Motinos košmaras tęsiasi: bijo, kad už pedofiliją teisiamas vyras nepasirodytų prie mokyklos II dalis

Apie seksualinę prievartą prabilusias mergaites užstojusi motina baiminasi dėl jų saugumo. Teisiamasis vaikšto laisvėje, o valdininkai nepaisė jos prašymų. Tuo tarpu šiurpias pedofilijos bylas narpliojantys pareigūnai atskleidė, kada reaguoti reikia kuo greičiau.

 Apie seksualinę prievartą prabilusias mergaites užstojusi motina baiminasi dėl jų saugumo.<br> 123rf.com nuotr.
 Apie seksualinę prievartą prabilusias mergaites užstojusi motina baiminasi dėl jų saugumo.<br> 123rf.com nuotr.
 Kauno vaiko teisių apsaugos tarnyba atsakė, kad neva darė viską, jog apsaugotų vaikus nuo neigiamų išgyvenimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Kauno vaiko teisių apsaugos tarnyba atsakė, kad neva darė viską, jog apsaugotų vaikus nuo neigiamų išgyvenimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Kauno vaiko teisių apsaugos tarnyba atsakė, kad neva darė viską, jog apsaugotų vaikus nuo neigiamų išgyvenimų.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Kauno vaiko teisių apsaugos tarnyba atsakė, kad neva darė viską, jog apsaugotų vaikus nuo neigiamų išgyvenimų.<br> M.Patašiaus nuotr.
 „Aš už savo dukras kovosiu“, – patikino dviejų mergaičių motina.
 „Aš už savo dukras kovosiu“, – patikino dviejų mergaičių motina.
 Moterų teisių asociacijos vadovė Vilija Žukauskaitė.
 Moterų teisių asociacijos vadovė Vilija Žukauskaitė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 4, 2022, 10:15 AM, atnaujinta Sep 5, 2022, 6:24 AM

Mergaitė jautėsi kalta

– Kada seksualinę prievartą galėjo patirti jūsų vyresnioji duktė?

– Baudžiamoji byla dėl vyresnės dukters prievartavimo buvo pradėta tirti prieš trejus metus.

Gyvenome visa šeima kartu ir kartą vyresnėlė man pasakė, kad tėvas prie jos lindo. Jai tada buvo vos aštuoneri.

Mano vyras nėra vyresniosios dukters biologinis tėvas – ją įsivaikino po mūsų vestuvių, kurios įvyko 2013 metais.

Susituokėme iš meilės, tikėjausi, kad ir toliau mane mylės. Po to susilaukiau antrosios atžalos – jo biologinės dukters.

Iš pradžių jis atrodė rūpestingas, gražiai bendraudavo su mergaitėmis.

Nebuvo jokių iškrypimo požymių. O aš net baisiausiame sapne nesapnavau, kad dėl to gali sugriūti mūsų gyvenimas.

Pirmąją tyrimo dalį „Su mergaitėmis žaidusį tėvą vejasi šiurpūs kaltinimai“ skaitykite čia.

– Kokiomis aplinkybėmis vyresnioji mergaitė išdrįso apie tai kalbėti?

– Tai įvyko ne namuose. Svečiavomės pas mano draugę. Dukra pasakė, kad nori man kai ką pasakyti.

Ji atskleidė, kad įtėvis prie jos lindo, liepdavo nusirengti, kišdavo pirštus į jos intymią vietą, paguldęs ant pilvo liepdavo atsiklaupti, darė kitus baisius dalykus.

Jis sakydavo, kad jie eina pažaisti. Ji dar buvo per maža, kad suvoktų, jog su ja daromas nusikaltimas.

Iš pradžių man buvo sunku tuo patikėti, kirbėjo abejonė, ar dukra neišsigalvojo.

Bet mergaitė per apklausas kalbėjo tą patį. Buvo atliktos ir ekspertizės.

Pasitvirtino, kad ji sakė tiesą. Dar paaiškėjo, kad jis jai rodydavo ir erotinius filmus.

– Ar mergaitė buvo prigrasinta tylėti?

