalba tyliai, elgiasi pakankamai kukliai.

Vis dėlto, mes niekada nepamirštame į juos atsukti kuprines, ant kurių yra Ukrainos vėliava ir žymioji frazė, Ukrainos pasieniečių pasakyta Rusijos karo laivui“, – pasakojo D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.