Pagėgių meras susitaikė su tiesioginiu valdymu, be direktoriaus stringa darbai

Pagėgių politikams vėl nepavyko susitarti dėl kandidato į administracijos direktorius, savivaldybės meras Vaidas Bendaravičius BNS sakė jau susitaikęs, kad bus įvestas tiesioginis valdymas.

Vaidas Bendaravičius.<br>T.Bauro nuotr.
Vaidas Bendaravičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2022, 11:42 AM

„Manau, kad taip“, – sakė meras, paklaustas, ar tai reiškia, kad išvengti tiesioginio valdymo Pagėgiams nepavyks.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) penktadienį įregistravo Vyriausybės nutarimo projektą dėl tiesioginio valdymo įvedimo šios savivaldybės teritorijoje.

Nors dabartiniame Vietos savivaldos įstatyme nustatyta, kad jeigu savivaldybės administracijos direktorius atleidžiamas iš pareigų prieš terminą, per tris mėnesius turi būti paskirtas naujas pareigūnas, tačiau VRM išaiškino, kad šiuo atveju Pagėgiams galioja sena įstatymo redakcija, kurioje nustatytas dviejų mėnesių terminas. To nepadarius įvedamas tiesioginis valdymas.

Savivaldybei neturint net laikinojo administracijos vadovo, stringa kai kurie darbai, vėlavo atlyginimų mokėjimas.

V. Bendaravičius ketvirtadienį buvo susitikęs su daugumos atstovais savivaldybės taryboje, tačiau ir šįkart abi pusės išsiskyrė neradę kompromiso dėl administracijos vadovo skyrimo.

Šiuo metu Pagėgių savivaldybėje nėra paskirto administracijos direktoriaus, administracijos direktoriaus pavaduotojo, nėra ir laikinai administracijos direktoriaus pareigas einančio valstybės tarnautojo.

Praėjusią savaitę vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė paragino Pagėgių savivaldybės atstovus iki liepos 6 dienos paskirti administracijos direktorių, kad būtų išvengta tiesioginio valdymo.

Kaltina vieni kitus

Anot tarybos daugumos lyderio valstiečio Remigijaus Kelnerio, meras ketvirtadienį pasiūlė keturias pavardes į administracijos direktoriaus poziciją arba leis įsigalioti tiesioginiam valdymui.

„Tai buvo ultimatyvus liberalų pranešimas, – BNS sakė R. Kelneris. – Čia jokios derybos.“

Ir meras, ir daugumos atstovai kaltina vieni kitus, jog nesiekia kompromiso ir vis siūlo tas pačias pavardes, kurios netenkina nė vienos pusės.

R. Kelneris aiškino, kad meras nori, jog administracijos direktoriumi būtų paskirtas jam lojalus asmuo.

„Jie (liberalai – BNS) nori tvarkytis kažkokius savo reikaliukus, kurie per mūsų administratorių nepraeitų“, – tvirtino valstietis.

Dauguma siūlė Pagėgių administracijos direktore skirti šias pareigas prieš kelerius metus ėjusią Jūratę Mažutienę, tačiau jos kandidatūrą atmetė meras.

Savo iniciatyva, 2019 metais ji buvo atleista iš administracijos direktoriaus pareigų.

„Dabar to žmogaus, nuo kurio pradėjo griūti dauguma, aš skirti tikrai nenusiteikęs“, – BNS patvirtino V. Bendaravičius.

Meras norėjo, kad į šias pareigas būtų paskirtas valstybės tarnautojas.

„Siūliau skirti ką nors iš valstybės tarnautojų, kuris septynis mėnesius iki rinkimų galėtų dirbti, o ne darytų kokių nors reformų“, – teigė V. Bendaravičius.

Nepaisant to, naujosios daugumos siūlyta kandidatė Dalia Alkimavičienė, nors yra valstybės tarnautoja, merui taip pat netiko.

D. Alkimavičienei Pagėgių savivaldybės taryba laikinai administracijos direktoriaus pareigas eiti paskyrė po to, kai gegužės 6 dieną iš pareigų atleido administracijos direktorių Virginijų Komskį.

Merui kreipusis į Regionų apygardos administracinį teismą, sprendimas, kuriuo pavesta D. Alkimavičienei eiti šias pareigas, buvo sustabdytas.

Meras daugumą kaltina spaudimu ir siekiu rodyti politinę jėgą.

„Mano noras yra apsaugoti administraciją ir įstaigos darbuotojus. Bet manau, kad gali prasidėti mobingas ar kitoks spaudimas“, – BNS sakė V. Bendaravičius.

Tuo metu daugumos lyderis R. Kelneris mažumoje esančius liberalus, kuriems priklauso meras, kaltina Pagėgių savivaldybės žlugdymu.

„Liberalai nusprendė žlugdyti Pagėgių savivaldybę. Meras toks kietakaktis, kad lipa ant to pačio grėblio, lipa dar kartą, ir bus lemiamas kartas“, – teigė valstietis.

Stabdomi darbai

Dėl susidariusios situacijos savivaldybėje stringa kai kurie darbai.

„Darbai yra sustoję. Vaikų dienos centrai, neįgalieji negali gauti valstybės išmokų. Taip pat einamosios sąskaitos – elektra, vanduo, komunalinės paslaugos, kuras – viskas yra užblokuota, niekas neapmokėta. Svarbiausia, Pagėgių lopšelis-darželis, taip pat senelių globos namai neturi lėšų atsiskaityti už maistą“, – sakė meras V. Bendaravičius.

Vienas iš išimtų iš antradienio posėdžio darbotvarkės klausimų – dėl įgaliojimų pasirašyti sutartis dėl Martyno Jankaus sodybos daržinės tvarkybos darbų.

Kadangi klausimas nespręstas, miestas negaus reikiamų lėšų.

„Lėšos prapuls visiems trejiems metams. Tikimybė yra didelė, kad mes tų lėšų nebegausime. (...) Jie nuėjo ne kompromisų ieškojimo keliu, o kariavimo keliu“, – teigė meras.

Nesant administracijos vadovui, strigo ir algų išmokėjimas.

„Algų mes praktiškai negavome už du mėnesius, bet prieš kokią savaitę patvirtinome reikiamus sprendimus, dabar algos ir socialinės išmokos nevėluoja“, – teigė V. Bendaravičius.

Tai būtų jau trečias kartas per šios Vyriausybės kadenciją, kai sprendžiama dėl tiesioginio valdymo įvedimo savivaldybės teritorijoje.

Panaši situacija jau buvo susiklosčiusi Šilalės rajono ir Kalvarijos savivaldybėse, bet politikams paskyrus reikiamus pareigūnus, tiesioginio valdymo išvengta.

Pasiūlymą dėl tiesioginio valdymo įvedimo savivaldybės teritorijoje Seimui teikia Vyriausybė, šis priima galutinį sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.