– Taip, jis buvo prigrasinęs, kad įdukra niekam apie tai neprasitartų, nes prabilusi ji neva sugriautų šeimą. Jis duodavo mergaitei ir pinigų už tylą.

Tada ji buvo tapusi labai uždara, nenorėjo su niekuo kalbėti, net su manimi mažai kalbėdavo. Taip stipriai mano vyras buvo ją įbauginęs.

Nors vyresnei dukrai padeda psichologai, ji vis dar negali atsigauti. Dabar ji kenčia nerimą dar ir dėl mažosios sesers.

Neseniai vyresnioji dukra apsiverkė. Ji pasijuto kalta, kad man papasakojo apie patirtą prievartą, kad šeima sugriuvo. Aiškinau dukrai, kad šeimą sugriovė ne ji, o mano vyras.

Tenka dairytis per petį

– Kokio amžiaus yra kitos dvi mergaitės, kurios taip pat buvo pripažintos nukentėjusiosiomis?

– Viena jų yra mano pusseserės dukra. Šiuo metu ji – septyniolikametė.

Tuo metu, kai mano vyras prie jos lindo, jai buvo trylika metų. Dar viena nukentėjusioji yra jos draugė.

Kai viskas paaiškėjo, liepiau vyrui susikrauti daiktus ir nešdintis.

– Kaip sutuoktinis tada reagavo?

– Jis man prisipažino lindęs prie mano pusseserės dukters ir aiškino, kad mano vyresnėlė dukra viską išsigalvojo. Vėliau jis neigė, ėmė aiškinti, kad abi mergaitės fantazuoja.

Tikiu karmos dėsniu ir viliuosi, kad mano vyras už viską, ką blogo padarė vaikams, sulauks atpildo.

– Kaip šiuo metu gyvenate ir jaučiatės?

– Abi mergaitės gyvena su manimi. Bet dar jaučiuosi kaip košmare, kelia nerimą ir klausimas, kaip joms atsilieps patirta prievarta.

Kai iš manęs buvo paimtos dukros ir iškelta baudžiamoji byla, maniau, kad tas košmaras niekada nesibaigs.

Buvau labai prislėgta, atrodė, kad mano gyvenimas neteko prasmės. Man tada niekas nepadėjo. Norėjosi kaukti iš vidinio skausmo.

Dabar bijau, kad mano vyras, su kuriuo aš skiriuosi, nepasirodytų prie namų ar mokyklos, neišgąsdintų mergaičių. Kai einame pasivaikščioti, visada dairomės per petį.

Bet aš už dukras kovosiu. Stiprybės man teikia suvokimas, kad privalau nenuleisti rankų ir jas užauginti.

Žinau, kad turiu labai stengtis, nes aš jas beprotiškai myliu.

Mergaitė gūžėsi nuo klausimų

Ritos dukterų istorijos yra panašios į daugybės kitų jų bendraamžių skaudžią patirtį. Seksualinę prievartą vaikai patyrė namuose, kur turėjo jaustis saugūs. Juos skriaudė tie, kurie privalėjo mylėti.

Vienos aukos apie skaudžią patirtį per apklausas kalbėjo baugščiai, tyliai, kitos – kiek drąsiau, atviriau.

Vis dėlto dauguma vaikų dar buvo per maži suvokti, kad juos neva žaisti pakvietę tėvai, įtėviai, patėviai, dėdės ar seneliai darė nusikaltimus.

„Svarbu, kad seksualinis smurtas būtų kuo anksčiau atpažintas ir būtų surinkta kuo daugiau įrodymų. Būna, kad vaikai kam nors papasakoja, bet jais netikima, tada jie ir toliau gyvena su sunkiomis mintimis.

Reikėtų vaikais patikėti ir stengtis, kad jie nebijotų kalbėti“, – kalbėjo prokuroras Virginijus Mizaras, išnarpliojęs ne vieną šiurpią bylą, kurioje nukentėjusiaisiais yra pripažinti vaikai.

Pareigūnui į atmintį įsirėžė vaizdas, kaip per apklausą išgirdusi klausimus apie tėvą susigūždavo ir rankomis veidą užsidengdavo mergaitė, kuri namuose buvo prievartaujama dvejus metus.

