Stačiatikių atstovai perdavė juos palaikaintį kreipimąsi su parašais prezidento patarėjams

Su prezidento Gitano Nausėdos patarėjais susitikę Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios atstovai perdavė jiems pasauliečių kreipimąsi, kuriame reiškiamas palaikymas ortodoksų bažnyčiai.

Stačiatikių tikėjimas.<br>V.Balkūno nuotr.
Stačiatikių tikėjimas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2022, 7:18 PM

Pasak Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos, susitikime dalyvavo Vilniaus-Lietuvos vyskupijos vikaras Trakų vyskupas Ambrosijus ir prezidento patarėjai Ridas Jasiulionis ir Povilas Mačiulis.

R. Jasiulionis BNS patvirtino, kad toks susitikimas vyko penktadienį ir sakė, kad jo metu buvo išklausyti atvykę stačiatikių atstovai, priimti atnešti parašai. Susitikimas vykęs ortodoksų iniciatyva.

Pasak arkivyskupijos pranešimo, susitikimo metu vyskupas Ambrosijus supažindino prezidento patarėjus su Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios pozicija dėl karo Ukrainoje.

„Bažnyčia smerkia karą ir agresiją, tai nuosekliai ir patvirtino pasauliečių dvasininkų kreipimaisi“, – teigiama pranešime.

Susitikime kalbėta apie dalies ortodoksų dvasininkų siekį, kad Konstantinopolio patriarchatas leistų stačiatikiams Lietuvoje atkurti kanoninį pavaldumą Konstantinopolio patriarchatui.

Dabar jie pavaldūs Maskvos patriarchatui, kurio patriarchas Kirilas atvirai remia Rusijos pradėtą karą Ukrainoje.

Laišku į Konstantinopolio ekumeninį patriarchą Baltramiejų I anksčiau kreipėsi ir premjerė Ingrida Šimonytė, išreiškusi Lietuvos vyriausybės paramą dalies stačiatikių siekiui atsiskirti nuo Maskvos.

Sužinojęs apie premjerės laišką Lietuvos stačiatikių bažnyčios vadovas Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus kreipėsi į premjerę klausdamas, kodėl apie bendruomenės likimą kalbama šiai nežinant.

Pasak jo, absoliuti dauguma Lietuvos stačiatikių nė nemąsto apie jokį jurisdikcijos keitimą.

Arkivyskupija išplatino kreipimusis, kur šiuos dvasininkų siekius smerkia per 7 tūkst. pasauliečių bei 61 dvasininkas. Susitikimo šeštadienį metu šie kreipimaisi su parašais perduoti Prezidentūros atstovams.

Kreipimesi pasauliečiai išreiškė gilų susirūpinimą dėl „nepagrįsto Ortodoksų Bažnyčios Lietuvoje puolimo“.

„Mes pilnai palaikome savo atstovą Lietuvos ir Vilniaus Metropolitą Inokentijų, kuris pareiškė, jog vienareikšmiškai smerkia karą ir agresiją, juk ir mes esame taikūs piliečiai, laikomės visų Lietuvos Respublikos įstatymų, bei nuoširdžiai meldžiamės už Lietuvą, jos kariuomenę ir visus žmones, o taip pat už kenčiančius Ukrainoje“, – rašoma šiame kreipimesi.

Pasak arkivyskupijos, susitikime aptartas Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios didesnės bažnytinės nepriklausomybės siekis. Vyskupas Ambrosijus kalbėjo apie savo pasirengimą asmeniškai dalyvauti Rusijos Stačiatikių Bažnyčios Šventojo sinodo sudarytoje komisijoje, svarstančioje prašymą pakeisti Vilniaus-Lietuvos vyskupijos kanoninį statusą.

Lietuvos ortodoksų bažnyčios vadovas Inokentijus anksčiau iš pareigų atleido kelis stačiatikių kunigus, kai šie nusprendė kreiptis į Konstantinopolio patriarchą, kad galėtų tapti šios metropolijos dalimi.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.