Įvertino penktąją koloną Lietuvoje: paruošta sistema, kuri Lietuvos užpuolimo atveju iš karto galėtų veikti

Piliečiai, padedantys teroristiniams režimams veikti prieš Lietuvą, yra iššūkis šaliai, kaip demokratijai, todėl Lietuva privalo tam priešintis, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ sakė video blogeris, apžvalgininkas Skirmantas Malinauskas.

 Už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ narių veikla, pasak S.Malinausko, yra akivaizdus Rusijos ir Baltarusijos spec. tarnybų projektas, kuris Lietuvos užpuolimo atveju iš karto būtų išnaudojamas.<br> lrytas.lt montažas.
 Už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ narių veikla, pasak S.Malinausko, yra akivaizdus Rusijos ir Baltarusijos spec. tarnybų projektas, kuris Lietuvos užpuolimo atveju iš karto būtų išnaudojamas.<br> lrytas.lt montažas.
Algirdas Paleckis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skirmantas Malinauskas<br>G.Šiupario nuotr.
Skirmantas Malinauskas<br>G.Šiupario nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 6, 2022, 5:28 PM

Už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ narių veikla, pasak S.Malinausko, yra akivaizdus Rusijos ir Baltarusijos spec. tarnybų projektas, kuris Lietuvos užpuolimo atveju iš karto būtų išnaudojamas.

Iš karto imtųsi veikti

Praėjusią savaitę „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ atstovai lankėsi Maskvoje, kur susitiko su Rusijos visuomenės rūmų atstovais, surengė spaudos konferenciją, kurios metu kėlė abejonių dėl dabartinės Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo, kaltino ją darant ekonominę žalą ir bauginant savo piliečius dėl galimo Rusijos įsiveržimo. Dėl šios organizacijos veiklos Generalinė prokuratūra penktadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

„Tiek K.Juraitis, tiek E.Švenčionienė, tiek A.Paleckis ir visa kita publika, esanti šalia jų, – tai nėra naudingi idiotai ar nesusipratę žmonės. Tai yra žmonės, labai tikslingai išnaudojami užsienio spec. tarnybų.

Buvo organizuotas jų oficialus susitikimas su Baltarusijos užsienio reikalų ministru – be Baltarusijos KGB įsikišimo neįmanoma tokio dalyko suorganizuoti.

Ponia E.Švenčionienė, ponas K.Juraitis dažnai dalyvauja A.Lukašenkos renginiuose, visai šalio jo, nepaisant to, kad tai yra ypatingai saugomas asmuo. Akivaizdu, kad tai yra Rusijos, Baltarusijos spec. tarnybų projektas“, – laidos metu kalbėjo S.Malinauskas.

Apžvalgininko teigimu, režimai, norėdami turėti savo įtaką, minkštąją galią kitoje valstybėje, pirmiausiai randa įrankius, kaip tą minkštąją galią įgyvendinti.

„Tai gali būti propagandiniai filmai, propagandinė produkcija, sportas, renginiai. Arba gali surasti asmenis, kurie tave palaiko arba yra motyvuojami pinigais, ir juos efektyviai naudoti kaip įrankius“, – nurodė S.Malinauskas.

„Lietuvoje yra penktoji kolona – žmonės, kurie atvirai palaiko V.Putiną arba A.Lukašenką, ir jeigu, neduok Dieve, pasikartotų scenarijus kaip Ukrainoje arba įvyktų kitokios provokacijos, yra paruošta sistema, kadrai, sukurta atskira politinė partija, kuri formaliai galėtų iš karto imtis veikti.

Savo epizoduose esu prisiminęs vieną teistą veikėją, kuris labai atvirai savo feisbuko ir „Youtube“ kanaluose sako, kad Lietuvos Respublikos pareigūnai turėtų dėtis daiktus, nes kai tik prasidės Lietuvos puolimas, jie pirmieji turi pabėgti iš Lietuvos.

Dar daugiau – jis su vardais ir pavardėmis skelbia sąrašus tų žmonių, kurie „bus denacifikuoti“. Ir mes tai leidžiame – jis vaikšto laisvai ir gali tai daryti. Mano manymu, tai yra visiškas absurdas“, – įvertino apžvalgininkas.

Turi imtis veiksmų

Penktadienį nemažai dėmesio viešojoje erdvėje susilaukė ir žinia apie Lietuvos šokėjų ant ledo Povilo Vanago ir jo žmonos Margaritos Drobiazko sprendimas šokti „Gulbių ežere“ Sočyje.

S.Malinauskas įsitikinęs, kad karo kontekste demokratijos, žmogaus teisės ir laisvės nebėra absoliučios.

„Pažiūrėkime, kaip elgėsi Ukraina, ir labai lengvai pamatysime Lietuvos kelią. Kai 2014 metais prasidėjo reikalai Kryme, kai jie prasidėjo Donbase, kai rusų teroristai atėjo į svetimą teritoriją, ir, prisidengdami neva vietiniais separatistais, atplėšinėjo gabalą valstybės, Ukraina ilgai nejuokavo – buvo uždrausti Rusijos propagandiniai kanalai, buvo sudaryti sąrašai asmenų, kurie važiuoja į okupuotą Krymą.

Žmonės labai aiškiai suprato, kad tai nėra šiaip pažiūrių, bet gyvybės ir mirties klausimas, ir jie neklydo“, – pabrėžė apžvalgininkas.

S.Malinausko teigimu, šalies piliečių žodžio laisvė karo kontekste yra mažesnė vertybė negu Lietuvos saugumas.

„Dabar, kai Rusija pradėjo karinę agresiją Ukrainoje, žūsta dešimtys tūkstančių žmonių. Klausiame savęs – kaip mes turėtume elgtis? Lietuva padarė vienus ar kitus žingsnius, bet yra žmonių, kurie vis dar padeda teroristiniam režimui veikti prieš Lietuvą.

Ar turėtume į pirmą eilę iškelti jų teises, žodžio laisvę, ar vis dėlto sakyti, kad šie dalykai yra antraeiliai – jūsų teisė šlovinti A.Lukašenką arba V.Putiną yra žymiai mažesnė vertybė negu Lietuvos saugumas“, – įsitikinęs jis.

Visą „24/7“ pokalbį su S.Malinausku per „Lietuvos ryto“ televiziją žiūrėkite sekmadienį 16 val. 30 min. ir 21 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.