52 metų vyriškis skriaudė ir kitus du vaikus, juos mušdavo, o seksualinei aistrai tenkinti išsirinko dešimtmetę dukrą.

Keisčiausia, kad dvejus metus atsakingos tarnybos nematė, kaip kenčia su tėvu gyvenantys vaikai, nors socialiniai darbuotojai lankėsi namuose.

Buvo sureaguota tik po to, kai viena iš dukterų prasitarė, ką tenka patirti jos seseriai. Prievartauta mergaitė viską išsamiai papasakojo. Ekspertai nematė aplinkybių, kurios verstų abejoti jos pasakojimu.

Per ikiteisminio tyrimo teisėjo apklausą dalyvavo ir tėvas. Jis abejingai klausėsi dukters parodymų. Mergaitė pasakojo, kad jos tėvo daiktas būdavo mažas, po to pasidarydavo didelis ir iš jo išbėgdavo skystis.

Baudžiamoji byla jau perduota teismui, už mažametės prievartavimą tėvui gresia nuo 3 iki 13 metų laisvės atėmimo bausmė.

Vis dėlto randai, kuriuos mergaitės širdyje ir psichikoje paliko prievarta, gali sopėti kur kas ilgiau nei tėvui skirti bausmės metai.

Panašų košmarą patyrė ir Vakarų Lietuvoje gyvenanti mergaitė, kurią daug kartų žaginęs tėvas aiškindavo, kad neva taip daro visi tėvai. Jis buvo prigrasinęs dukrą niekam apie tai nepasakoti, nes kitaip ji atsidurtų kalėjime.

Teisme 47 metų vyriškis aiškino, kad dukra jį gundė. Teisėjai juo nepatikėjo ir pasiuntė už grotų devyneriems metams.

Siaubūnas dar ir filmavo

Niekas ilgai nematė ar nenorėjo matyti, kas vyko ir Kaišiadorių rajone esančiuose namuose, kur duktė tėvo prievartavimus kentė kelerius metus. Su juo vienu ji gyveno po tėvų skyrybų. Kiti vaikai liko su motina.

Vyriškis neturėjo nuolatinio darbo, pakilnodavo taurelę, namai buvo netvarkingi, bet atsakingos tarnybos į tai žiūrėjo pro pirštus.

Mergaitė apie patiriamą prievartą buvo sakiusi draugėms, kurios matė jos tėvą nuogą išeinantį iš tualeto.

Draugės papasakojo savo tėvams, bet jie, užuot padėję skriaudžiamai mergaitei, uždraudė dukterims su ja draugauti.

Duktė dalyvauti procese prieš tėvą tvirtai ryžosi tik tapusi pilnametė ir išvykusi gyventi į užsienio šalį, kur apie tai nebijoma kalbėti, o smurto aukos sulaukia paramos.

Prievartautojas per pirmąją apklausą pripažino, kad vieną kartą su dukra turėjo lytinių santykių, bet kitą dieną apklausiamas pas ikiteisminio tyrimo teisėją pakeitė plokštelę.

„Aš gal taip tik įsivaizdavau, kad to norėčiau. Gailiuosi, kad taip įsivaizdavau“, – aiškino 58 metų vyras, po to iš viso tylėjęs.

Nors kaltės kratėsi, jam nepavyko išsisukti. Dukros parodymai buvo išsamūs, o per kratą jo namuose tyrėjai rado kompiuterinių diskų.

Atkūrus ištrintus vaizdo įrašus paaiškėjo, kad siaubūnas filmavo, kaip verčia dukrą tenkinti jo aistrą oraliniu būdu.

Tai jis pradėjo daryti, kai mergaitei suėjo dešimt metų.

Praėjusių metų pabaigoje prievartautojas buvo nuteistas aštuonerius metus kalėti, bet už grotų nebuvo pasiųstas dėl ligos, nes jam reikėjo nuolatinės slaugos. Siaubūnui buvo amputuotos abi kojos, jis pakliuvo į globos namus.

Retai pripažįsta kaltę

„Lietuvos ryto“ kalbinti tyrėjai prisiminė vos vieną kitą atvejį, kai įtariamasis prisipažino, ką darė su kartu gyvenančiu vaiku.

