M. Maldeikis įvertino skandalingus E. Švenčionienės pareiškimus: taip ruošiami Rusijos piliečiai

Už šnipinėjimą Rusijai nuteisto Algirdo Paleckio bendražygė, itin prieštaringai vertinamos ir šiuo metu tiriamos organizacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ lyderė Erika Švenčionienė, pagarsėjusi jau ne vienu prieš Lietuvą nukreiptu skandalingu pareiškimu, vėl pateko į visuomenės akiratį.

 Erika Švenčionienė<br>T.Bauro nuotr.
 Erika Švenčionienė<br>T.Bauro nuotr.
 Erika Švenčionienė<br>Lrytas.lt koliažas
 Erika Švenčionienė<br>Lrytas.lt koliažas
Matas Maldeikis<br>T.Bauro nuotr.
Matas Maldeikis<br>T.Bauro nuotr.
M.Maldeikis.
M.Maldeikis.
Algirdas Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algirdas Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
 Erika Švenčionienė<br>Stop kadras
 Erika Švenčionienė<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 26, 2022, 4:13 PM

Su Baltarusijos diktatoriumi Aliaksandru Lukašenka ne kartą susitikusi bei rugpjūčio pradžioje į Maskvą vykusi veikėja šį kartą Baltijos kelio minėjimo dieną davė interviu propagandinei Rusijos televizijai, ir tiesioginio eterio metu vėl menkino Lietuvos valdžią.

Seimo narys, konservatorius Matas Maldeikis savo ruožtu tvirtina, kad tokie sistemingi veiksmai rodo ne ką kita, o tai, kad Rusijos auditorija jau yra ruošiama turėti tam tikrą požiūrį į Baltijos šalis ir pačią Lietuvą.

Vėl skundėsi valdžia

„Tik maža dalis balsavo už dabartinę valdžią, nes tiki tais žmonėmis. O visi kiti balsavo, nes jiems davė butelį alaus, 3 ar 5 eurus. Ši valdžia – ne mūsų, ji proamerikietiška ir nupirkta už svetimus pinigus“, – vienoje iš pagrindinių Rusijos propagandinių laidų rėžė E.Švenčionienė.

Ji skundėsi, kad „kitaip mąstantys“ žmonės, kaip ji, dabar yra stumiami į paraštes.

„Mums dabar sunku, nes jie galvoja, kad tokiems kaip aš reikia atimti pilietybę. Tiems, kurie nori draugiškų santykių su kaimynais ir taikos.

Prieš mus vyksta didžiulis mobingas, o valdžioje esantys žmonės naudojasi savo padėtimi, rodo į mus pirštais ir sako, kad mes esame priešai“, – kalbėjo visuomenės veikėja.

Į E.Švenčionienės žodžius netruko sureaguoti ir garsi propagandinės laidos vedėja.

„Laikykitės, nors suprantu, kad tai, ką sakote, nebus laikoma lojalumu savo valdžiai“, – sakė ji.

„Nieko sau demokratija, ar ne?“, – klausė E.Švenčionienė.

„Labai normali demokratija. Suvereni“, – ironizavo laidos vedėjai.

M.Maldeikis: tokie žmonės „ruošia“ Rusijos auditoriją

Seimo narys, konservatorius Matas Maldeikis dėl šios asociacijos ir jos atstovės į Generalinę prokuratūrą kreipėsi jau anksčiau. Tiesa, jo manymu, valstybės institucijos tokius atvejus galėtų vertinti ir greičiau.

„Generalinė prokuratūra pastaruoju metu neatrodo spėjanti laiku reaguoti į situaciją. Tai truputį neramina. Tikiuosi, kad saugumas dirba tyliai ir mes tiesiog nematome jų darbo vaisių, bet kalbant apie teisėsaugą, teisinių klausimų nagrinėjimą, kiek konsultuojuosi su teisininkais, galiu daryti išvadą, kad teisiškai galima tikrai truputį kitaip pažiūrėti ir greičiau reaguoti į visus šiuos dalykus“, – portalui lrytas.lt aiškino M.Maldeikis.

Pasak parlamentaro, tai, ką daro pati E.Švenčionienė ir jos atstovaujama organizacija, yra informacinės atakos, kurios yra skirtos Rusijos vidaus piliečių paruošimui.

„Kai Putinas pernai paskelbė savo reikalavimus Vakarams, juose Ukrainai buvo skirtas tik nedidelis vaidmuo – didesni klausimai buvo NATO ir mūsų narystės NATO klausimas, reikalavimas vėl atstatyti saugumo situaciją, kokia buvo iki 1997 metų.

Po to mes matėme tai, ką dabar matome Ukrainoje, ir, mano įsitikinimu, tai, ką mes galime girdėti viešojoje erdvėje iš Rusijos, jie kalba apie tai, kad po Ukrainos tie klausimai, kurie tame reikalavime buvo išsakyti, niekur nedingo, prie jų reikės grįžti. Jie kels sekančius klausimus ir eskaluos situaciją jau ne Ukrainoje, o mūsų regione.

Tai, ką galima pamatyti Rusijos televizijoje, yra aiški situacija – prieš kažkur mėnesį ar pusantro buvo pradėta labai eskaluoti rusakalbių Baltijos šalyse situaciją, apie tai, kad NATO yra okupavusi Baltijos šalis, kad čia jų niekas nenori, kad čia valdžia kartu su NATO taip daro. Latvijoje ir Estijoje ypač į tai kreipiamas dėmesys dėl ten esančių rusakalbių, nes ten galima iš karto eskaluoti, kad fašistų valdžia skriaudžia rusakalbius, reikia kalbėti apie jų gynybą“, – aiškino M.Maldeikis.

E.Švenčionienė, politiko teigimu, yra vienas iš tokių instrumentų – mat Rusija ieško žmonių, kurie galėtų Rusijos erdvėje šį naratyvą palaikyti iš vidaus.

„Tartum tai sako patys Baltijos šalių piliečiai, kurie jau tarsi šaukiasi pagalbos, kad pas mus štai tokia okupuotos valstybės situacija“, – aiškino M.Maldeikis.

Paklaustas, ar vienas garsiai kalbantis žmogus gali padaryti reikšmingą įtaką Rusijos žmonėms, Seimo narys svarstė, kad daug pastangų čia esą nereikia – užtenka tik nuolatinio palaikymo.

„Tiesiog reikia palaikyti tą žmogų, tada galima ir iš Latvijos kokią Švenčionienę rasti, iš Estijos atvežti. Tu visą laiką tiesiog kuri naratyvą, ir per ilgą laiką, jei tavo tikslas per 3 ar 4 mėnesius suformuoti vienokį ar kitokį įvaizdį, ji išeina, kala tas pačias tezes, tu programuoji tautą.

Reikia suprasti, kad Švenčionienė ne šiaip dalyvauja kažkokiose laidose – ji gauna eterį geriausiu laiku, žiūrimiausiose televizijose, kuriose pusė Rusijos sėdi ir žiūri apie karą, ir mato, kad Baltijos šalys irgi nori išlaisvinimo. Tam yra technologijos ir Rusijoje tos technologijos tikrai gerai išvystytos“, – tvirtino parlamentaras.

Generalinė prokuratūra penktadienį pranešė, kad kreipėsi į teismą su prašymu likviduoti už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio asociaciją „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ kaip neteisėtai įsteigtą.

Anot prokuratūros, asociacijos veikla yra priešinga Konstitucijai, kenkia valstybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.