Seimas pritarė prezidento veto: komitetams per 2023 metų rinkimus galios išlyga

Seimas antradienį pritarė prezidento Gitano Nausėdos veto Rinkimų kodeksui, kuriuo buvo sugriežtinta politinių komitetų veikla.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 12:13 PM

Parlamentas priėmė šalies vadovo grąžintą įstatymą su jo teikiamomis pataisomis, kad per 2023 metų savivaldos rinkimus komitetams dar nebūtų taikomas reikalavimas būti įregistruotiems ne vėliau kaip likus 180 dienų iki rinkimų dienos.

Už balsavo 119 Seimo narių, vienas buvo prieš, susilaikiusių nebuvo. Rinkimų kodeksas yra konstitucinis įstatymas, tad jam priimti reikėjo ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras teigė, jog prezidento siūlymas yra pagrįstas – komiteto nariai vienbalsiai siūlė pritarti veto.

„Mes manome, kad tai pagrįstas siūlymas, kad nebūtų prieštaravimo tarp skirtingų įstatymų, kurie yra skirtingo lygmens, visi komiteto nariai vieningai pritarė prezidento pasiūlymui“, – sakė S. Šedbaras.

Prezidento veto praėjusią savaitę Seime pristatęs jo patarėjas Povilas Mačiulis pažymėjo, kad nepritaikius išlygos komitetai gali nespėti užsiregistruoti kitais metais vyksiantiems savivaldos rinkimams.

Šalies vadovas grąžino įstatymą pažymėdamas, kad Seimo keliomis dienomis vėliau priimtas Politinių organizacijų įstatymas numato išimtį komitetams dėl 2023 metų savivaldos rinkimų, tačiau Rinkimų kodeksas kaip konstitucinis įstatymas yra aukštesnės teisinės galios aktas.

G. Nausėda vėliau vetavo ir Politinių organizacijų įstatymą, kuriuo buvo sugriežtinti reikalavimai politiniams komitetams dėl steigėjų skaičiaus.

Birželio pabaigoje Seimo priimtas Rinkimų kodeksas į vieną teisės aktą sutraukė visus rinkimų įstatymus, taip pat politiniams komitetams nustatė reikalavimus, panašius kaip ir partijoms.

Nauja tvarka numato, kad savivaldos bei Europos Parlamento rinkimuose kandidatų sąrašus galintys kelti politiniai komitetai turės būti steigiami kaip juridiniai asmenys, mažiausiai pusę metų iki rinkimų pradžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.