Įvertino A. Zuoko šansus vėl tapti Vilniaus meru: viską lems viena aplinkybė

Buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas sekmadienį pareiškė, jog kitąmet vėl sieks perimti sostinės vairą. 2015 metais mero kėdę palikęs politikas šansų turi daug, tačiau situaciją dar gali pakeisti būsimieji jo konkurentai, teigia naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politologai.

Artūras Zuokas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artūras Zuokas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artūras Zuokas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artūras Zuokas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artūras Zuokas<br>V.Skaraičio nuotr.
Artūras Zuokas<br>V.Skaraičio nuotr.
Artūras Zuokas<br>V.Skaraičio nuotr.
Artūras Zuokas<br>V.Skaraičio nuotr.
Artūras Zuokas<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Zuokas<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Zuokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Zuokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Artūras Zuokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Zuokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Politologas Vytautas Dumbliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologas Vytautas Dumbliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lauras Bielinis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lauras Bielinis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 25, 2022, 1:02 PM, atnaujinta Jul 25, 2022, 1:30 PM

Pasak specialistų, A.Zuoką kurį laiką lydėję asmeniniai skandalai jo siekiui tapti Vilniaus meru sutrukdyti neturėtų, netgi priešingai – buvęs sostinės vadovas esą sugebėjo išlaikyti visuomenės dėmesį.

V.Dumbliauskas: jis turi Dievo dovaną

A.Zuokas praėjusią savaitę patvirtino, kad kandidatuos į sostinės vadovo postą per 2023 metų savivaldos rinkimus.

„Tikrai daug mąsčiau, svarsčiau ir labai atsakingai šiandien galiu pareikšti, taip aš apsisprendžiau – kandidatuosiu, kelsiu savo kandidatūrą Vilniaus miesto mero rinkimuose“, – LRT per sekmadienį paskelbtą interviu patvirtino A.Zuokas.

Savo ruožtu Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas svarstė, kad galimybę vėl atsisėsti į sostinės vadovo kėdę A.Zuokas tikrai turi.

„Jis turi Dievo dovaną – moka patikti žmonėms, o kaip meras jis nuveikė gana nemažai. Žinoma, ryšiai su tam tikromis verslo grupėmis jo nepuošia, jis susigadino savo biografiją, nes tikrai galėjo kandidatuoti į Lietuvos Respublikos prezidento postą. Manau, kad būtų ir G.Nausėdą įveikęs rinkimuose“, – spėjo specialistas.

Pasak V.Dumbliausko, nors vilniečiai nuo A.Zuoko jau buvo pavargę, dvi kadencijas sostinei vadovavęs Remigijus Šimašius esą geriau už jį nepasirodė.

„Žavesio A.Zuokas turi – aišku, visi mes turime savų pliusų ir minusų, bet aplinkkelis yra jo nuopelnas, jis protingas, simpatiškas kaip žmogus, moka kalbėti, moka patikti publikai. Nors buvome nuo jo pavargę, bet Šimašius, manau, nepasirodė geresnis meras – pastaruoju metu buvo tie skandalai su jo santuoka, ryšiais, užsakymais, tai tokie tamsūs dalykai.

Zuoko šansai tikrai nemaži, tačiau neaišku, ką iškels kitos partijos“, – portalui lrytas.lt kalbėjo politologas.

Visgi asmeniniai skandalai ir skyrybų dramos jau kurį laiką lydėjo ir patį A.Zuoką, tačiau, V.Dumbliausko manymu, tai jam kojos pakišti neturėtų.

„Žmonės skiriasi, tuokiasi, toks gyvenimas – santuoka nėra amžinas dalykas, ne visi kartu sulaukia senatvės. Dėl skyrybų nieko blogo nematau, man patinka prancūzų požiūris – tai yra privatus žmogaus gyvenimas, prancūzai stengiasi nesikišti į tuos dalykus, tai ir čia stenkimės žiūrėti į tai, kad žmonės išsiskyrė, ir tai yra normalu.

Labiau, manau, neigiamai jį gali paveikti ryšiai su verslo grupėmis, su kuriomis jis buvo akivaizdžiai susijęs. O šitie dalykai – ne“, – tvirtino MRU politologas.

Bando kuo anksčiau suburti buvusius rinkėjus?

Tam pritaria ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas, profesorius Lauras Bielinis.

„Manau, asmeninės dramos jam netrukdys, netgi priešingai – jos tiesiog priminė apie jį, mes visi dėl jo vienaip ar kitaip diskutavome, stebėjome, ir tos emocijos dramų atžvilgiu savotiškai sutelkė mūsų dėmesį į jį. Manau, jos daugiau jam padeda, nei trukdo“, – lrytas.lt sakė profesorius.

Visgi, pasak L.Bielinio, dar sunku įvertinti A.Zuoko šansus, kol nežinomi kiti jo konkurentai.

