I. Šimonytė pasirodžiusios informacijos dėl Kaliningrado tranzito nekomentuoja: laukiama naujų gairių

Europos Komisija (EK) naujas gaires dėl sankcijų įgyvendinimo Kaliningrado tranzitui turėtų paskelbti jau šią savaitę, trečiadienį pranešė premjerė Ingrida Šimonytė.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 13, 2022, 12:30 PM, atnaujinta Jul 13, 2022, 12:37 PM

Tiesa, premjerė nekomentavorusija-ir-es-susitare-del-prekiu-tranzito-i-kaliningrada-23949153"="">rusija-ir-es-susitare-del-prekiu-tranzito-i-kaliningrada-23949153"" target="_blank"> pasirodžiusios informacijos, esą naujame Briuselio išaiškinime numatyta išimtis sankcionuotoms rusiškoms prekėms į Kaliningradą.

„Tikėtina, kad šią savaitę Europos Komisija paskelbs savo atnaujintą gairių tekstą, bet tikrai nesiimu komentuoti to turinio, kuris yra viename iš leidinių pateiktas, nes manau, kad tai yra bergždžias užsiėmimas, komentuoti Rusijos žinias“, – sakė premjerė.

Paklausta, ko naujame išaiškinime galima tikėtis, premjerė nedaugžodžiavo: „Naujų gairių“.

„Tai yra Komisijos gairės, nors man tenka matyti, kad vyksta kažkokios derybos dėl kažko – bet tai nėra jokia sutartis tarp Lietuvos ir Komisijos, nėra kažkoks bendras dokumentas tarp Lietuvos ir Komisijos, ar koks kitas dokumentas, kur turėtų dvi šalys sutarti, susitarti ir padėti parašus.

Tai yra Komisijos dokumentas, kurį Komisija paskelbs tokį, kokį matys reikalinga paskelbti. Tai nereiškia, kad nesame teikę savo pastebėjimų dėl to“, – pabrėžė premjerė.

Jos teigimu, kadangi tai yra Europos Komisijos išaiškinimas, būtent Komisija pirmoji ir turėtų jį pakomentuoti.

Rusų naujienų agentūra „Ria Novosti“ trečiadienį pranešė, kad ES ir Rusija susitarė dėl prekių tranzito į Kaliningradą – jų teigimu, Briuselis pristatė dokumentą, kuris „visiškai tenkina“ Maskvą“.

„Šiame dokumente nurodoma, kad negalima riboti prekių judėjimo tarp Rusijos Federacijos subjektų. Tai reiškia, kad visos į Kaliningrado sritį keliaujančios prekės bus pašalintos iš sankcijų sąrašų ir joms bus taikoma išimtis. Čia kalbame apie tranzitą tiek geležinkeliais, tiek automobilių keliais“, – teigė šaltinis.

Birželio 17–ąją įsigaliojo Europos Sąjungos sankcijos, kurios draudžia tranzitu per Lietuvą į Kaliningradą gabenti rusiško plieno ir juodųjų metalų gaminius.

Nepaisant Lietuvos institucijų aiškinimų, jog tai nėra vienašališkas valstybės sprendimas, Kremlius reikalauja atšaukti ribojimus ir grasina Lietuvai atsakomosiomis priemonėmis.

Liepos 10 dieną įsigaliojo draudimas rusiškam cementui ir alkoholiui, rugpjūčio 10 dieną turėtų įsigalioti draudimas angliai ir kitam kietajam iškastiniam kurui, o gruodžio 5 dieną – naftai ir jos produktams.

Šie draudimai – ketvirtojo ES sankcijų paketo rezultatas. Sankcijos Rusijai įvestos dėl jos pradėto karo prieš Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.