V. Zelenskis ir O. Zelenska kreipėsi į Lietuvos žmones: jų lūpomis lietuvių kalba nuskambėjo svarbi frazė

Lietuvoje minint 31-ąsias Ukrainos nepriklausomybės metines, į prezidentą Gitaną Nausėdą, jo žmoną Dianą Nausėdienę ir visus lietuvius kreipėsi Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis kartu su sutuoktine Olena Zelenska. Dėkodami už paramą tautiečiams ir pagalbą kovoje, jie kartojo – karo iššūkių išbandyta šalių draugystė po pergalės dar labiau sustiprės.

V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>Stop kadras
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>Stop kadras
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>Stop kadras
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>Stop kadras
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>Scanpix/AP nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>Scanpix/AP nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>AP/ Scanpix nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>AP/ Scanpix nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska kartu su Lietuvos prezidentu G.Nausėda ir jo žmona D.Nausėdiene.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska kartu su Lietuvos prezidentu G.Nausėda ir jo žmona D.Nausėdiene.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 1:24 PM, atnaujinta Aug 24, 2022, 1:35 PM

V.Zelenskio ir O.Zelenskos kalba nuskambėjo Vilniuje įkurtame Ukrainos centre, kuriame apsilankė ir G.Nausėda su D.Nausėdiene.

„Brangus bičiuli Gitanai, miela drauge Diana, visi ukrainiečiai, kurie dabar mus girdi, ir brangūs Lietuvos žmonės, mūsų tikrieji draugai. Būtent kaip draugai – jūs, Gitanai ir Diana, matėte mūsų šalį, mūsų žmones. Būtent kaip visa Lietuvos visuomenė sureagavo, kai atėjo laikas apginti Ukrainą: jūs nedvejojote, kai reikėjo padėti, jūs neieškojote naudos ir neskaičiavote, kiek tai kainuoja.

Jūs suteikėte mums ginklus, kai to reikėjo. Jūs parodėte lyderystę, vienijant Europą, ir tai buvo laiku. Jūs priėmėte mūsų žmones ir padarėte viską, kad jie jaustųsi kaip namuose“, – dėkojo V.Zelenskis.

Už pagalbą steigiant Ukrainos pabėgėlius globojantį centrą D.Nausėdienei padėkos žodžius tarė Ukrainos prezidento žmona O.Zelenska.

„Miela Diana, esu dėkinga jums už šį centrą, kurį mes su jumis sumanėme kaip laikiną prieglaudą ukrainiečiams. Šis centras dabar jiems tapo tikra nepriklausomybės šerdimi: juk čia mūsų žmonės jaučiasi kaip namuose – laisvi, su draugais, saugūs. Ir mes niekados nepamiršime tos šilumos, su kuria Lietuvos žmonės palaiko mūsų nepriklausomybę“, – sakė ji.

V.Zelenskis pridūrė, kad pergalė šiame žiauriame kare, stengiantis apginti savo tėvynę, dar labiau sutvirtins Lietuvos ir Ukrainos bičiulystę.

„Apie bičiulystę sako, kad ją patikrina laikas. Tačiau mūsų su jumis bičiulystė ir mūsų šalių artimumas dar stipresni, nes buvo išbandyti žiauraus karo. Ir mūsų bendra pergalė tai būtinai sutvirtins“, – patikino Ukrainos vadovas.

O.Zelenska kreipėsi ir į savo tautiečius, apgailestaudama, kad šie svarbią šventę turi minėti ne savo namuose. Tačiau, kaip pabrėžė ji, ši diena bus svarbi visur, kur tik yra ukrainiečių.

„Brangūs tėvynainiai, ukrainiečiai, kurie surado prieglobstį Lietuvoje. Šiais metais jūs minite Nepriklausomybės dieną toli nuo namų. Šiais metais Nepriklausomybės diena yra ne tik mūsų. Ji visur, kur yra ukrainiečių. Ir ši diena taip pat jūsų, brangūs Lietuvos bičiuliai, nes jūs tapote mūsų užnugariu.

Ir jums, ir mums nepriklausomybė yra įgimta vertybė, nes tai reiškia teisę auklėti vaikus savo namuose, teisę skaityti jiems pasaką vakare gimtąja kalba. Teisę būti savimi ir gyventi. Taigi su Ukrainos Nepriklausomybės diena, brangūs ukrainiečiai ir lietuviai“, – sveikino O.Zelenska.

Sveikinimo kalba buvo užbaigta lietuvių kalba.

„Šlovė mūsų Lietuvos draugams“, – lietuviškai į žmones kreipėsi O.Zelenska.

„Šlovė Ukrainai, šlovė visiems mūsų didvyriams“, – gražia lietuvių kalba jai pritarė V.Zelenskis.

Ukraina nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos paskelbė 1991 metų rugpjūčio 24 dieną, Maskvoje žlugus pučui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.