Dvišalių mainų antrasis etapas Lietuvoje: Kretos teismų darbuotojos susipažino su Lietuvos teismų sistemos ypatumais

Kauno apylinkės teisme nuo birželio 27 iki liepos 1 dienos lankėsi Kretos Herakliono bei Kastelli apylinkės teismų darbuotojų delegacija, kuri atvyko į Lietuvą pagal Europos teisminio mokymo tinklo (EJTN) organizuotų dvišalių teismų darbuotojų mainų programą. Delegacijos nares – Heraklionio apylinkės teismo darbuotoją Eleni Dakanali ir Kastelli apylinkės teismo darbuotoją Kateriną Gialitaki priėmė ir viso vizito metu lydėjo Kauno apylinkės teismo pirmininko patarėja Eglė Pranckevičiūtė bei teisėjų vyresniosios padėjėjos Rimantė Greblikaitė, Gabija Vilemavičiūtė ir Indrė Veličkienė, dalyvavusios dvišalių teismų darbuotojų mainų pirmajame etape Kretos teismuose.

 Kauno apylinkės teisme ir kitose įstaigose apsilankė Graikijos teismų darbuotojų delegacija. <br> Kauno apylinkės teismo nuotr.
 Kauno apylinkės teisme ir kitose įstaigose apsilankė Graikijos teismų darbuotojų delegacija. <br> Kauno apylinkės teismo nuotr.
 Kauno apylinkės teisme ir kitose įstaigose apsilankė Graikijos teismų darbuotojų delegacija. <br> Kauno apylinkės teismo nuotr.
 Kauno apylinkės teisme ir kitose įstaigose apsilankė Graikijos teismų darbuotojų delegacija. <br> Kauno apylinkės teismo nuotr.
 Kauno apylinkės teisme ir kitose įstaigose apsilankė Graikijos teismų darbuotojų delegacija. <br> Kauno apylinkės teismo nuotr.
 Kauno apylinkės teisme ir kitose įstaigose apsilankė Graikijos teismų darbuotojų delegacija. <br> Kauno apylinkės teismo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vaiva Milkeraitienė, Kauno apylinkės teismo atstovė ryšiams su visuomene

Jul 19, 2022, 11:03 AM

Dvišalių teismų darbuotojų mainų antrasis etapas Lietuvoje

Šio teismų darbuotojų mainų etapo tikslas – susipažinti su Lietuvos teismų sistema, teisėjų bei teismo darbuotojų atliekamomis funkcijomis, taip pat įvertinti Lietuvos ir Graikijos teisinės sistemos panašumus bei skirtumus, pasidalinti gerosios praktikos pavyzdžiais.

Kretos teismų atstovės vizito metu aplankė skirtingų instancijų Lietuvos teismus, Kauno apygardos prokuratūrą, turėjo galimybę susipažinti su minėtų institucijų darbo specifika.

Vizitas Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose

Kretos teismų atstoves Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose sutiko Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis. Teismo pirmininkas trumpai apžvelgė teismo istoriją, pristatė teisme nagrinėjamas bylas, jų išnagrinėjimo terminus bei statistiką, pasidalijo įžvalgomis apie teismo darbo organizavime kylančias problemas ir jų sprendimo būdus. Teismo pirmininkas diskutavo su Kretos teismų atstovėmis apie abiejų šalių teisinės sistemos skirtumus bei panašumus, teismų patiriamus iššūkius, aptarė teisėjų atrankos proceso ypatumus, valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartį, priėmimo į pareigas/darbą tvarką.

Susitikimo su Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja Simona Dementavičiene metu viešnios iš Graikijos buvo supažindintos su kasdieniu teisėjo darbu, stebėjo procesinio sprendimo pasirašymo elektroniniu parašu procedūrą. Vėliau Kretos teismų darbuotojos turėjo galimybę sudalyvauti viešame teismo posėdyje baudžiamojoje byloje, po kurio specialiai įrengtame Kauno apylinkės teismo Vaiko apklausos kambaryje teismo psichologė Ina Božokienė papasakojo apie vaikų apklausos ypatumus.

Vizito metu Kretos teismų atstovės aplankė teisėjų, teisėjų padėjėjų bei teismo posėdžių sekretorių kabinetus, teismo archyvą, raštines, konvojaus patalpas, teisminės mediacijos kambarį, įvertino teismo darbuotojams sudarytas darbo sąlygas.

Kretos Herakliono bei Kastelli Pediados apylinkės teismų delegacijos atstovės taip pat turėjo galimybę iš arti pamatyti, kaip veikia Lietuvos teismų informacinė sistema (LITEKO) ir Integruota baudžiamojo proceso sistema (IBPS). Teismo raštinėje viešnios stebėjo bylų užvedimo ir automatizuoto paskirstymo teisėjams procesą.

