Odesoje apsilankęs G. Landsbergis: vienintelis būdas sustabdyti branduolinį pavojų – išstumti iš Zaporožės AE Rusijos karius

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį lankosi Odesoje, kur kartu su Airijos užsienio reikalų ir gynybos ministru Simon Coveney susitiko su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba. Susitikime G. Landsbergis pabrėžė, kad, norint išvengti branduolinės katastrofos Europoje, būtina užtikrinti Zaporižios atominės elektrinės saugumą, o tam būtinas visiškas rusų okupacinių pajėgų išstūmimas, kurį turėtų padėti įgyvendinti tarptautinė bendruomenė bei koalicija.

Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-14 20:22

„Rusijos atakuojama Zaporižios atominė elektrinė – realus pavojus, ir Europa privalo jį suprasti. Turime išmokti buvusias skaudžias pamokas, kuomet sovietai sukėlė didžiulę branduolinę katastrofą Černobylyje, pražudydami gelbėtojus, apnuodydami Ukrainą ir apšvitindami visą Europą. Šiuo metu Maskvos režimas Zaporižios AE naudoja šantažui ir į branduolinį pavojų stumia visą Europą. Vienintelis būdas užkirsti tam kelią – nustatyti Zaporižios AE tarptautiniu mastu prižiūrimą saugią zoną bei išstumti iš ten Rusijos karius – okupantus. Manau, iš šios aklavietės padėtų išeiti tarptautinė koalicija,“ – išplatintame pranešime cituojamas G. Landsbergis.

Ministrai vizito metu lankėsi Odesos uoste, kur susitiko su Valstybinės įmonės „Odesos jūros prekybos uostas“ vadovybe. G. Landsbergis susitikime teigė, kad Lietuva nuosekliai rėmė pastangas atstatyti gyvybiškai tiek Ukrainai, tiek regionams už Europos ribų svarbius Ukrainos eksporto kelius. Jo teigimu, blokuodama Ukrainos uostus, Rusija išnaudoja sukeltą maisto trūkumą kaip svertą siekiant savo tikslų.

„Šiandien įsitikinome, kad susitarimas dėl Ukrainos grūdų eksporto veikia, nepaisant Rusijos bandymų manipuliuoti faktais,“ – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

G. Landsbergis taip pat susitiko su Odesos srities karinės administracijos viršininku Maksimu Marčenko, kuris ministrus supažindino su saugumo situacija Odesos srityje. G. Landsbergis pabrėžė, kad Lietuva buvo ir išlieka viena pagrindinių Ukrainos rėmėjų. Lietuvos užsienio reikalų ministras akcentavo ir tarptautinės bendruomenės pareigą užtikrinti, kad Rusija būtų patraukta atsakomybėn už Ukrainoje padarytus nusikaltimus.

„Gerai suprantame, kad Ukraina kaunasi už mūsų laisvę ir saugumą. Lietuva toliau teiks visokeriopą paramą ir telks tarptautinės bendruomenės palaikymą Ukrainai,“ – sakė G. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.