Atsakymų norėtų ir koalicijos partneriai: jeigu G. Landsbergis negirdėjo, ką sako JAV partneriai, tada turėtų atsistatydinti dabar pat

Seimo opozicinėms frakcijoms grasinant interpeliacija užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui, poreikį išgirsti ministro atsakymus dėl Kaliningrado tranzito istorijos išreiškė ir valdančiosios koalicijos partnerių atstovas, Laisvės partijos narys Vytautas Mitalas.

G.Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
G.Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Skaraičio nuotr.
V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Butkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Butkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jul 24, 2022, 2:35 PM, atnaujinta Jul 24, 2022, 2:54 PM

Apie gyventojų baimes ir nemažai klausimų keliančią Lietuvos užsienio politiką „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ kalbėjo Seimo nariai V.Mitalas ir buvęs premjeras, opozicijos atstovas Algirdas Butkevičius.

Gyventojai išreiškė baimes

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys A.Butkevičius, paklaustas, kokį klausimą interpeliacijos metu užduotų užsienio reikalų ministrui G.Landsbergiui dėl Kaliningrado tranzito istorijos, teigė, kad jam, kaip buvusiam premjerui, daug kas buvo aišku dar iki kilusio ginčo.

„Man pirmiausiai nepatinka, kalbant apie Lietuvos užsienio politiką, tokie nesuderinamumai tarp valstybės institucijų, Užsienio reikalų ministerijos, Prezidentūros ir Vyriausybės, ką dabar matome, kelia labai daug klausimų“, – teigė A.Butkevičius.

A.Butkevičiaus teigimu, tuo metu, kai jis užėmė premjero pareigas, su to meto šalies vadove Dalia Grybauskaite kildavo ginčų dėl vidaus politikos, tačiau užsienio politikoje, anot jo, buvo „geležinė tvarka“ ir „geležinis susitarimas išeiti su vieninga nuomone“.

„Tezės, kurios pateikiamos Europos vadovų taryboje, būna apsvarstomos Vyriausybėje, Europos reikalų komitete, o tada dalyvaujantis Vadovų tarybos arba Ministrų tarybos posėdžiuose negali nukrypti į šoną“, – pabrėžė parlamentaras.

Pastebėjus, kad dėl Kaliningrado tranzito tiek Vyriausybė, tiek Prezidentūra komunikavo pakankamai vieningai, A.Butkevičius teigė, kad komunikacijos buvo per mažai, o gyventojams buvo sukelta daug baimės.

„Politikai turi atsiskaityti visuomenei. (...) Jeigu kilo tam tikri ginčai ir neaiškumai, iš visuomenės kilo klausimai dėl galimų rizikų, kaip tranzito blokavimai atsilieps Lietuvai“, – nurodė politikas.

A.Butkevičius teigė net negalintis eteryje įvardyti piktų žodžių, kuriuos Vilkaviškio apygardos gyventojai jo prašė perduoti valdantiesiems.

„Praeitą penktadienį Kybartų kultūros centre įteikiant abiturientams atestatus, valandos laikotarpyje buvo girdėti keturi sprogimai. Nežinau, ar tai buvo specialiai surežisuota iš Kaliningrado pusės.

Vieni sako, kad gal jie senus sprogmenis sprogdina, kiti sako, kad tikriausiai vyksta karinės pratybos (Rusijos kariniame poligone šalia Kybartų – aut.past). Kai pasibaigė oficiali dalis, manęs žmonės pradėjo klausinėti, gal čia vyksta psichologinis visuomenės spaudimas?“ – pasidalijo A.Butkevičius.

G. Landsbergio atsakymai būtų naudingi

Savo ruožtu valdančiosios Laisvės partijos narys, Seimo vicepirmininkas V.Mitalas sutiko, kad ir valdančiojoje koalicijoje nėra vieningo požiūrio į užsienio politiką, kurią vykdo G.Landsbergis.

Anot jo, natūralu, kad užsienio politikai dėl objektyvių priežasčių atsidūrus dėmesio centre, nuomonių ir diskusijų apie ją atsiranda įvairių. Todėl ir interpeliacijos metu G.Landsbergiui užduodami klausimai ir būsimi atsakymai, politiko teigimu, galėtų būti naudingi visuomenei.

„Taip, atsakymų norisi daugiau. Mes su užsienio reikalų ministru esame šnekėję, kaip ir visa koalicija, bet turbūt visą šitą istoriją padėtų paaiškinti tam tikri vieši paaiškinimai“, – svarstė V.Mitalas.

Anot jo, Kaliningrado tranzito istorijoje yra du svarbiausi klausimai: kaip buvo ir kaip bus.

„Jeigu žiūrime kaip buvo, tai keliamas klausimas, ar Lietuva padarė viską, ar ji žinojo. (...) O svarbiausias klausimas – kas bus? Visi mes bijome dėl ateities, kad Lietuvos saugumas kažkokiu būdu netaptų susvyravęs dėl Lietuvos politikos“, – kalbėjo V.Mitalas.

„Į šį klausimą galima atsakyti tik kai prie vieno stalo būtų ne tik užsienio reikalų ministras, bet ir valstybės prezidentas, nes kas vyksta Europos Vadovų taryboje, kaip ten dėliojami dalykai, yra jo tiesioginė atsakomybė“, – pridūrė jis.

JAV vaidmuo

Tuo metu valdančiųjų ir opozicijos atstovų nuomonės išsiskyrė dėl to, ar Lietuva birželio 17 dieną, įsigaliojus ES sankcijoms, iš tiesų jas taikė taip, kaip numatė Europos Komisija, ar veikė savo nuožiūra.

V.Mitalo žiniomis, pirmasis EK išaiškinimas numatė griežtą sankcijų taikymą, kokį ir pritaikė Lietuva, tuo metu antrasis išaiškinimas, anot jo, atspindėjo pasikeitusią Vakarų partnerių poziciją.

Su tokia laisviečio nuomone nesutiko A.Butkevičius.

„Kodėl tada JAV valstybės departamentas vienas iš pirmųjų pasveikino naują EK išaiškinimą? Kai kurie politikai Seime ir užsienio reikalų ministras visada šnekėdavo, kad JAV palaiko griežtesnę poziciją. Nebuvo jokio palaikymo. Tada dėkime dokumentus ant stalo“, – paragino A.Butkevičius.

V.Mitalas teigė abejojantis, kad Lietuvos politikai galėjo nuspręsti taikyti griežtesnes sankcijas nepaisydami amerikiečių prieštaravimų.

„Jeigu iš tikrųjų užsienio reikalų ministras arba kiti mūsų užsienio politiką formuojantys politikai, turėdami tiek daug kontaktų, susitikimų (su JAV politikais – aut.past.) negirdėjo, ką JAV partneriai sako – jeigu ši linija yra tiesa, tai tikrai užsienio reikalų ministras dabar pat turi atsistatydinti pats.

Bet ar tikrai taip ir buvo? Jeigu mes būdami taip priklausomi saugumo prasme nuo JAV neįsiklausėme, ką mums partneriai sako ir kokius sufleruoja sprendimus – aš netikiu, kad taip galėjo būti. Tai būtų labai bravūriška“, – kalbėjo V.Mitalas.

Visą „24/7“ pokalbį su V.Mitalu ir A.Butkevičiumi per „Lietuvos ryto“ televiziją žiūrėkite sekmadienį 16.30 ir 21:30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.