Žmones nuo elektros kainų šoko gelbės „mistinis planas“? Kol G. Nausėda laukia, iš I. Šimonytės rūmų – kitokie signalai

Gitanas Nausėda iš Vyriausybės laukia plano, kaip ruošiamasi apsaugoti gyventojus nuo elektros kainų šoko. O opozicija laukia, kad prezidentas valdantiesiems pagaliau užkurs pirtį, jeigu tokio plano nebus.

Gitanas Nausėda Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ar prezidentui G.Nausėdai ir premjerei I.Šimonytei pavyks suderinti planus?<br>T.Bauro nuotr.
Ar prezidentui G.Nausėdai ir premjerei I.Šimonytei pavyks suderinti planus?<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 3, 2022, 8:00 AM, atnaujinta Sep 3, 2022, 4:09 PM

Anksčiau susitikęs su premjere Ingrida Šimonyte šalies vadovas pareikalavo pateikti konkrečių veiksmų planą, kaip Vyriausybė ketina kompensuoti dramatiškai išaugusias elektros kainas.

Tada po susitikimo abi pusės tepranešė, esą sutarta, kad šiuo metu vartotojų apsauga yra svarbiausias valstybės prioritetas.

O šį antradienį G.Nausėda priminė, kad Vyriausybės rengiamą planą tikisi išvysti kitą savaitę, taip pat pakartojo, jog žiemą žmonės turi sulaukti valdžios pagalbos.

Šaltinių teigimu, prezidento ir premjerės susitikimas numatytas pirmadienį.

Tiesa, dar šią savaitę Prezidentūra tikėjosi gauti ir būsimo plano apmatus. Bet ar toks juodraštis Prezidentūrą jau pasiekė, nežinia.

Prioritetai – skirtingi

Bet antradienį vykusiame valdančiosios koalicijos lyderių pasitarime apie jokį planą nebuvo užsiminta. Bent taip tikino „Lietuvos ryto“ neoficialiai kalbinti šio pasitarimo dalyviai. Priešingai, premjerė esą net pasijuokė, kad tai – eiliniai G.Nausėdos paistalai, į kuriuos neverta kreipti daug dėmesio.

Be to, atrodo, skiriasi prezidento ir Vyriausybės prioritetai.

G.Nausėda akcentuoja, kad pagrindiniu valdžios prioritetu turėtų tapti laukianti sunki žiema, o valdančiosios koalicijos viršūnių susitikime, anot kai kurių jo dalyvių, pagrindinis dėmesys buvo skirtas būsimai valstybės tarnybos reformai.

Be kita ko, valdantieji informuoti, kad jau netrukus finansų ministrė Gintarė Skaistė turėtų pristatyti mokesčių reformą. „Bus ir gerų, ir blogesnių naujienų, bet jos nebuvo detalizuojamos“, – sakė „Lietuvos ryto“ pašnekovai.

Šaltinių teigimu, konkretumo išvengta ir kalbant apie galimybę atidėti mokesčius už elektrą verslui ar lengvatinį PVM tarifą viešbučiams ir viešojo maitinimo įstaigoms. Pasitarime nekalbėta ir apie kokias nors skubias priemones, kurios galėtų padėti amortizuoti smarkiai išaugusias paprastų vartotojų išlaidas už elektros energiją.

Regis, valdantieji raminasi, kad jau veikiančio kompensavimo mechanizmo pakanka ir pagrindinės diskusijos sukasi tik apie sumą, kurią reikėtų numatyti kitų metų biudžete. Tiesa, ji dar irgi sunkiai apčiuopiama.

Reaguodamos į rekordiškai išaugusias dujų ir elektros kainas kai kurios Europos šalių vyriausybės jau anksčiau ėmėsi veiksmų, kurie palengvintų namų ūkiams tenkančią naštą. Tuo metu Lietuvos politikai prasidėjus kainų pasiutpolkei išėjo atostogų.

Buvo kalbėta neaiškiai

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo teigimu, visus valdančiosios koalicijos lyderių pasitarime aptartus būsimus darbus galima vadinti ir „mistinio plano“ dalimi.