„Akivaizdu, kad visos politinės jėgos, ypač pagrindinės, parinks savo kandidatus, ir tada galėsime jau samprotauti apie jų šansus laimėti. Bet tai, kad Zuokas taip anksti paskelbė apie savo norą siekti mero posto, reiškia viena – jis bando tokiu būdu sutelkti aplink save buvusius rinkėjus, šalininkus, nes jam dabar labai svarbu aktyviai reikštis viešajame lauke.

Skirtingai nuo kitų galimų kandidatų, jis neturi stiprios politinės paramos iš politinių partijų“, – tvirtino L.Bielinis.

Pasak profesoriaus, aršiausia kova dėl sostinės mero kėdės turėtų užvirti kitų metų pradžioje.

„Man regis, gal žiemą ar pavasariop pamatysime bent jau pagrindinius kandidatus. Gal sausio ar vasario mėnesį jau tikrai žinosime“, – spėjo politologas.

Jis taip pat svarstė, jog sunku būtų palyginti dabartinio Vilniaus mero R.Šimašiaus ir A.Zuoko nuveiktus darbus, nes „kiekvienas iš jų padarė tai, ką galėjo padaryti“.

„Buvo skirtinga ir politinė, ir ekonominė, ir socialinė situacija, ir laikmetis kitas. Galų gale, Šimašius pradėjo veikti jau po to, kai Zuokas padarė savo gana įspūdingus darbus, bet tai nereiškia, kad Šimašius atėjęs turėjo iš naujo statyti tiltą ar tvarkyti prospektą. Jis tęsė ir todėl jų darbų nereikėtų lyginti“, – kalbėjo L.Bielinis.

Konkurentai dar neaiškūs

Laisvės partijos dar pavasarį atlikta vidinė apklausa parodė, kad didžiausius šansus kandidatuoti į Vilniaus vadovo postą turėtų dabartinis šios partijos frakcijos Seime seniūnas, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas. Pasak MRU politologo V.Dumbliausko, jis A.Zuokui būtų gana rimtas konkurentas.

„Jis labai išlaikytas, santūriai kalba, nesileidžia į kraštutinius pasisakymus. Jis turi politikos duomenų, ir belieka palinkėti jam sėkmės. Žinoma, Zuoko žavesys, sugebėjimas patikti žmonėms yra didesnis.

Politikas turi mokėti save parduoti – jeigu jo „nepirks“, jis bedarbis. Zuokas turi geresnius duomenis save parduoti“, – vertino politologas.

Pasak jo, Laisvės partijos reitingai pastaruoju metu krito itin stipriai, tad patekti į Seimą jiems dabar nebūtų jokių šansų, o tai V.Mitalui gali pakenkti.

„Manau, kad tai buvo partija vieniems rinkimams. V.Mitalas gali nepatekti į kitą Seimą, nes vienmandatėje apygardoje būtų rizikinga, o su partijos sąrašu, jei pati partija neperžengs 5 procentų, gal Mitalui geriau būtų eiti į mero rinkimus. Bet duodu 99 procentus, kad per kitus rinkimus jie į Seimą nepateks“, - lrytas.lt sakė V.Dumbliauskas.

L.Bielinis savo ruožtu svarstė, jog V.Mitalui konkuruoti su A.Zuoku dėl šios priežasties būtų tikrai sudėtinga.

„Galbūt ne dėl asmeninių savybių, o dėl to, kad ši politinė partija praranda palaikymą viešumoje. Matome, kaip partijos reitingai smunka, o kartu su jais smunka ir atskirų politikų reitingai. Mitalui bus sudėtingiausia dėl to, kad jis bus tik šios partijos kandidatas“, – aiškino VDU profesorius.

Paskelbė apie kandidatavimą

A.Zuoką kitais metais vykstančiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose savo kandidatu į Vilniaus vadovus birželio viduryje pasiūlė partija „Laisvė ir Teisingumas“.

Pats politikas tuomet teigė dar turintis pagalvoti ir sprendimą žadėjo pateikti po mėnesio.

„Dėkoju partijos kolegoms už pasitikėjimą. Vilnius man buvo, yra ir visada bus labai svarbus. Tai didžiulis iššūkis, todėl kolegų paprašysiu duoti man mėnesį laiko pagalvoti ir pateikti galutinį sprendimą“, – pranešime tuomet sakė A.Zuokas.

Politikas jau yra buvęs Vilniaus meru. Jis sostinei vadovavo 2000–2007 ir 2011–2015 metais.

Šiuo metu Vilniui antrą kadenciją vadovauja Laisvės partijos atstovas Remigijus Šimašius. Jis yra apsisprendęs dar kartą šio posto nesiekti.

R.Šimašius pirmą kartą sostinės meru išrinktas tiesioginiuose merų rinkimuose 2015 metais, perrinktas – 2019 metais.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks 2023 metų pavasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.