„Graikijos teismų sistema beveik neskaitmenizuota, todėl Kretos teismų atstovės itin domėjosi, kaip veikia teismų elektroninės paslaugos. Delegacijos atstovės kaip vieną iš esminių LITEKO sistemos privalumų įvardijo galimybę matyti skaitmenizuotus bylų procesus ir tokiu būdu sutaupyti laiko ieškant teismų praktikos“, – pažymėjo teisėjo vyresnioji padėjėja Gabija Vilemavičiūtė.

Po susitikimo su teismo pirmininku ir pažinties su teismu, Herakliono apylinkės teismo darbuotoja E. Dakanali pažymėjo, kad jai didelį įspūdį paliko teisme formuojamos teisėjo, teisėjo padėjėjo ir teismo posėdžių sekretorės darbo komandos, kadangi Graikijoje teisėjo padėjėjo pareigybė dar nėra įsteigta, o teismo posėdžių sekretorės nepriskiriamos nuolatiniam darbui su konkrečiu teisėju. Kastelli apylinkės teismo darbuotoja K. Gialitaki kaip gerosios praktikos pavyzdį išskyrė aiškiai apibrėžtas raštinės darbuotojų, posėdžių sekretorių, teisėjo padėjėjų funkcijas, bet stebėjosi, kad, priešingai negu Graikijoje, skirtingų instancijų teismuose tos pačios pareigybės valstybės tarnautojai (pvz. teismo posėdžių sekretorės) gauna nevienodą darbo užmokestį.

„Elektroninės paslaugos teisingumo vykdyme, procesų skaitmenizavimas, teismų sistemos finansavimas ir materialinis aprūpinimas, teismo darbuotojų funkcijos – tai pagrindinės temos, kurios buvo gvildenamos vizito Kauno apylinkės teisme metu,“ – apibendrino teismo pirmininko patarėja Eglė Pranckevičiūtė.

Vizitai aukštesnės instancijos teismuose

Lankydamasi Kauno apygardos teisme Graikijos teismų darbuotojų delegacija susipažino su Kauno apygardos teismo vieta Lietuvos teismų sistemoje ir jo kompetencija, nagrinėjamų bylų kategorijomis ir darbo krūviu, teismų informacine sistema LITEKO, teismo darbo organizavimu pandemijos laikotarpiu.

Lietuvos Apeliaciniame teisme Graikijos atstovėms buvo pristatytos Lietuvos Respublikos teismų grandys, jų rūšys bei jurisdikcinė kompetencija, Nacionalinės teismų administracijos vaidmuo padedant teismų savivaldos institucijoms įgyvendinti savo funkcijas. Teismo atstovai papasakojo apie teisėjų skyrimo tvarką ir teismų darbe naudojamas informacines technologijas. Graikijos teismų atstovių ir jas lydinčių asmenų delegacija trumpai susitiko ir su Apeliacinio teismo pirmininku Nerijumi Meilučiu.

„Turiningi apsilankymai aukštesnės instancijos teismuose, jų atstovų pateikti išsamūs šių teismų pristatymai Kretos teismų atstovėms padėjo ne vien teoriniu, bet ir praktiniu lygmeniu pažinti instancinę Lietuvos teismų sistemą,“ – pastebėjo teisėjo vyresnioji padėjėja Indrė Veličkienė.

Vizitas Kauno apygardos prokuratūroje

Kretos Herakliono ir Kastelli teismų darbuotojos lankėsi ir Kauno apygardos prokuratūroje, kur buvo pristatyta Lietuvos prokuratūros sistema, kitos ikiteisminio tyrimo įstaigos, nusikaltimų tyrimų specifika, statistika bei terminai.

Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Dalia Sabaliauskaitė akcentavo Integruotos baudžiamojo proceso sistemos (IBPS) privalumus organizuojant prokuroro darbą, apžvelgė prokuratūros tarptautinį bendradarbiavimą baudžiamosiose bylose, pasidalijo patirtimi taikant tarptautinio bendradarbiavimo mechanizmus.

„Išgirdome, kad savitarpio pagalbos prašymų atliekant proceso veiksmus baudžiamosiose bylose, įtariamų ar kaltinamų nusikalstamų veikų padarymų asmenų ekstradicijos ar perdavimo pagal Europos arešto orderį prašymų iš Graikijos gaunama itin mažai – dominuoja savitarpio pagalbos prašymai iš Ispanijos, Jungtinės Karalystės“,“ – pastebėjo teisėjo vyresnioji padėjėja Rimantė Greblikaitė.

Tradicija bus tęsiama

Tiek viešnios, tiek Kauno apylinkės teismo atstovės sutaria, kad užsimezgę dalykiniai ryšiai bus puiki tąsa kitiems vizitams ir dalijimusi gerąja praktika bei patirtimi sprendžiant teismų kasdienybėje iškylančias problemas.

Kretos teismų atstovės ne kartą pažymėjo, kad nepaisant to, jog Graikijos teismų sistema yra mažiau skaitmenizuota, ji yra atvira naujovėms ir gerosios praktikos pavyzdžiams, tad įdiegus naujus darbo modulius, bus proga susitikti ir aptarti pirmuosius rezultatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.