Prokuratūra apskundė Kupiškio mero D. Bardausko ir Kultūros centro direktorės išteisinimą

Panevėžio apygardos prokuratūra Apeliaciniam teismui apskundė žemesnės instancijos nuosprendį išteisinti korupcija kaltintą Kupiškio merą Dainių Bardauską ir kartu su meru teistą to paties rajono Kultūros centro direktorę Jolitą Janušonienę.

Dainius BARDAUSKAS<br>T.Bauro nuotr.
Dainius BARDAUSKAS<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2022, 2:37 PM

„Prašoma panaikinti pirmos instancijos teismo nuosprendį ir priimti apkaltinamąjį nuosprendį“, – BNS pirmadienį sakė prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė.

Meras ir direktorė buvo sulaukę kaltinimų dėl reikalavimo duoti kyšį ir jo priėmimo, prekybos poveikiu, dokumentų klastojimo ir kurstymo suklastoti dokumentą.

Rugpjūčio 24 dieną Panevėžio apygardos teismas abu kaltinamuosius išteisino, kaip pagrindinį išteisinimo motyvą nurodė, kad nė vienas kaltinamasis negavo asmeninės materialinės ar nematerialinės naudos.

„Tie pinigai, kuriuos gavo iš prekybininkų, negali būti traktuojami kaip kyšis, visi pinigai buvo panaudoti šventėms organizuoti. Nustačius, kad ir buvo Labdaros ir paramos įstatymo pažeidimų, ieškojimas renginiams paramos rėmėjų nėra nusikalstamas, visa gauta parama buvo panaudota renginiams organizuoti“, – BNS yra sakiusi teismo atstovė Jolita Gudelienė.

Prokuratūra pasinaudojo apeliacijos teise ir penktadienį pateikė apeliacinį skundą šioje byloje.

Kupiškio rajono savivaldybės merą D. Bardauską prokuratūra siūlė pripažinti kaltu ir skirti jam 65 tūkst. eurų baudą.

Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorė Dalia Markauskienė taip pat prašė teismo atimti iš D. Bardausko teisę šešerius metus dirbti vadovaujantį darbą valstybiniame, privačiame ir viešajame sektoriuje.

Kitai kaltinamajai, to paties rajono Kultūros centro direktorei J. Janušonienei buvo prašoma skiri 42,5 tūkst. eurų baudą ir trejiems metams atimti teisę dirbti vadovaujantį darbą valstybiniame, privačiame ir viešajame sektoriuje.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atlikusių Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnų duomenimis, rajono savivaldybės meras ir Kultūros centro vadovė galėjo reikalauti ir paimti kyšius iš kelių bendrovių už išskirtines prekybos sąlygas 2017, 2018 ir 2019 metais prie Kupiškio marių vykusių festivalių „Stichijos“ metu. Festivalis kelerius metus iš eilės buvo rengiamas Kupiškio marių saloje „Uošvės liežuvis“.

Prokuratūra teigė, kad pareikalautų ir susitartų priimti kyšių suma siekė 20 tūkst. eurų.

D. Bardauskas taip pat kaltinamas kurstęs, o Kupiškio rajono kultūros centro direktorė – klastojusi dokumentus. Abu jie kaltę neigė.

Anot prokuratūros, abu kaltinamieji iš festivalių organizavimo gavo ir nematerialinės asmeninės naudos sau. Kaltintojai įsitikinę, kad meras, festivaliuose sakydamas sveikinimo kalbas, gerino savo kaip politiko įvaizdį ir kėlė reitingus, o kultūros centro direktorė neva įrodė savo darbdaviui merui, kad yra tinkama eiti šias pareigas.

Teismas atkreipė dėmesį, kad masinio komercinio renginio metu naudą gauna visi – žiūrovai, rėmėjai per reklamą ir pelną iš savo tiesioginės naudos.

Teismas tik iš dalies sutiko su tuo, kad nauda D. Bardauskui pasireiškė tuo, jog festivalis merui buvo kaip tribūna politiniams populiarumui didinti ir reitingams kelti.

„Byloje nėra duomenų ir neįmanoma įvertinti, kaip kito mero reitingai po festivalių „Stichijos“, ar padidėjo mero populiarumas, ar jis sumažėjo. Taigi šiuo aspektu vertinant kaltinamojo D. Bardausko gautą kitokio pobūdžio – nematerialią naudą, nėra pagrindo pripažinti, netgi darant prielaidą, kad minėta nematerialaus pobūdžio nauda buvo gauta, kad ji gauta nusikalstamais tyčiniais veiksmais“, – pažymėjo bylą išnagrinėjęs Panevėžio apygardos teismo teisėjas Donatas Jatužis.

D. Bardauskas Kupiškio rajono savivaldybei vadovauja antrą kadenciją, meru pirmąkart jis buvo išrinktas 2015 metais. Jis yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys, tačiau teisėsaugai pranešus apie įtarimus, mero narystė partijoje buvo sustabdyta.

Pareiškus įtarimus meras taip pat buvo nušalintas nuo pareigų, tačiau vėliau teismas leido į jas sugrįžti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.