Marijampolietis, išnaudojęs sugyventinės mažametę dukrą, apklausiamas pareigūnų iš karto ėmė gailėtis.

Vyriškis detaliai papasakojo, kiek giliai įvedė lytinį organą, dar parodė tai pirštais: „Gal du centimetrus.“

„Tokių atvejų, kai vaikų prievartautojai ir tvirkintojai pripažįsta kaltę, būna retai. Dažniausiai remiamės vaikų parodymais ir ekspertų išvadomis.

Nors tokie ikiteisminiai tyrimai sudėtingi, dažniausiai vaikų prievartautojai sulaukia atpildo“, – kalbėjo pareigūnai, narpliojantys bylas, kurios vėliau teismuose nagrinėjamos už uždarų durų.

Specialisto kvalifikacija – paslaptis?

– Ar valstybės įgaliotas specialistas, perduodamas 6-metę tėvui, žinojo, kad prokurorai jam yra pareiškę kaltinimus dėl kitų vaikų seksualinės prievartos? – paklausiau Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Andželikos Vežbavičiūtės.

– Situacija labai jautri ir vaiko teisių gynėjai daro viską, kad maksimaliai apsaugotų vaikus nuo neigiamų išgyvenimų. Tiek tėvams, tiek vaikams teikiama visokeriopa pagalba.

Prieš priimant sprendimą dėl vaikų laikino apgyvendinimo įvertinta visa surinkta informacija: išklausyta vaiko nuomonė, kalbėtasi su abiem tėvais, globotoja, vaiko darželio atstovais, išklausyta pagalbos specialistų nuomonė.

– Kokia yra specialisto V.Radzevičiaus kvalifikacija, kur dirbo prieš tai?

– Informacijos apie specialistą pateikti negalime dėl asmens duomenų apsaugos.

Į valstybės tarnybą gali patekti tik nepriekaištingos reputacijos žmogus.

Valdininkus džiugino nauja suknelė

Vilija Žukauskaitė

Moterų teisių asociacijos vadovė

„Motina (kaunietė Rita. – Aut.) paprašė manęs dalyvauti atvejo vadybos posėdyje, kuris vyko seniūnijoje po to, kai mažesnė dukra buvo atiduota tėvui.

Specialistas V.Radzevičius ir kiti žinojo, už ką tėvas teisiamas.

Bet valdininkai nepaisė įspėjimų ir mergaitę paliko tėvui. Negana to, jie džiaugėsi, kad jis dukrą aprengė nauja gražia suknele. O kodėl nebuvo vertinama mergaitės psichologinė būsena?

Už pedofiliją teisiamą asmenį buvo bandoma saugoti, o motiną – murdyti už vieną vienintelį pažeidimą.

Buvo svarstoma, ar ji pakeis darbą, kuriame dirba pamainomis. Kodėl motina turėtų mesti darbą, kas išlaikys vaikus?

Aš valdininkų prašiau ir pasigilinti į mokslinius straipsnius, kuriuose aiškinama, kas yra pedofilai.

Būna, kad atlikę griežtą bausmę jie vis tiek traukia prie vaikų darželių, mokyklų.

Valdininkai atkirto, kad tėvas dar nėra nuteistas. Jo interesus jie iškėlė aukščiau nei vaiko. O aš iš posėdžio buvau išprašyta.

Motinai, kuri rūpinasi dukromis ir turi jas leisti į mokyklą, ir toliau daromas spaudimas. Ji negauna vaiko pinigų, jie tenka teisiamajam. Ar valstybė už pedofiliją dar ir moka?

Šią savaitę klientė man pranešė, kad paskambinęs V.Radzevičius kvietė ją pasikalbėti, o jei neatvyks, grasino skirti administracinę baudą.

Kodėl motina ir toliau yra terorizuojama?

Pedofilija artimoje aplinkoje – aktuali problema. Tai atskleidė ir tyrimas, per kurį buvo anonimiškai apklaustos mergaitės nuo 13 iki 16 metų.

