VSD: A. Paleckio asociacijai suteiktas paramos gavėjo statusas atrodo prastai

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis sako, jog jam prastai atrodo valstybės institucijų sprendimas suteikti paramos gavėjo statusą už šnipinėjimą nuteisto Algirdui Paleckiui asociacijai.

Algirdas Paleckis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2022, 12:43 PM

„Prastai, mano galva, atrodo, iš principo. Nežinau, kaip institucijos šitą paaiškintų, – žurnalistams penktadienį po susitikimo su prezidentu sakė D. Jauniškis. – Reikia žiūrėti, kodėl: ar nematė pagrindo neišdavimui, (...) ar kažkaip... Čia jau ne man klausimai, mes savo griežtą poziciją esame išsakę.“

VSD vertinimu, „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ kelią grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui.

A. Paleckis nuteistas dėl šnipinėjimo Rusijos žvalgybai, jam skirta reali šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Vis dėlto būdamas įkalinimo įstaigoje jis įsteigė minėtą asociaciją, o dokumentus pasirašė elektroniniu parašu, nors naudotis telefonu ar kompiuteriu neturi galimybės.

„Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ rugpjūčio pradžioje gavo paramos gavėjo statusą. Registrų centro (RC) teigimu, pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus tokio statuso nesuteikti nebuvo galimybės.

Vis dėlto RC pabrėžė, jog tai gali pasikeisti, jei bus nustatyta, kad asociacija įsteigta neteisėtai.

Dėl „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ steigimo aplinkybių Kalėjimų departamentas anksčiau atliko tyrimą ir nustatė, kad A. Paleckis elektroniniu parašu nesinaudojo, o galimai tą padarė trečiasis asmuo.

Šią situaciją praėjusią savaitę ėmėsi aiškintis Kauno apygardos prokuratūra, pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl už šnipinėjimą nuteisto A. Paleckio parašo ant organizacijos steigimo dokumentų.

Savo ruožtu Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl pačios asociacijos veiklos. Tyrimas vykdomas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.