Lietuvos įsigijimai – pavyzdys sąjungininkams: Slovėnijoje pasidalinta patirtimi vystant gynybos sistemą „Vilkas“

Krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška liepos 21 d. Liublianoje susitiko su Slovėnijos gynybos viceministru Damiru Črnčecu ir pasikeitė informacija bei patirtimi vystant Lietuvos kariuomenės pėstininkų kovos mašinas „Vilkas“.

Vilius Semeška ir Damir Črnčec.<br> KAM nuotr.
Vilius Semeška ir Damir Črnčec.<br> KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Krašto apsaugos ministerija

Jul 22, 2022, 9:29 AM

Slovėnija domisi Lietuvos vykdomu „Vilkas“ projektu, kadangi buvusi Vyriausybė nusprendė pirkti tokias pačias „Boxer“ platformos mašinas. Šiuo metu, po rinkimų Slovėnijoje pasikeitus Vyriausybės sudėčiai, sandoris revizuojamas, o galutinį apsisprendimą dėl „Boxer“ įsigijimo ketinama priimti rugsėjį.

Slovėnijos delegacija gruodį buvo atvykusi į Lietuvą, kur po išsamaus susipažinimo su pėstininkų kovos mašinomis Pabradėje pasirinko įsigyti „Boxer“ modelius su įdiegtu ginkluotės bokšteliu – šią nuo bazinio „Boxer“ modelio besiskiriančią versiją įsigijusi yra Lietuva.

„Mūsų „Vilkai“ yra visiškai nauja ir unikali gynybos sistema, o jos vystymas domina kitų NATO šalių kariuomenes. Tai yra labai svarbus Lietuvos kariuomenės modernizavimo projektas, o „Vilkų“ mobilumą bei reikiamas kovines galimybes matantys sąjungininkai taip pat regi „Boxer“ kaip ateities platformą. Į Slovėniją atvykome išklausyti ir pasitarti“, – sako viceministras V. Semeška.

Pėstininkų kovos mašinas „Vilkas“ gamina Vokietijos konsorciumas ARTEC. Lietuvos perkamose mašinose sumontuoti Izraelio gamybos ginkluotės bokšteliai, jos apginkluotos JAV gamintojo 30 mm patrankomis MK-44S ir Izraelio gaminamomis prieštankinėmis raketomis „Spike LR“. Jose taip pat integruota kita specializuota įranga, elektroninės sistemos. Sutarties įgyvendinimą vykdo ir prižiūri bendradarbiavimo ginkluotės srityje tarptautinė jungtinė organizacija OCCAR.

Lietuvai įsigyjant naują kovos mašinų sistemą, gamybos procesų metu, derinant skirtingas sistemas, teko susidurti su iššūkiais. Šiuo metu Lietuvą yra pasiekę 43 pėstininkų kovos mašinos, o naujai pagamintų mašinų pristatymas vėluoja dėl pastebėtų trūkumų, kurių pašalinimui reikia daugiau laiko. Įtakos procesui turėjo ir pasaulinė pandemija bei dėl to trūkinėjusios tiekimo grandinės.

„Kadangi „Vilkas“ yra visiškai nauja gynybos sistema, siekiant idealaus jos funkcionavimo yra vykdomi intensyvūs testavimai, aktyviai bendradarbiaujant su gamintojais yra diegiami tobulinimai. Esame reiklūs, dedame pastangas ir matome progresą. Gamintojai siekia, kad projekto įgyvendinamas vyktų kuo sklandžiau, o į Lietuvą būtų pristatyta aukščiausius kokybės standartus atitinkanti kovinė technika“, – teigia V. Semeška.

Planuojama, kad „Vilkais“ bus aprūpinti du Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vienetai – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotasis ir Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionai. Pasak viceministro, didelį „Boxer“ potencialą mato ne tik Lietuva ir Slovėnija, bet ir Vokietija, Nyderlandai bei įsigyjamų „Boxer“ skaičių dvigubinanti Jungtinė Karalystė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.