Prognozuoja karštus Vilniaus mero rinkimus: ekspertų dėlionėje – tikėtini kandidatai ir priežastis, kodėl žinome tik apie vieną

„Iš visų girdimų gandų apie būsimus Vilniaus miesto mero rinkimus ir aiškaus Artūro Zuoko apsisprendimo juose dalyvauti, vienas faktas yra akivaizdus – bus įdomu. Tai kova, kurią visiems bus labai įdomu stebėti“, – įsitikinusi politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.

 Pasak ekspertų, Vilniaus mero rinkimai žada intrigą.<br> lrytas.lt montažas.
 Pasak ekspertų, Vilniaus mero rinkimai žada intrigą.<br> lrytas.lt montažas.
Laisvės partija Vytautas Mitalas, Aušrinė Armonaitė, Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Laisvės partija Vytautas Mitalas, Aušrinė Armonaitė, Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Monika Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Monika Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
V.Blinkevičiūtė.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Blinkevičiūtė.<br>D.Umbraso nuotr.
 S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielės Burbulytės-Tsiskarishvili.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gabrielės Burbulytės-Tsiskarishvili.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vladas Gaidys<br>D.Umbraso nuotr.
Vladas Gaidys<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 9:08 AM, atnaujinta Jul 29, 2022, 3:17 PM

Visuomenės nuomonės apklausose išryškėjęs gyventojų nusivylimas dabartiniu sostinės meru Remigijumi Šimašiumi pasėjo spėlionių, kad 2023 m. pavasarį vyksiančiuose savivaldos rinkimuose vilniečiai gali norėti visiškos dabartinio mero priešingybės.

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti ekspertai įvardijo, kurie politikai turėtų kandidatuoti į ketvirtą pagal svarbą poziciją Lietuvoje, kokios jų galimybės laimėti ir tai, kaip dabar turėtų atrodyti tobulas vilniečių kandidatas.

V.Gaidys: dabar vilniečiai norėtų stipriau ant žemės stovinčio žmogaus

Vienintelis apie kandidatavimą į Vilniaus miesto mero poziciją viešai paskelbė jau tris kartus sostinei vadovavęs, partijos „Laisvė ir teisingumas“ narys A.Zuokas.

Sociologas Vladas Gaidys pastebėjo, kad Vilnius pagal socialinę – demografinę struktūrą išsiskiria jaunesnių, daugiau uždirbančių, aukštos pridėtinės vertės profesijų atstovų elektoratu, tad sostinės savivaldybės mero rinkimuose daugiau perspektyvų turės Liberalų Sąjūdžio (LS), Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionys demokratų (TS-LKD) arba Laisvės partijos (LP) kandidatas.

V.Gaidžio teigimu, konservatoriai surenka beveik trečdalį Vilniaus balsų, o visos valdančiosios partijos kartu – apie 50 proc. rinkėjų.

„Vilniuje renkami liberalūs žmonės, kurių Liberalų Sąjūdyje ar konservatorių liberaliajame sparne tikrai yra. Tai turėtų būti jaunatviškas, energingas, ne iš krikščionių demokratų, bet iš liberalaus sparno atėjęs žmogus. Su tokiu žmogumi konkuruoti būtų labai sunku ir A.Zuokui“,– įsitikinęs sociologas.

Vis dėlto, situaciją A.Zuokui, anot V.Gaidžio, šiuo metu palengvina dabartinio sostinės mero R.Šimašiaus nepopuliarumas – tikėtina, kad būsimų rinkimų metu vilniečiai norės kitokio tipo miesto vadovo.

„A.Zuoko privalumas tas, kad R.Šimašius dabar yra labai nepopuliarus – tarp Vilniaus rinkėjų jis dar nepopuliaresnis nei visoje Lietuvoje. Tokiame kontekste kiekvienam pretenduojančiam į mero poziciją yra, ką pasakyti – vardinant klaidas, aiškinant, ko nedarytų, jei būtų išrinktas. A.Zuokui čia yra kur pasireikšti.

Suveikia švytuoklės principas – dabar vilniečiai norėtų žmogaus, stipriau stovinčio ant žemės, labiau ūkiško“, – įvardijo V.Gaidys.

Tiesa, sociologas teigė abejojantis, kad vilniečių simpatijas šį kartą galėtų susižerti kairiųjų partijų kandidatas. „Ta švytuoklė nenušvytuos link R.Karbauskio, bet gali judėti link žmogaus, kuris pažadėtų platesnę gatvę padaryti“, – nurodė V.Gaidys.

