Dėl butelio – pykčiai S. Skvernelio partijoje: politikos naujokė pas Panevėžio verslo šulą patraukė ne tuščiomis

Ekspremjero Sauliaus Skvernelio vadeliojamos partijos populiarumas kyla kaip ant mielių, bet iš įvairių politinių užkampių į ją suplūdusi marga publika jau ošia kibdama vieni kitiems į atlapus.

 Šią politikos naujokę į intrigų sūkurį įsiurbė ypač banali ir komiška istorija – siekdama palankumo naujai įsteigtai partijai, skyriaus vadovė pas vietos verslo šulą nusprendė eiti ne tuščiomis, o su buteliu.<br> Lrytas.lt koliažas
 Šią politikos naujokę į intrigų sūkurį įsiurbė ypač banali ir komiška istorija – siekdama palankumo naujai įsteigtai partijai, skyriaus vadovė pas vietos verslo šulą nusprendė eiti ne tuščiomis, o su buteliu.<br> Lrytas.lt koliažas
Panevėžiečio V.Matkevičiaus, kurio palankumo siekė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovai, biografija itin spalvinga.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Panevėžiečio V.Matkevičiaus, kurio palankumo siekė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovai, biografija itin spalvinga.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
S.Skvernelis: „Kokių kam gali kelti problemų tai, kad po darbo eini su kuo nors susitikti ir nešiesi dovanų?“<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis: „Kokių kam gali kelti problemų tai, kad po darbo eini su kuo nors susitikti ir nešiesi dovanų?“<br>R.Danisevičiaus nuotr.
P.Urbšys: „Kai buteliai nešami vardan Lietuvos, yra didelė rizika, kad partija gali tapti pažeidžiama.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Urbšys: „Kai buteliai nešami vardan Lietuvos, yra didelė rizika, kad partija gali tapti pažeidžiama.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Panevėžio skyriaus vadovės S.Dagės istorija su buteliu sukėlė skandalą.<br>„JP.lt“ nuotr.
Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Panevėžio skyriaus vadovės S.Dagės istorija su buteliu sukėlė skandalą.<br>„JP.lt“ nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Aug 30, 2022, 9:45 AM, atnaujinta Aug 30, 2022, 5:07 PM

Regis, ima pildytis Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ steigimą lydėjusios abejonės, kad iš skirtingų pažiūrų veikėjų sulipdytam naujam dariniui gali kilti bėdų dėl reputacijos.

Iš pradžių steigiamos partijos pamatus drebino žinia, kad su S.Skverneliu dėl pirmininko kėdės žada konkuruoti anglų kalbos mokytoja iš Marijampolės Beata Valungevičienė.

Dėl šios politikos naujokės ambicijų žandai kaito ne vienam partijos kūrėjui, mat B.Valungevičienė neslėpė pažinties su prieštaringai vertinamais verslininkais Žydrūnu Buzu ir Arūnu Pukeliu.

Paaiškėjus šioms aplinkybėms mokytoja buvo priversta atsiimti savo kandidatūrą, vis dėlto buvo išrinkta į partijos valdybą.

Vėliau B.Valungevičienė tapo ir partijos Marijampolės skyriaus vadove, nors S.Skvernelis atvirai agitavo už buvusį aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką.

Skyriaus vadovė buvo pasišovusi dalyvauti ir Marijampolės mero rinkimuose, tačiau bent šis galvosopis partijai praslinko – po audringų ginčų kandidatu tapo K.Mažeika.

Ėjo ne tuščiomis

Bet aistros sukilo partijos Panevėžio skyriuje. Kai kurie jo nariai piestu stojo prieš galimą šio skyriaus vadovės, kirpėjos ir poetės Solveigos Dagės, kandidatavimą į merus.

Šią politikos naujokę į intrigų sūkurį įsiurbė ypač banali ir komiška istorija – siekdama palankumo naujai įsteigtai partijai, skyriaus vadovė pas vietos verslo šulą nusprendė eiti ne tuščiomis, o su buteliu.

Praėjusią savaitę Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ valdyba turėjo svarstyti, ką daryti su iš Panevėžio gautu skundu, kad S.Dagės kandidatavimas į merus partijai gali duoti daugiau žalos nei naudos.

