S. Skvernelis apie pasirodžiusias žinias dėl Kaliningrado tranzito: sukelta nereikalinga įtampa

Jeigu Europos Komisijos (EK) naujosios gairės numatys išimtį sankcionuotoms prekėms, judančioms iš Rusijos į Kaliningradą, tai įrodys, kad Lietuva Europos Sąjungos (ES) sankcijas interpretavo neteisingai, teigė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

Saulius Skvernelis.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2022, 12:14 PM, atnaujinta Jul 13, 2022, 12:39 PM

Trečiadienį pasirodė neoficialios žinios, kad naujame EK išaiškinime numatyta, jog sankcionuotų prekių judėjimo tarp Rusijos Federacijos subjektų riboti negalima.

„Esu įsitikinęs, kad taip ir buvo visuomet – buvo tik neteisingas mūsų atskirų valstybės institucijų interpretavimas, ir sukelta nereikalinga įtampa.

Palaukime išaiškinimo – jeigu išaiškinimas bus toks, kad iš tikrųjų toms prekėms, kurių kiekis nedidėja, juda tarp Kaliningrado ir Rusijos, ir nėra eksportuojamos, bus tokia išimtis patvirtinta, vadinasi, mes buvome teisūs, keldami abejones ir dvejodami, ar tikrai teisingai šios sankcijos yra taikomos“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Buvęs premjeras pažėrė kritikos ir valdantiesiems. „Kartais norisi pasirodyti griežtesniais arba kietesniais negu iš tikrųjų yra“, – pareiškė jis.

Paklaustas, ar po tokio išaiškinimo turėtų trauktis kuris nors Vyriausybės ministras, S.Skvernelis atsakė neigiamai.

„Dabar yra tokia pozicija, kad ministrai gali daryti ką nori, jie vis tiek iki 2024 lapkričio pabaigos ar gruodžio pradžios bus – tą klausimą galima nuimti. Prezidentui tinka viskas, ką ministrai bedarytų, ir Vyriausybei tinka, ir premjerei tinka. Tegul dirba“, – sakė S.Skvernelis.

„Mes galime kelti šį klausimą, bet matote, kuo pasibaigė mūsų kėlimas – interpeliacija, paskui tenka salėse skirtingose dirbti“, – pridūrė jis.

Birželio 17–ąją įsigaliojo Europos Sąjungos sankcijos, kurios draudžia tranzitu per Lietuvą į Kaliningradą gabenti rusiško plieno ir juodųjų metalų gaminius.

Nepaisant Lietuvos institucijų aiškinimų, jog tai nėra vienašališkas valstybės sprendimas, Kremlius reikalauja atšaukti ribojimus ir grasina Lietuvai atsakomosiomis priemonėmis.

Šiuo metu Lietuva vis dar laukia EK išaiškinimo dėl sankcionuotų rusiškų prekių tranzito į Kaliningradą.

Liepos 10 dieną įsigaliojo draudimas rusiškam cementui ir alkoholiui, rugpjūčio 10 dieną turėtų įsigalioti draudimas angliai ir kitam kietajam iškastiniam kurui, o gruodžio 5 dieną – naftai ir jos produktams.

Šie draudimai – ketvirtojo ES sankcijų paketo rezultatas. Sankcijos Rusijai įvestos dėl jos pradėto karo prieš Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?