Penki tikėtini kandidatai

Klaipėdos universiteto (KU) politologės Gabrielės Burbulytės-Tsiskarishvili žiniomis, Laisvės partija planuoja kelti Seimo nario Vytauto Mitalo kandidatūrą, Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – Seimo narės Rasos Budbergytės, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – Seimo nario Luko Savicko, o konservatoriai – socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės.

Tiesa, politologė teigė abejojanti, kiek pasirodžiusios kalbos dėl ministrės kandidatavimo į Vilniaus miesto merės poziciją iš tiesų gali būti tiesa.

„Vertinant tai, kad Vyriausybė sudaryta gana trapios valdančiosios daugumos, pergalės atveju kiekvieno žmogaus praradimas būtų labai didelė problema“, – įsitikinusi ji.

G.Burbulytė-Tsiskarishvili neatmeta, kad po R.Šimašiaus vilniečiai gali norėti kiek „ūkiškesnio“ mero, panašaus į Kauno merą Visvaldą Matijošaitį arba Druskininkų savivaldybės merą Ričardą Malinauską.

„Pagal naująjį modelį (naują Vietos savivaldos įstatymą – aut.past.) meras tampa atsakingas už savivaldybės ūkį – tampa vykdomosios valdžios atstovu. Pasąmoningai rinkėjams gali kilti mintis, kad jiems reikia „ūkvedžio“ tipažo mero. Gražbylystės, politinė retorika, kuria ir A.Zuokas garsėja, gali net sumažinti šansus“, – nurodė ji.

Tiesa, idėją, kad šį kartą prie sostinės vairo galėtų stoti moteris, politologė vertina gana skeptiškai..

„Gyventojų nuotaikos, nuomonės apklausos ir tai, kad praeitą kartą išrinkome tik penkias moteris meres, rodo, jog didelė dalis gyventojų geresniais politiniais lyderiais laiko vyrus negu moteris, ir, kad ir kaip būtų keista, Vilniaus miestas nėra jokia išimtis“, – pastebėjo ji.

Tuo metu vertindama A.Zuoko galimybes mero rinkimuose G.Burbulytė-Tsiskarishvili teigė, kad politiko įvairūs praeities šešėliai jau primiršti, todėl bent išeiti į antrąjį rinkimų turą A.Zuokas tikrai gali.

„A.Zuokas ateina su didele patirtimi ir įdirbiu, moka naudotis viešaisiais ryšiais – tai yra kandidatas, kuris vers ir kitus kandidatus stipriai pasitempti. Tai bus kova, kurią visiems bus labai įdomu stebėti“, – įsitikinusi politologė.

Keturi merų tipai

Savo ruožtu komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas įsitikinęs, kad partijos savo kandidatų į merus kol kas neatskleidžia sąmoningai.

„Buvo akivaizdu, kad A.Zuokas dalyvaus – jis dalyvauja kiekvienuose rinkimuose beveik 20 metų, o dabar vienas gauna tribūną. Apie jį visi blogi dalykai jau iššniukštinėti, nieko naujo apie jį neras, dėl to jis jaučiasi pakankamai saugus, pasiskelbęs kandidatu.

Kiti žmonės, nenorėdami, kad dabar pasipiltų kritikos ir šniukštinėjimų pliūpsnis – ką jie darė, su kuo miegojo ir kokį turtą turi, laiko kandidatavimo planus paslaptimi iki paskutinės minutės“, – nurodė M.Lapinskas.

Komunikacijos ekspertas neatmeta, kad partijos, nenorėdamos prarasti parlamentarų Seime, gali išsirinkti ir paremti kandidatą iš šalies – ne savo partijos narį.

„Didžiųjų miestų merai, net jei yra kokios partijos nariai, nesiafišuoja, kad yra partijoje. Neatmesčiau tikimybės, kad didžiosios partijos galvos apie žmones iš šalies, nebūtinai iš savo partijos narių. Jeigu kam atsirastų noras tvarkyti ar gelbėti Vilnių, tikriausiai didžiosios partijos jį paremtų“, – svarstė jis.

Visgi, šiuo atveju sėkmingai rinkimuose pasirodyti galėtų tik jau dabar visuomenei gerai žinomas asmuo: „Jei nori surinkti 40–50 proc. rinkėjų balsų, reikia būti žinomam bent 60–70 proc. žmonių. Jei dabar esi nežinomas, pasiekti tokį žinomumo procentą iki rinkimų jau turbūt nelabai realu“.

M.Lapinskas nesitiki dabartinių politikos sunkiasvorių, žinomiausių Seimo narių kandidatavimo Vilniaus miesto mero rinkimuose pirmiausiai dėl to, kad netrukus po jų lauks parlamento rinkimai.

