Vengrijos karinių oro pajėgų kariai Šiauliuose perims vadovavimą NATO oro policijos misijai

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose penktadienį, liepos 29 d., vyks NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse vykdančių karinių vienetų pasikeitimo ceremonija. Atvykstantys Vengrijos karinių oro pajėgų kariai perims vadovavimą misijai iš Ispanijos karinių oro pajėgų karių. Iki šiol Lietuvoje misiją stiprinusios Čekijos karinės oro pajėgos, kaip praneša Krašto apsaugos ministerija, lieka tęsti ją dar dviem mėnesiams.

NATO karinė technika.<br>V.Skaraičio nuotr.
NATO karinė technika.<br>V.Skaraičio nuotr.
NATO karinė technika.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
NATO karinė technika.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
NATO karinė technika.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
NATO karinė technika.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
NATO karinė technika.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
NATO karinė technika.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 1:35 PM

Būsimoji NATO oro policijos misija – jau 60-oji. Jai vadovausiantys Vengrijos karinių oro pajėgų kariai atvyksta su keturiais naikintuvais „JAS 39 Gripen“. Vengrai oro policijos misijoje Baltijos valstybėse dalyvaus trečią kartą, Baltijos šalių oro erdvę jie saugojo ir 2015 bei 2019 metais.

Misiją baigiantys Ispanijos kariai oro erdvę saugojo su aštuoniais naikintuvais F-18. Misijoje dalyvavo apie 200 karių, tarp kurių – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai.

Misiją sustiprinę ir dar du mėnesius stiprinsiantys Čekijos karinių oro pajėgų kariai oro erdvę saugo su penkiais naikintuvais „JAS 39 Gripen“. Iš viso misiją sustiprina apie 130 čekų karių.

NATO oro policijos misijos sustiprinimą iš Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Amaryje su „Eurofighter“ naikintuvais vykdys Vokietijos karinės oro pajėgos. Tuo metu Italijos karinės oro pajėgos savo „Eurofighter“ naikintuvais stiprins misiją iš Lenkijos karinių oro pajėgų bazės Malborke.

Oro policijos vienetų pasikeitimo ceremonijoje penktadienį dalyvaus krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška, Vengrijos gynybos ministras Kristófas Szalay-Bobrovniczky, Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Valdemaras Rupšys, Vengrijos kariuomenės vadas gen. ltn. dr. Romuluszas Ruszin-Szendi, NATO oro pajėgų vadavietės vado padėjėjas Marius Dabkevičius, šalių ambasadoriai, Šiaulių miesto atstovai ir kiti svečiai.

Rusijai tęsiant karą Ukrainoje, NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys naikintuvai ne tik kyla atpažinti ir lydėti skrydžio taisykles tarptautinėje erdvėje virš Baltijos jūros pažeidusius Rusijos karinius orlaivius, bet ir patruliuoja palei Baltijos šalių oro erdvės sieną su Rusija ir Baltarusija.

NATO sąjungininkai išlieka budrūs ir pasirengę reaguoti į bet kokią grėsmę – šiuo metu Aljansas turi 130 karinių orlaivių nuolatinėje parengtyje, o vienu metu ore būna pakelta apie 30 sąjungininkų karinių orlaivių.

Artimiausius keturis mėnesius NATO oro policijai vadovausianti Vengrija yra sąjungininkė, su kuria Lietuva vysto dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje nuo 1997 metų. Vengrija nuolat prisideda prie Lietuvos ir Baltijos regiono saugumo stiprinimo siųsdama dalyvauti savo karius pratybose Lietuvoje. Taip pat Vengrija prisideda prie NATO pajėgų integravimo vieneto Vilniuje veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.