Nors S.Dagė dar nėra išrinkta kandidate, kai kurie jos bendražygiai nuogąstauja, kad jei tai įvyktų, į viešumą gali praslysti ir naujos partijos reputacijai žalinga vadinamoji Solveigos istorija su buteliu.

Šios istorijos atgarsiai partijos vadovybę bei jos etikos ir skaidrumo sergėtojus pasiekė liepos pradžioje, kai S.Dagė skyriaus nariams raštu paaiškino aplinkybes, kodėl pas Panevėžio Prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovą Visvaldą Matkevičių ėjo nešina buteliu.

Pas įtakingą vietos verslininką, anksčiau buvusį ir meru, ir savivaldybės administracijos direktoriumi, naujos partijos atstovė ėjo tartis dėl pagalbos siunčiant kvietimus į susitikimą su iš Vilniaus atvykstančia Seimo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija.

S.Dagė tikėjosi, kad V.Matkevičiui padedant jos organizuojamas renginys atrodys solidžiau – į jį pavyks privilioti daugiau vietos verslo atstovų. Dėl to eidama į susitikimą su verslininku kirpėja į rankinę įsimetė, kaip pati sako, dovanų – butelį kokybiško gėrimo. Vėliau atsakinėdama į suglumusių kolegų priekaištus moteris stebėjosi – esą negi turėjo neštis tortą.

Partijos skyriaus nariams išplatintame laiške S.Dagė ironizavo, kad tai būtų sukėlę dar daugiau aistrų. Be to, ji stebėjosi, ar kiti į svečius, ypač nusiteikusius priešiškai, eina be nieko.

Galimai kandidatei į Panevėžio merus tuščiomis eiti pas verslininką atrodė nepriimtina ir todėl, kad ėjo prašyti paslaugos. Beje, S.Dagė partijos bičiuliams neva užsiminė, kad V.Matkevičiaus palankumo reikėjo ne tik dėl kvietimų verslininkams.

Buteliu skyriaus pirmininkė esą bandė užglaistyti ir kilusius kažkokius ginčus dėl Aukštaitijos regioną kuruojančio partijos vicepirmininko Tomo Tomilino 400 eurų skolos už reklamą viename vietiniame naujienų portale.

Praeitis – ypač spalvinga

Galbūt ir nieko nuostabaus, kad S.Dagė pas V.Matkevičių nenorėjo keliauti be dovanų, – Panevėžyje visiems žinoma, kad už jas buvęs šio miesto meras netgi buvo teisiamas.

2012 metais teismas jį pripažino kaltu dėl kyšininkavimo, dokumentų klastojimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo bei neteisingų duomenų apie pajamas pateikimo, nuteisė 3 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme ir nusprendė iš jo konfiskuoti daugiau kaip 74 tūkst. litų.

V.Matkevičius taip pat turėjo sumokėti beveik 72 tūkst. litų mokesčių. Tiesa, pasikeitus kai kurioms Baudžiamojo kodekso nuostatoms laisvės atėmimo bausmės vykdymas jam buvo atidėtas trejiems metams.

Būdamas Panevėžio specialiosios mokyklos direktorius V.Matkevičius sudarė išskirtines sąlygas vienai bendrovei laimėti kelis konkursus statybos ir remonto darbams šioje įstaigoje atlikti.

Už tai bendrovės lėšomis mokyklos direktoriaus šeimai priklausančiame name buvo atlikta 74 tūkst. litų vertės statybos darbų ir pirkta paslaugų iš kitų bendrovių.

Iš kitos bendrovės vadovo V.Matkevičius gavo dovanų 4 tūkst. litų vertės televizorių už tai, kad ši įmonė laimėtų fiktyvų viešųjų pirkimų konkursą informatikos klasei įrengti, o ateityje mokyklos direktorius įmonės vadovui žadėjo ir daugiau pelningų užsakymų.

Dovanai susimetė visi

Ikiteisminį tyrimą ilgai narpliotoje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos pareigūnai. Kai buvęs meras įkliuvo už machinacijas, valdybai vadovo Povilas Urbšys.

Buvęs parlamentaras šiuo metu priklauso S.Skvernelio vadovaujamai partijai ir netgi yra prisidėjęs prie to, kad su jo vardu siejamam pilietiniam judėjimui „Kartu“ priklausiusi S.Dagė taptų partijos Panevėžio skyriaus vadove.