„Jei prieš pat Olimpiadą kokiose draugiškose varžybose gauni niuksą ir pralaimi rungtynes, tai į Olimpiadą nevažiuosi pačios geriausios psichologinės formos“, – palygino ekspertas.

Anot M.Lapinsko, būsimuose mero rinkimuose gali išryškėti keturi kandidatų tipažai: „Ūkiškas, smarkios rankos veikėjas, taip pat liberalizmu ir hipsteriškumu nesusitepęs proletariato atstovas, kuris kalba ir daro paprastai. Galime įsivaizduoti telkiančią moterį, kuri nori su visais sutarti – toks V.Čmilytės-Nielsen formatas. Ir galime rasti net didesnį radikalą nei R.Šimašius, kuris norėtų paversti Vilniaus miestą ne šiaip hipsterynu, bet hipsterynu kvadratu“.

Prognozę, kuriam iš šių kandidatų galėtų nusišypsoti didžiausia sėkmė, anot eksperto, apsunkina du faktoriai: būsimas rinkėjų aktyvumas ir partijų nacionalinių kampanijų fonas.

Ar gali laimėti kairiųjų atstovas?

„Mero rinkimuose svarbus yra asmenybės veiksnys – tas žmogus turi turėti žavesio, mokėti save parduoti“, – kalbėjo Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas.

A.Zuokas, anot jo, to žavesio tikrai turi – sugeba patikti žmonėms, tačiau politiko biografija, ryšiai su verslo grupėmis daliai rinkėjų gali užkliūti.

Nepaisant to, A.Zuokas, pasak V.Dumbliausko, rinkimuose pasirodytų daug sėkmingiau, negu, pavyzdžiui, kandidatavimo neatmetantis konservatorius, Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas, politologo įvardytas „nuobodžiu“.

V.Dumbliausko teigimu, konservatoriai 2020 Seimo rinkimų vienmandatėse apygardose  „Vilnių paėmė galutinai“, tad tikėtina, jog pergalė TS-LKD kandidatą lydėtų ir sostinės mero rinkimuose, tačiau tam iš tiesų reikėtų charizmatiškos asmenybės.

„M.Navickienė turi daugiau šansų, ji gerai vertinama kaip ministrė. Jeigu sugebėjo laimėti vienmandatėje Naujoje Vilnioje, vien už tai lenkiu galvą“, – kalbėjo V.Dumbliauskas.

Politologas teigė abejojantis, kad Vilniaus mero postą galėtų laimėti kairysis kandidatas, o patys garsiausi partijų vardai, pavyzdžiui, ekspremjeras Saulius Skvernelis ar Vilija Blinkevičiūtė, anot jo, į šią poziciją neitų – taikysis aukščiau.

Tuo metu scenarijų, kad S.Skvernelis galėtų kandidatuoti į Vilniaus miesto merus, o premjero postą palikti eurokomisarui Virginijui Sinkevičiui, V.Dumbliauskas laiko įmanomu, bet sunkiai įsivaizduojamu.

„Tai yra įmanomas scenarijus, bet kaip S.Skvernelis peržengs per save ir eis į žemesnį postą negu buvo? Vilniaus meras yra figūra, bet tai nėra ministras pirmininkas. S.Skvernelis dar jaunas ir, manau, neužleistų tokio posto.

iš reitingų jis mato, kad, tikėtina, jie 2024 metais formuos koaliciją su socialdemokratais. Tikėtina, kad jie gaus daugiau mandatų ir gaus premjero postą, be to, socialdemokratai gali neturėti žmogaus į šią poziciją – V.Blinkevičiūtė, tikėtina, nepaliks Europos Parlamento“, – pastebėjo V.Dumbliauskas.

2023 m. pavasarį įvyks nauji savivaldybių tarybų rinkimai, o naujai išrinkti merai turės daugiau galių.

Konstitucijoje įteisinus tiesioginius merų rinkimus, pagal naująjį Vietos savivaldos įstatymą taryba dirbs kaip atstovaujamoji institucija, o tiesiogiai išrinktas meras – kaip vykdomoji. Savivaldybės taryba, kaip ir dabar, priims svarbiausius sprendimus, tačiau ji neturės savo vadovo. Meras nebus tarybos narys.

Tiesiogiai išrinkto mero vadovaujama savivaldybės administracija rengs tarybos sprendimų projektus, pats meras šauks tarybos posėdžius, sudarys jų darbotvarkę, pirmininkaus tiems posėdžiams, tačiau nebalsuos.

Merui pavesta parengti savivaldybės biudžetą, jis bus atsakingas ir už jo vykdymą. Įstatymu merui suteikta vadinamoji veto teisė, kurios iki šiol nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.