Trečdalis Lietuvos gyventojų aukojo Ukrainai, 39 proc. į karą sako nereagavę

Trečdalis Lietuvos gyventojų aukojo lėšas Ukrainos kovai prieš Rusiją ar paramai Ukrainos pabėgėliams, tačiau beveik 40 proc. apklaustųjų sako į karą nereagavę niekaip, rodo pirmadienį paskelbti LRT užsakymu „Baltijos tyrimų“ atliktos apklausos rezultatai.

Palaikymo Ukrainai akcija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Palaikymo Ukrainai akcija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2022, 7:42 AM

Birželio pabaigoje atliktos apklausos metu gyventojų buvo prašoma pasakyti, kaip jie reagavo į šių metų vasario 24 dienos Rusijos pradėtą karą prieš Ukrainą. Buvo galima pasirinkti kelis atsakymus.

Apklausa parodė, kad trys iš dešimties (31 proc.) suaugusių šalies gyventojų aukojo lėšas Ukrainos kovai prieš Rusiją ar paramai Ukrainos pabėgėliams bei tokia pat dalis (30 proc.) pirko papildomai maisto ir kitų atsargų galimo karo atvejui.

Kas dešimtas (10 proc.) gyventojas prasidėjus karui pasidomėjo, kur yra artimiausia slėptuvė, vienas iš dvidešimties (5 proc.) nurodė, kad apgalvojo ir parengė galimos evakuacijos planą sau ir savo šeimai, jei prasidėtų karo veiksmai, 3 proc. apklaustųjų atsakė, kad priėmė ar padėjo apgyvendinti pabėgėlius iš Ukrainos.

1 proc. apklaustųjų įstojo į Šaulių sąjungą ar kitą organizaciją, teikiančią pagalbą Ukrainai, o mažiau nei 1 proc. gyventojų, Rusijai užpuolus Ukrainą, buvo dėl to laikinai išvažiavę iš Lietuvos.

Keturi iš dešimties (39 proc.) respondentų atsakė, kad jie niekaip nereagavo į prasidėjusį karą Ukrainoje, o 4 proc. neatsakė į šį klausimą.

Visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“ reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą LRT užsakymu atliko birželio 17–28 dienomis. Jos metu apklausti 1005 pilnamečiai Lietuvos gyventojai, paklaida neviršija 3,1 proc. punktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.