„Bet jei ji būtų deklaravusi, kad vardan Lietuvos ir partijos taps butelio nešiotoja, būtų buvusi kita kalba“, – apgailestavo P.Urbšys.

Beje, alkoholis esą pirktas iš lėšų, kurios bendroms reikmėms buvo renkamos iš skyriaus valdybos narių. P.Urbšys kalbėjo, jog net košmare nebūtų susapnavęs situacijos, kad teks mestis buteliui, kuris bus nešamas už korupciją nuteistam veikėjui.

Ši situacija nemaloniai nustebino ir dar du partijos Panevėžio skyriui priklausančius buvusius teisėsaugos pareigūnus – Policijos departamento Kriminalinės policijos valdybos viršininką Eugenijų Ušinską ir Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovą Rolandą Rutę.

Dūris skaidrumo šaukliui

Bangas dėl S.Dagės reputacijos partijoje ėmęs kelti P.Urbšys „Lietuvos rytui“ tvirtino pats nepretenduojantis tapti kandidatu į Panevėžio merus. Tačiau buvęs Seimo narys mano, kad anksčiau minėta istorija naujai partijai garbės nedaro ir neturėtų būti toleruojama.

Jis taip pat apgailestavo, kad S.Dagė sulaukė palaikymo, – užuot svarsčiusi skyriaus vadovės elgesį, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ valdyba sprendė, ar iš partijos neturėtų būti šalinamas šią istoriją į viešumą keliantis P.Urbšys.

Panašu, kad buvusiam parlamentarui partijos vadovybės reakcija buvo netikėta. P.Urbšys sakė tikėjęs anksčiau skelbtais naujos partijos vertybiniais principais – esą bus laikomasi moralios politikos, o svarbiausia – skaidrumo.

„Bet butelio istorija, mano galva, akivaizdžiai tam prieštarauja“, – įsitikinęs politikas.

Anot P.Urbšio, kandidato į merus statuso siekiančios skyriaus vadovės elgesys neturi nieko bendra su politika: „Ji pati aiškina, kad tai yra įprasta praktika versle. Bet V.Matkevičius nėra vien verslininkas, tai asmuo, kuris praeityje buvo teistas už korupcinius nusikaltimus, ir man gaila, kad partijos vadovybė į tai nenori gilintis.“

Pašnekovas pusiau juokais sakė suprantantis, kad yra žmonių, kurie negali nenešti, ir yra tokių, kurie negali neimti: „Bet praktika tokia, kad tie asmenys labai greitai susikeičia vietomis.

Kai buteliai nešami vardan Lietuvos, yra labai didelė rizika, kad partija gali tapti pažeidžiama. Tuo suskubs pasinaudoti mūsų oponentai, kurie aiškina, kad mūsų partija esą susibūrė ne dėl Lietuvos, o vardan valdžios. Bet labai nesinori, kad nusileistume iki butelio lygio.“

Buvęs Seimo narys taip pat apgailestavo, kad problema partijai, regis, tampa ne tas, kuris neša butelį, o tas, kuris apie tai kalba.

„Naivu tikėtis, kad partijos deklaruojamos vertybės šimtu procentų sutaptų su jos narių žemiškais darbais. Vis dėlto labai tikiuosi, kad partija ras tinkamą išėjimą iš šio aklagatvio“, – svarstė P.Urbšys.

Orientyrą jau pametė?

Apie Panevėžio skyriaus vadovės paklydimus prabilęs politikas pripažino, kad partijose, ypač naujai kuriamose, pasitaiko įvairių suklupimų, bet esą svarbu iš jų mokytis, o ne numoti ranka.

P.Urbšys taip pat teigė, kad Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ politikams mėgina kelti aukštesnius standartus, todėl ir pati turėtų jų laikytis.

„Mes kritikuojame kitus, bet sau tarsi bandome taikyti dvejopus standartus. Jei jau norime tapti skaidrumo ir demokratiškumo kelrode žvaigžde mūsų politinėje padangėje, ir patys turėtume laikytis aukščiausių vertybinių principų.