Vis dėlto politikas pripažino, kad jokio konkretaus plano, apie kurį pastaruoju metu kalba prezidentas ir jo atstovai, I.Šimonytė neparodė ir apie jį nekalbėta.

„Joks planas, kuris būtų pristatomas G.Nausėdai, mums nebuvo parodytas. Bet gal tai, ką mes šnekėjome, gali būti jo dalis? Tarkime, ką Vyriausybė ruošiasi daryti dėl „Perlo energijos“ klientų arba tai, koks bus kitų metų biudžetas.

Premjerė sakė, kad su tuo planu įvyko kažkoks nesusipratimas.

Bet daugiau nieko neaiškino, o mes ir neklausėme. Kadangi vėlavau, maniau, kad visiems kitiems viskas aišku. Man toks įspūdis liko, kad su prezidentu dėl jokio plano nebuvo tartasi, tik taip nuskambėjo, kad jis turėtų atsirasti“, – atviravo E.Gentvilas.

Tikisi, kad bus santūrus

Kaip elgsis G.Nausėda, jeigu I.Šimonytė ir kitą savaitę pas jį ateis tuščiomis? Gal šįkart prezidentas pakels balsą, kurio jau ima pasigesti ministrams į atlapus bandanti kibti Seimo opozicija?

Apie tai paklaustas E.Gentvilas svarstė, kad G.Nausėda šioje situacijoje turėtų elgtis santūriai: „Manau, prezidentas ima jausti atsakomybę už valstybę ir neturėtų skatinti opozicijos imtis destrukcijos. Jis opoziciją turėtų pristabdyti.“

Politikas taip pat sakė, kad pirmoje kadencijos pusėje prezidentas keletąkart yra nemaloniai nustebinęs, bet dabar situacija esą gerokai pasikeitusi: „Atrodo, G.Nausėda ima suprasti, kad kažin ar verta draskyti Vyriausybę ir stumti šalį link pirmalaikių rinkimų.“

Išmušė revanšo valanda

Kai kurie valdantieji „Lietuvos rytui“ netgi yra prasitarę apie neva egzistuojantį susitarimą su prezidentu, kad jis paveiks opoziciją, jei ji imtų pernelyg kelti bangas.

Tuo metu opozicijos atstovai mano, kad tokie lūkesčiai nepagrįsti – esą išmušė politinio revanšo valanda, kai prezidentas gali drąsiau kibti į atlapus valdantiesiems.

Antai Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis įsitikinęs, kad daugiau snūduriuoti G.Nausėda neturi teisės: „Šalies vadovas valdantiesiems pastaruoju metu buvo per švelnus. Nežinau, kodėl, gal yra kokių nors susitarimų po stalu? Akivaizdu, kad jis nuolaidžiavo ir dėl energetikos, ir dėl tranzito, nors privalėjo būti griežtesnis.“

„Darbietis“ mano, kad prezidento reikalavimas atnešti planą, kokių Vyriausybė ketina imtis veiksmų dėl energijos kainų, yra pagrįstas: „Tokio plano jau seniai laukia ir opozicija, ir gyventojai.

Jei G.Nausėda jo nesulauks, manau, turėtų reaguoti ypač griežtai ir pareikalauti energetikos ministro Dainiaus Kreivio politinės atsakomybės.“

A.Mazuronio manymu, energijos išteklių kainos būsimą politinį sezoną bus pagrindinė tema, o prezidentas, reikalaudamas to, ką valdantieji privalo padaryti, turėtų išnaudoti galimybę politiniam revanšui.

Turėtų dalytis atsakomybe

Ar pernelyg didelis spaudimas Vyriausybei nesukeltų jos ar net valdančiosios daugumos griūties? Galbūt G.Nausėda nori išvengti šios rizikos?

„Geriau kokia nors kitokia Vyriausybė nei nedirbanti. Abejoju, kad prezidentas bijotų šitos Vyriausybės griūties. Man jis neatrodo labai išsigandęs. Tikiu, kad G.Nausėda įjungs antrą, trečią, o gal net ir ketvirtą pavarą.

Prezidentas skyrė ministrus, todėl irgi yra atsakingas už jų veiklą. Jeigu jis nieko nedarys, turės dalytis atsakomybę kartu su ministrais“, – kalbėjo A.Mazuronis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.