Vidaus reikalų ministerija įstatymu sieks įteisinti migrantų apgręžimą pasienyje

Vidaus reikalų ministerija penktadienį patvirtino rengianti įstatymo projektą, kuriuo būtų įteisintas migrantų apgręžimas pasienyje.

Agnė Bilotaitė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 4:37 PM

Kaip nurodė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, teisės akte būtų numatyta, jog tokias priemones pasieniečiai galėtų taikyti ekstremaliosios, nepaprastosios ir karo padėties metu.

„Ši nuostata nebus taikoma užsieniečiams, besitraukiantiems nuo karinės agresijos ar persekiojimo“, – BNS pateiktame komentare teigė ministrė.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Laurynas Kasčiūnas ketvirtadienį pareiškė, kad neteisėtų migrantų apgręžimo politiką būtų galima įtvirtinti įstatymo lygmeniu, tačiau tam dar reikia politinio sutarimo.

Taip jis kalbėjo lankydamasis Švenčionių rajone, pasienyje su Baltarusija, kur baigiamas įrengti fizinis barjeras. 

„NSGK vadovo siūlymas seka paskui Vidaus reikalų ministerijos jau daromus darbus. VRM ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba, kasdien stebintys situaciją prie sienos su Baltarusija ir įtampoms ten nesibaigiant, jau gerokai anksčiau identifikavo poreikį tokiam įstatyminiam reguliavimui“, – sakė A. Bilotaitė.

Anot jos, pataisos „baigiamos rengti ir greitu laiku bus atiduotos instituciniam derinimui“.

„Įstatymo pataisų projektą šiuo metu dar vertina teisės ekspertai“, – kalbėjo ministrė.

VSAT atstovai anksčiau yra sakę, jog migrantų apgręžimo politikos perkėlimas į įstatymo lygmenį pasieniečių darbo iš esmės nepakeistų.

Apgręžimo Lietuva ėmėsi pernai, reaguodama į migrantų antplūdį pasienyje su Baltarusija ir apkaltinusi Minsko režimą to organizavimu.

Iš viso nuo praėjusių metų rugpjūčio 3 dienos, kai vidaus reikalų ministrė įsakymu leido pasieniečiams apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į Lietuvą neįleista daugiau nei 11 tūkstančių.

Kai kurie kritikai sako, kad šiuos veiksmus galima laikyti išstūmimais, kurie pažeidžia tarptautinę teisę. Pareigūnai tvirtina, kad migrantus jie ne išstumia, o neįleidžia į Lietuvos teritoriją.

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ Fundamentalių teisių biuras yra sukritikavęs Lietuvą dėl pasieniečių taikomo kolektyvinio migrantų atstūmimo.

Anot biuro, tokia praktika prieštarauja tarptautinei teisei ir Europos žmogaus teisių konvencijai, o galimybės pateikti prieglobsčio prašymą oficialiame pasienio kontrolės punkte realiai neveikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.