R. Karbauskis: daugelį Lietuvos žmonių nuvylė ir net įžeidė tokie premjerės žodžiai

Antram didžiausiam nepriklausomam elektros tiekėjui „Perlas Energija“ paskelbus apie planus vienašališkai keisti klientų fiksuotos kainos sutartis, Lietuvos viešojoje erdvėje kilo nepasitenkinimo banga. Valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio įsitikinimu, šalies piliečius įžeidė ir pirmoji premjerės Ingridos Šimonytės reakcija.

Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2022, 3:21 PM

R. Karbauskis mano, kad gyventojai galėjo įsižeisti dėl premjerės išsakytos pastabos, kad, viena vertus, „Perlas Energija“ neįvertino savo galimybių ir, kita vertus, kad gyventojai patys turėjo įvertinti ne tik tiekėjų siūlomą kainą, bet ir rizikas.

„Manau, daugelį Lietuvos žmonių nuvylė ir net įžeidė tokie premjerės žodžiai. Keista, kad tik dabar sužinome, jog nei Vyriausybės siūlyme, nei jį įtvirtinusiame įstatyme nepriklausomiems elektros tiekėjams nebuvo nustatyta jokių reikalavimų. Nei klientų garantijos, nei užstatų, nei draudimų ar patirties bei kompetencijos energetikos srityje.

Todėl manau, kad gyventojai iš pateiktų įmonių rinkosi atsakingai, pasikliaudami valdžios priežiūra. Bet Vyriausybė neatliko tinkamai visų darbų ir į sąrašą įtraukė nepatikrintus tiekėjus“, – sako R. Karbauskis išplatiname pranešime.

Kartu valstiečiai primena, kad Elektros energijos įstatymo pataisas, kuriose įtvirtinti nepriklausomi elektros energijos tiekėjai, Seimui 2021 m. rugsėjį pateikė šios kadencijos Vyriausybė ir Energetikos ministerija.

Anot R. Karbauskio, dabar būtina sukurti nepriklausomų elektros tiekėjų garantinį fondą, iš kurio būtų galima finansuoti susidariusius nuostolius vartotojams, jei tiekėjas bankrutuoja ar dėl savo veiklos praranda licenciją.

Be to, kai pažeidžiamas pasitikėjimas, kyla abejonių ir dėl kitų nepriklausomų elektros tiekėjų finansinės padėties. Pagrįstai norisi žinoti, ar jie yra užsitikrinę stabilų elektros energijos tiekimą iš pačių energijos gamintojų? Kiek jie turi ilgalaikių tiekimo sutarčių su vėjo ir saulės ar biomasės, biodujų, ar hidroelektrinėmis – elektros gamintojais, kurie garantuotų stabilų tiekimą?

„Viena aišku, kad Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) neturi pakankamai darbuotojų, nepasiruošė ir neturi įrankių užtikrinti tinkamą nepriklausomų elektros tiekėjų priežiūrą“, – pabrėžia R. Karbauskis.

Anot šešėlinės Vyriausybės energetikos ministro Arvydo Nekrošiaus, LVŽS frakcija dar prieš kilusį skandalą keturis kartus siūlė pratęsti perėjimo terminą arba jį visai atidėti.

Taip pat buvo siūloma nebausti 25 proc. antkainiu vartotojų, kurie nepasirinks tiekėjo ir liks garantiniame tiekime, leisti vartotojams patiems rinktis tiekėją jų papildomai nespaudžiant. Tačiau LVŽS frakcijos prašymai nebuvo išgirsti ir šiandien turim tokią situaciją, kurią reikia nedelsiant taisyti.

Premjerė I. Šimonytė pirmą kartą komentuodama situaciją, kai „Perlo Energija“ vienašališkai panaikino fiksuotos kainos planus, teigė kad susidariusi padėtis yra kebli, bet nėra neišsprendžiama.

„Čia buvo šiokio tokio savo galimybių neįvertinimo, bet teisinę pusę sutarčių tokio keitimo žinoma įvertins institucijos. Vakar buvo jau labai aiškiai pasakyta, kad vartotojai neprivalo sutikti su šituo pasiūlymu ir toliau jau tų sprendimų opcijų yra keletas. Viena iš opcijų tiesiog dairytis kito tiekėjo“, – LRT televizijai sakė ministrė pirmininkė.

„Čia, žinoma, ir patys vartotojai, kurie pasirenka tiekėją, ir pati esu tą sakiusi prieš antrąjį etapą, kad reikia įvertinti daugelį aplinkybių, ne tik kainą, bet ir galimybę fiksuoti tą kainą, bei laikotarpį, kuriam ją fiksuoti“, – pridūrė premjerė.

Rugpjūčio 5 d. antras didžiausias nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ pranešė, jog sparčiai augant elektros kainoms, nebegali vykdyti savo įsipareigojimų fiksuotą elektros tiekimo kainą pasirinkusiems klientams ir jiems pritaikys tiekimo planus kintama kaina, susieta su elektros kainomis biržoje.

Būtent toks įmonės žingsnis sukėlė diskusijas, kad vertėtų atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą.

Energetikos ministras Dainius Kreivys tvirtina, kad tobulinant elektros rinkos liberalizavimo procesą planuojama eilė įstatymų pakeitimų, tačiau terminas, kuomet tiekėją turės pasirinkti mažiausiai elektros suvartojantys gyventojai – bus atidėtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.