Politologas palaiko interpeliacijos G. Landsbergiui idėją: negailėjo kritikos ir ministrą vadino „mėgėju“

Tokioje jautrioje padėtyje Lietuva turi teisę į kompetentingą užsienio reikalų ministrą, o ne į mėgėją, įsitikinęs politologas Kęstutis Girnius. Vis dėlto, visai ne dėl Kaliningrado tranzito istorijos, anot politologo, G.Landsbergis turėtų sulaukti daugiausiai priekaištų.

 K.Girnius kritikavo G.Landsbergį.<br> lrytas.lt koliažas.
 K.Girnius kritikavo G.Landsbergį.<br> lrytas.lt koliažas.
G.Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Girnius.<br>kiti
Kęstutis Girnius.<br>kiti
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 12:14 PM, atnaujinta Jul 27, 2022, 3:49 PM

K.Girnius: „G.Landsbergio klaidos sekė viena kitą“

VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Kęstutis Girnius „Žinių radijo“ laidoje teigė, kad opozicijos planuojama interpeliacija užsienio reikalų ministrui G.Landsbergiui – natūralus sprendimas.

„G.Landsbergis jau dvejus metus yra užsienio reikalų ministras, ir per dvejus metus labai mažai ką pasiekė, o labai daug dalykų pasuko blogu keliu.

Tokioje jautrioje padėtyje mes turime teisę į kompetentingą užsienio reikalų ministrą, o ne į mėgėją. O deja, turime mėgėją“, – kalbėjo K.Girnius.

Anot jo, Kaliningrado tranzito istorija yra smulkmena – G.Landsbergis padarė daug didesnių klaidų, kurios, politologo teigimu, sekė viena po kitos.

„Viskas prasidėjo su Kinija, kai buvo pažeista vienos Kinijos politika. Kinija kietai reagavo, tai G.Landsbergis leptelėjo, kad „Kinijos vertinimas yra stipriai per griežtas“. Gal tavo nuomone stipriai per griežtas, bet reikėjo tai numatyti“, – pabrėžė politologas.

K.Girniaus nuomone, G.Landsbergis dažnai elgiasi kaip šou atstovas – įsivaizduoja esantis didelės valstybės politikas. Anot politologo, Lietuva nebus regiono lydere, „kaip G.Landsbergis mėgina vaizduoti“, nes tai esą bus Lenkija.

„Susidaro įspūdis, kad jis keliauja po Europą, vaizduoja, kad yra didelės šalies atstovas, o tokius konkrečius, sudėtingus klausimus, pavyzdžiui, dėl tranzito suderinimo, kur jo ministerija turėtų turėti didesnį vaidmenį, jis palieka kitiems. Tada tie klausimai nėra sprendžiami ir gauname tai, ką dabar turime, ir kas sukelia didelį nepasitenkinimą.

Nors manau, kad tas nepasitenkinimas perdėtas – jei Vokietija ir JAV nutarė, kad tuos dalykus reikia keisti, tai mes nelabai ką galime padaryti, ir viešai skelbti, kad mes nepatenkinti, irgi yra vaikiškas žaidimas“, – įsitikinęs K.Girnius.

Be to, politologo teigimu, G.Landsbergis kišasi į tuos klausimus, kur Lietuva neturi jokio vaidmens.

„Pavyzdžiui, jis kurį laiką sako, kad Lietuva buria šalių koaliciją, kuri pradėtų atblokuoti Odesos uostą. Lietuva neburia jokios koalicijos, toje koalicijoje Lietuva net nedalyvauja – mes neturime nei tų lėktuvų, nei naikintuvo, nei karinių jūros laivų. Kam kalbėti apie tai?“ – pabrėžė jis.

V.Dumbliauskas: „Eskalacijos baimė, einanti iš NATO vadovybės, kvepia rimtu karu“

Tuo metu Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas įsitikinęs, kad pagrindo G.Landsbergio interpeliacijai dėl Kaliningrado tranzito istorijos nėra, tiesa, politologo manymu, ministras šiuo klausimu galėjo atstovėti tvirčiau.

„Ar G.Landsbergio kaltė, kad Vakarai nenori didesnės eskalacijos ir nenori sugriauti V.Putino režimo?“ – retoriškai klausė V.Dumbliauskas.

„Ar mes labai galime būti tokie drąsūs vieni, kai prieš Rusija vieni neatsilaikytume? Turime būti kartu su sąjungininkais, o sąjungininkai elgiasi taip, kaip elgiasi – Europos Komisija pasielgė negražiai“, – pridūrė jis.

„Ar G.Landsbergio kaltė, kad Vakarai nenori didesnės eskalacijos ir nenori sugriauti V.Putino režimo?“ – retoriškai klausė V.Dumbliauskas.

Politologo manymu, Europos Komisijos išaiškinimo ir sąjungininkų nuomonės dėl Kaliningrado tranzito Lietuva turėjo klausyti, tačiau turėjo aiškiau parodyti savo poziciją.

„Vis tiek turėjo parodyti savo stuburą – tai ne tik G.Landsbergio kaltė, bet mūsų viso politinio elito, galiausiai tai ir prezidento vaidmuo.

Man nepatinka toks paklusnumas – pasakė Vašingtonas ir Briuselis, ir mes klausome. Jeigu ukrainiečiai būtų taip klusniai elgęsi, tai jie seniai būtų sušaudyti“, – įsitikinęs V.Dumbliauskas.

Politologas teigė nerimaujantis, ar Vakarų cinizmas Ukrainos atžvilgiu nereiškia, kad Vakarai taip pat ciniškai grėsmės akivaizdoje elgtųsi ir su Lietuva.

„Eskalavimo baimė, einanti iš NATO vadovybės, kvepia rimtu karu. Jeigu su Rusija žais toliau, bijos eskaluoti, tai visiems aišku, kas bus. V.Putino režimą reikia tik sunaikinti, jokios derybos neįmanomos. Bet sunaikinti V.Putino režimą Vakarai bijo“, – įvertino V.Dumbliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.