Nepaprastoji padėtis pratęsta iki gruodžio vidurio, Lietuvos sienos užsivers Rusijos piliečiams, bet yra išimčių

Nepaprastoji padėtis Lietuvoje pratęsta iki gruodžio vidurio, nuo rugsėjo 19 dienos į šalį nebus įleidžiami Rusijos piliečiai.

Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2022, 4:57 PM, atnaujinta Sep 14, 2022, 5:06 PM

Seimas antradienį 68 balsais „už“, penkiems parlamentarams buvus prieš ir 26 susilaikius priėmė nutarimą, kuriuo iki gruodžio 16 dienos 24 valandos Lietuvos pasienyje su Rusija ir Baltarusija įvedama nepaprastoji padėtis. Šiuo metu nepaprastoji padėtis iki rugsėjo 15 dienos imtinai galioja visoje šalies teritorijoje.

Nuo penktadienio vidurnakčio nepaprastoji padėtis galios nebe visoje šalyje, o tik pasienyje su Rusija ir Baltarusija. Nuo rugsėjo 19 dienos, kai įsigalioja draudimas į Lietuvą atvykti Rusijos piliečiams, nepaprastoji padėtis įsigalioja ir pasienio kontrolės punktuose, esančiuose ne pasienio ruožo teritorijoje, tai yra Vilniaus ir Kauno oro uostuose, Vilniaus geležinkelio stotyje. 

Lietuvai, Latvijai, Estijai bei Lenkijai sutarus neįleisti Rusijos piliečių, nuo rugsėjo 19 dienos bus ribojamas jų patekimas į šalį. Valstybės sienos apsaugos tarnyba turės užtikrinti, jog per Europos Sąjungos (ES) išorės sieną į Lietuvos teritoriją būtų įleidžiami tik Vyriausybės nustatytus kriterijus atitinkantys Rusijos piliečiai.

Baltijos šalys ir Lenkija praėjusią savaitę pareiškė, kad keliavimas ES yra privilegija, o ne žmogaus teisė, ir nepriimtina, kad valstybės agresorės piliečiai gali laisvai keliauti po Europą, o tuo metu žmonės Ukrainoje yra kankinami ir žudomi.

Turizmo, kultūros, sporto ir verslo tikslais keliaujančių Rusijos piliečių atvykimas į Šengeno erdvę bus apribotas kiekvienai valstybei priėmus nacionalines laikinas priemones ir turi įsigalioti kiekvienoje iš jų atskirai iki rugsėjo 19 dienos. 

Lietuvoje sprendimas įgyvendinamas per nepaprastosios padėties nutarimą.

Į šalį bus įleidžiami tik disidentai, laisvės kovotojai, nepriklausomi žurnalistai, kiti humanitariniais pagrindais atvykstantys žmonės bei jų šeimų nariai, taip pat ES piliečių šeimos nariai, jūrininkai, Kaliningrado tranzitu vykstantys žmonės, turintieji ilgalaikes „D“ kategorijos vizas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?