Artimoje aplinkoje vaikas būna visiškai priklausomas nuo pedofilo. Vienas tėvas mergaitę nuo aštuonerių metų maudydavo ir prašydavo, kad ir ji jį liestų, atliktų oralinius veiksmus. Tėvas viską filmavo, fotografavo. Kai mergaitė paaugusi nebenorėjo to daryti, tėvas pagrasino, kad nusiųs nuotraukas jos draugams.

Su seksualinę prievartą patyrusiais vaikais turėtų dirbti kompetentingi specialistai, specializuoti psichologai, kurie suprastų traumos sunkumą, potrauminį sindromą, galimus padarinius.

Pedofilai neretai vaikus ir įbaugina, todėl svarbu, kad aukos būtų apsaugotos ir žinotų, jog prabilusios pasielgė teisingai, gali jaustis saugios ir toliau gyventi kitaip.“

Austrijoje – ilgi siaubo metai tėvo nelaisvėje

2008 metų balandžio pabaigoje Austriją ir visą pasaulį sukrėtė 73 metų pabaisos J.Fritzlio šeimos drama.

Tik atsitiktinai pavyko atskleisti tėvo nusikaltimus. Jis 18 metų dukterį Elisabeth pagrobė ir 24 metus kalino namo rūsyje.

Tėvas dukterį prievartaudavo, privertė pagimdyti jam septynis vaikus. Vienas berniukas mirė. Tris vaikus J.Fritzlis paliko rūsyje auginti dukteriai, o kitus pasiėmė į viršų, į savo ir žmonos Rosemarie šeimą.

Žmonai jis buvo pamelavęs, kad pilnametystės sulaukusi duktė paspruko su sektos atstovais. Vėliau jis žmoną įtikino, kad tris savo pagimdytus mažylius Elisabeth palikusi auginti jiems.

J.Fritzlis su žmona Rosemarie iš viso turėjo septynis vaikus, o auka pasirinko vieną dukterį.

Šiurpi drama į viešumą iškilo susirgus vyriausiajai Elisabeth dukteriai 19 metų Kerstin. Merginos būklei prastėjant, Elisabeth įtikino tėvą nuvežti ją į ligoninę. Ten gydytojams kilo įtarimų dėl genetinės kilmės, o kišenėje jie rado raštelį su pagalbos prašymu.

Gydytojai siekė pakalbėti su jos motina, J.Fritzlis nuvežė ir Elisabeth į ligoninę, kur ji prabilo apie patirtas kančias. J.Fritzlis buvo suimtas ir teismo pasiųstas už grotų iki gyvos galvos.

Lenkijoje abejingumas privedė prie tragedijos

Lenkiją šią žiemą sukrėtė patėvio ir jo sugėrovo tvirkintos 12-metės Kingos savižudybė bei tarnybų abejingumas. Tragedija įvyko Tarnuvo Dombrovos miestelyje, apie 100 km nuo Krokuvos.

Kinga skundėsi, kad patėvis vis stengdavosi paliesti jos intymias vietas, šnabždėjo apie didelį malonumą, orgazmą, seksą.

Mergaitė skundėsi motinai, bet ji netikėjo ir kaltino dukrą viską išsigalvojant ar per daug jautriai reaguojant į patėvio juokelius.

Mergaitė maldavo policininkų, teisėjų, mokytojų ir socialinių darbuotojų leisti persikelti pas tetą į kitą rajoną, kur ji praleisdavo vasaras ir jausdavosi laiminga.

Teta taip pat prašė leisti dukterėčiai pas ją gyventi tol, kol bus svarstomas prašymas dėl globėjos statuso suteikimo.

Bet valdininkai neskubėjo priimti sprendimo, siuntinėjo dokumentus iš vienos institucijos į kitą, iš vieno rajono į kitą.

Prabilusi apie patiriamas kančias paauglė tapo dar ir patyčių objektu miestelyje, mokykloje. Ji neatlaikė įtampos.

„Man norisi staugti iš pykčio, kad institucijos, kurios privalėjo skubiai reaguoti ir padėti Kingai, to nepadarė ir jau nebepadarys“, – pareiškė Elzbieta Czyz, vadovaujanti organizacijai „Suteikiame vaikams jėgų“, kuri kovoja su nepilnamečių seksualiniu išnaudojimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.