Naujai partijai būtų ypač žalinga pernelyg įsijausti į neklystančiosios vaidmenį. Tokia buvo tik Sovietų Sąjungoje veikusi Komunistų partija, kai būdavo mėgstama dangstytis kolektyvine nuomone“, – „Lietuvos rytui“ dėstė P.Urbšys.

Priekaištavo dėl sumaišties

Tačiau tokios P.Urbšio kalbos ir pamokymai, atrodo, gerokai erzina partijos vadovybę. Jos valdybos posėdyje praėjusį trečiadienį nuskambėjo siūlymų mesti teisybės ieškotoją iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, tiesa, nuogąstauta, kad tai gali kenkti jos įvaizdžiui.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, kai kurie demokratai priminė, kad taip pasielgusi partija esą mažai skirsis nuo valstiečių, kurių lyderis Ramūnas Karbauskis už kitokią nuomonę yra pašalinęs ne vieną narį.

Demokratų sąjungos vicepirmininkas Linas Kukuraitis pripažino, kad formalus pagrindas pašalinti P.Urbšį buvo, – į valdybą kreipėsi daugiau kaip pusė Panevėžio skyriaus narių, kurie nepatenkinti jo esą keliama sumaištimi ir prašo šalinti iš partijos.

Vis dėlto, anot L.Kukuraičio, valdyba nusprendė, kad situaciją turėtų išspręsti pats skyrius visuotiniame narių susirinkime.

Be to, politikas tikino, kad problemų kelia ne tiek P.Urbšio keliama vadinamoji butelio istorija, kiek apskritai destruktyvi jo veikla: „Ši istorija ėmė lįsti kaip kontrargumentas. Ten vyksta gerokai platesnė kova. Ji virto ir asmenine kova, kurios išraišką jūs žinote. Tai ir butelio istorija, ir parašų rinkimai vienų prieš kitus.“

L.Kukuraičio teigimu, didžioji skyriaus narių dalis P.Urbšį kaltina kaitinant aistras, trikdant posėdžius ir kaitaliojant jų darbotvarkes.

„Panevėžyje vyksta kažkoks nevaldomas procesas, matyt, susijęs su pernelyg didele judėjimo „Kartu“ įtaka skyriui ir būsimais savivaldos rinkimais.

Mano vertinimu, didžiausia problema ten yra stabdomas kandidatų sąrašo formavimo procesas. Jis jau turėjo būti pateiktas valdybai, bet viskas blokuojama“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo politikas.

Parlamentaras taip pat teigė, kad bus vertinama ir vadinamoji butelio istorija, – į ją gilinsis partijos Etikos ir skaidrumo komisija.

Nesiekia būti šventesni

Tiesa, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovybės požiūris į S.Dagės žygį pas verslininką gana aiškus. Bent jau „Lietuvos ryto“ kalbintas S.Skvernelis šioje istorijoje nemato didesnių problemų.

Partijos vedlys mano, kad einant į svečius normalu neštis dovanų, ir nesvarsto, ar į viešumą iškilusi istorija galėtų pakenkti kandidato į merus ar partijos reputacijai.

„S.Dagė dar nėra partijos kandidatė ir nebūtinai tokia taps.

Be to, juk eidamas pas ką nors į svečius dažnas nešasi gėlių, tortą ar saldainių, kas kam patinka. Kokių kam gali kelti problemų tai, kad po darbo eini su kuo nors susitikti ir nešiesi dovanų. Kas čia bloga? Nebūkime šventesni už Romos popiežių“, – kalbėjo buvęs premjeras.

Partijos vadovas nemano, kad nešdama butelį anksčiau už korupciją nuteistam verslininkui S.Dagė siekė jo palankumo, be to, gyrė moterį už norą ir pastangas prikviesti į susitikimą kuo daugiau žmonių.

„Čia matau bandymą sukelti audrą stiklinėje, ir tiek. Bet galbūt partija nuspręs ir pateiks rekomendacijas, kad ateityje nieko neštis negalima, ir tokie pokalbiai būtinai turi vykti prie tuščio stalo ir kad negalima net vandens gerti, kad niekas nepamanytų, jog siekiama palankumo“, – ironizavo S.Skvernelis.

S.Dagė apie partiją skaldančią istoriją „Lietuvos rytui“ nedaugžodžiavo: „Negaliu komentuoti to, kas nesibaigė. Procesas dar vyksta.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.